Вечерен час за шофьорите новаци. Преглед на националния печат – 7 ноември

Рейнджърите казват сбогом на Ирак, пише "Монитор". Рейнджърите ни казват сбогом на Ирак в края на тази година, стана ясно вчера. "Разчетите, които прави ГЩ, са през втората половина на декември, от 15-и до 20-и, планомерно да бъде върнат българският контингент" - заяви след заседание на парламентарната комисия по отбрана шефът й Димитър Дъбов.
Никога досега не е ставало дума за нов мандат в Ирак, уточни той. "Реално не готвим следващ контингент за Ирак. Мандатът на контингента е до 31 декември 2008 г. Организираме завръщането му съгласно разчетите" - потвърди и зам.-началникът на Генералния щаб ген. Галимир Пехливанов. Според него, за да бъде предвиден контингент за догодина, е необходима санкция на Народното събрание. "Такава санкция няма. Засега ние нямаме информация да се предвижда" - бе категоричен той. Според източници от МО дори не е имало намеци от ООН,. под чиято егида е мисията ни в Ирак, за нейното продължаване. От началото на присъствието на български военен контингент в Ирак през 2003 г. загинаха общо 13 военнослужещи, 30 бяха ранени. През март може да изпратим 3-ма наши военни инструктори за участие в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак, допълни ген. Пехливанов. Министърът на отбраната Николай Цонев е утвърдил това предложение. Чака се решение на правителството. Парламентът е дал мандат да осигурим до 5-има съветници там.:
Напускаме Ирак преди Коледа, пише по темата и "Дума" Българският контингент в Ирак се завръща на Коледа, а правителството не мисли за нова мисия там. Това стана ясно след вчерашното заседание на парламентарната комисия по отбрана. Никога не е ставало дума за нов мандат на контингента ни в Ирак, каза шефът на комисията Димитър Дъбов. Контингентът се прибира, каза още Дъбов, като посочи, че това ще стане между 15 и 20 декември според разчетите на Генералния щаб. Мандатът на контингента ни в Ирак е до 31 декември т.г. Засега не се предвижда продължаването му, каза и зам.-началникът на ГЩ ген.-лейт. Галимир Пехливанов. За да се предвиди нов контингент за догодина, трябва да има санкция на Народното събрание, каквато засега няма, посочи Пехливанов. Реално не готвим следващ контингент, допълни той.
Вечерен час за шофьорите новаци, пише "Монитор". Вечерен час на пътя ще бъде въведен за водачи със стаж под една година. Шофирането между 23 и 6 часа ще бъде забранено на зайците с книжки. Това гласят промени в Закона за движение по пътищата, които се очаква да бъдат гласувани другата седмица от правителството.
В тъмната част на денонощието стават най-много инциденти с неопитни шофьори, обясни вносителят на предложенията - вътрешният министър Михаил Миков, след заседанието на "Дондуков" 1 вчера. Той даде за пример черната статистика на загиналите по време на абитуриентските балове.
Зайците на пътя ще бъдат задължени да карат по-бавно от опитните шофьори. Идеята е водачите със стаж под 1 година да управляват колите си с 10 км/ч по-ниска скорост от обозначената със съответния знак. Според министър Миков този текст е все още спорен.
Водачите с току-що взети книжки ще трябва да заслужат 39 контролни точки в талона си. Първоначално "лимитът" на книжката им ще бъде по-малък.
Частни фирми изпитват шофьорите, пише "Новинра". Частни фирми ще провеждат шофьорските изпити, но държавата си запазва правото на контрол над работата на фирмите и цените на изпитите. Това решиха вчера министрите с приемането на дългоочакваните поправки в Закона за движение по пътищата. До този момент частници обучаваха бъдещите водачи, но изпитите за получаване на книжка се провеждаха от Държавната автомобилна инспекция (ДАИ). Кой да поеме организацията и самото провеждане на изпитите ще бъде решено чрез конкурс и ще се сключи дългосрочен договор с лицето, което го спечели. Все пак държавата си запазва правото да контролира цената за явяване на изпит, като нейните компоненти ще се заложат още при самото кандидатстване. Частникът е задължен да осигури подходящата материална база и оборудване, както и квалифициран персонал за качествено провеждане на изпитите. Държавата ще следи и за реда и условията за тяхното провеждане.

Родните наркомани умират най-млади, пише "Труд". Наркоманите у нас умират най-млади в сравнение с тези в Европа, стана ясно вчера от годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомани.
Мрачната статистика показва, че наркозависимите си отивали от белия свят на средна възраст 25 г. За сравнение в останалите страни от континента тя е около 35 г. У нас 42,3% от зависимите умират от свръхдоза хероин или друг вид опиати. Така се нареждаме на 5-о място по наркосмъртност в Европа. Преди нас са Румъния, Словакия, Естония и Австрия.
"И докато на Стария континент регистрират малък спад в употребата на амфетамини и екстази сред младите, то у нас се наблюдават обратните тенденции", каза Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомани. Изследване сред учениците от 9 до 12 клас в София показало, че за последните 4 г. употребата на амфетамини се е увеличила от 2 на 9%.
Зависими си поръчват наркотици он-лайн, пише 4Новинар". Над 200 психотропни вещества се рекламират чрез он-лайн магазини и хората могат да си ги поръчат и доставят без проблем. Това се казва в годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, който беше представен вчера. Част от тези магазини предлагат халюциногенни гъби, „парти хапчета" или полусинтетични или синтетични вещества, обясни Лоран Ланиел от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. В интернет магазините могат да се намерят и различни принадлежности за употребата на наркотици. Веществата, които се предлагат на този пазар обаче, са заместители на забранените наркотици. Така например някои от веществата се описват като заместители на забранените хапчета LSD.

Стависки пред съда на 1 декември, съобщава "24 часа". На 1 декември Бургаският апелативен съд отново ще заседава по делото срещу Максим Стависки за катастрофата край р. Ропотамо през лятото на 2007 г.
Делото бе насрочено максимално бързо, след като ВКС върна случая на по-долна инстанция. Това стана на 27 октомври. Върховните магистрати отмениха присъдата на Максим Стависки от 2,5 г. условно с 5 г. изпитателен срок, изтъквайки че липсва достатъчно добра мотивация на вида и размера на наказанието от страна на апелативния съд, който се произнесе на 7 май. Според адвоката на фигуриста Росен Кожухаров постановеният от Апелативния съд акт е правилен, законосъобразен и е в пълно съотвествие с всички доказателства по делото.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини