Кабинетът дава по 2400 за гений

2400 лева ще получат училищата, чиито ученици станат лауреати на национална олимпиада, реши правителството. Парите са предвидени в националната програма "С грижа за всеки ученик".



Програмата ще разполага с 2 млн. лева, които ще бъдат разпределени по равно в два модула - за развитие на даровитите и за подпомагане на изоставащите деца.

В първия модул - за подпомагане на даровитите деца, училищата ще бъдат класирани според броя на учениците си и процента от тях, които са кандидатствали по национални олимпиади по български език и литература, английски, немски, испански и руски език, математика, информатика, информационни технологии, математическа лингвистика, философия и др. За всяко дете, което е участвало в олимпиада, и е стигнало до национален кръг, училището ще получи 500 лв. За всеки победител в националната олимпиада пък ще се дават по 2000 лв. Към тази сумите училищата ще получават и добавка от 20 за покриване на административни и командировъчни разходи.

По втория модул - за подпомагане на изоставащи деца, ще могат да кандидатствут училища в които има деца, чиито оценки са с 50% под средния успех по съответния предмет за училището и за випуска на външното оценяване след 4-и и 5-и клас. За всяка група от четири до осем изоставащи деца ще се плащат по 1000 лв. С тези пари училището ще трябва да осигури 100 часа допълнителни занятия по съответния предмет. Освен основната сума, училищата ще получават и 15% допълнително за административни разходи.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини