Търсят се доброволки за ядене на шоколад

Изследователи от Норуич са си поставили простата задача да намерят 150 жени, които са готови да ядат на ден по един шоколад.

Той ще се раздава безплатно и е произведен специално за експеримента от белгийска фирма. Учените искат да установят дали тази диета е полезна за здравето на жените, съобщи в. "Таймс".

Към доброволките обаче учените имат специфични изисквания: те трябва да в постклимактерична възраст, да страдат от диабет от втори тип, да приемат статини за намаляване на нивото на холестерина в кръвта.

Изисква се още разрешение на лекуващия лекар. Жените, които са в постклимактерична възраст и страдат от диабет втори тип обикновено са съветвани да не консумират шоколад.

Той обаче е богат на източник на флавоноиди - съединения, които намаляват риска от сърдечни болести.

Производителите на сладкото изкушение, финансиращи изследването, искат да докажат, че продукцията им все пак е полезна за здравето.

В същото време специалистите съветват диабетиците да не започват да ядат по малко шоколад, а да продължат да ограничават мазнините, захарта и солта в менюто си и да наблягат на зеленчуците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини