Филмът на Мая Вапцарова стигна и до Първомай

Мая Вапцарова представи филма „Паметта на Родопите“ и книгата „Чудесата на Първомай и източните Родопи“ пред първомайска публика. След като лентата ѝ беше гледана в Москва, Виена и всички по- големи градове в България, най – после срещна и хората, които са най- близко до загадките, докосвали са се до тях, станали са лица във филма. И двете творения са продукт от съвместната работа на Мая Вапцарова и оператора Евгени Коевски.

Във филма и книгата са представени забележителни останки от минали времена, оставени от предците ни, населявали тези места. Всяка една от тях поставя много въпроси. „Аз съм деликатна към археолозите – каза Вапцарова – не споделям и не оценявам техните хипотези и теории. Аз само задавам въпроси и изказвам лични предположения. Във филма няма да намерите ново или старо обяснение за популярните в този район скални ниши. Авторката задава въпроси – дали са танц, звездна карта, отбранително съоръжение, свързани ли са със ангели или други окултни създания, дали е възможно това да е кодова система. Много въпроси – някои от тях вече „разчоплени“, други – нова отправна точка. Прави впечатление, че Мая Вапцарова се опитва да разглежда загадките в космическа обвързаност. За нея това не са обикновени, житейски следи. Тя се насочва към вселената, към безкрая.

И не казвам просто „Българино, виж какви чудеса имаш, ти трябва да се гордееш с това, трябва да се гордееш с миналото си! Аз искам да кажа: „Българино, виж как са оцелявали предците ти и се научи да оцеляваш като тях!“

В залата бяха археолози, историци, приятели и поети от димитровградския литературен клуб, в който членува режисьорката, техни колеги от Първомай, туристи от ТД „Траки“, докосвали се не веднъж до загадките, представени във филма.

Те аплодираха чудесата на източните Родопи, аплодираха и човекът, който ги е събрал. Мая Вапцарова представи хората, на които благодари за създаването на филма си – кметът Папазов, историците Румен и Росен Иванови от село Искра, археолога Елена Божинова. Свои впечатления сподели и ас. д-р Божидар Драгомиров.

Племенницата на Вапцаров получи много цветя и дребни подаръци и раздаде десетки автографи на присъстващите. „Искаме отново да гледаме филма – споделиха някои от тях – искаме да го покажем и на други, които не успяха да дойдат. Много нови открития и нови срщи – пожелаха други.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини