Лекар удостоверява чудесата в Лурд

За католиците, отиването на папата в Лурд, е необикновен случай да видят заедно два символа на своята религия - главата на църквата и града, където преди 150 години дева Мария се явява на едно момиче и му показва чудодеен лечебен извор.

За удостоверяване на чудодейните изцеления в Лурд работи и един дипломиран лекар.

Лурд е в подножието на френските Пиринеи. Жителите му са едва 15 хиляди жители, но е най-посещаваното поклонническо място за католиците в света - всяка година там се стичат пет милиона богомолци.

През 1858 година 14-годишната Бернадет, бедно момиче, което страда от астма, се разхожда близо до пещерата Масабиел край града и вижда Богородица. Светата дева й се явява общо 18 пъти и я насочва да копае на определено място в пещерата, за да намери лечебен извор.

Хиляди вярващи са твърдели, че са изцелени от водите му, но официално Ватиканът е признал само 68 случая. Изискването е изцелението да е внезапно и окончателно. Верификацията отнема години и окончателната дума има високопоставен епископ.

Доктор Патрик Тейе има може би най-необичайната медицинска длъжност в света - да помага за удостоверяване на чудесата.

Д-р Патрик Тейе:
- Като учен и вярващ аз държа в едната си ръка разумът и науката, а в другата вярата. Те действат заедно. Въпросът не е да ги разделяме, а да направим разлика между тях, за да установим истината.


За десетте години, откакто Тейе е на поста, са признати само две чудеса - последното е през 2005-та - италианка, изцелена от тежка сърдечна болест. Сигурно е обаче, че всеки вярващ си тръгва от светото място с надежда.
Източник: bnt-news

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини