Oткриха смърч на 8000 години

Едно от най-старите дървета в света - смърч, който е на повече от 7800 години, са открили шведски учени в северната провинция на страната Даларна, съобщи РИА "Новости".

"Смърчът расте в подножието на планинския връх Херехогна, (1185 метра) на височина около 950 метра над морското ниво. Дървото е почти на 8000 години.

Ако трябва да бъдем точни, то е на 7890 години", съобщи за РИА "Новости" Ларс Хедлунд, сътрудник на отдела за екологична инспекция на провинция Даларна, чиито специалисти редовно извършват инвентаризация на горите в района.

Хедлунд разказва, че проби, взети от кореновите издънки на това дърво и на още два други смърча, са били изпратени в специална лаборатория в Маями (САЩ).

Американски учени са установили възрастта на дърветата с помощта на радиовъглероден анализ. Чрез този метод те са определили, че дърветата са на възраст от 5600 до почти 8000 години.

"Нашите смърчове са над два метра високи, с дебелина на ствола 10-20 см. Растежът им е започнал със затоплянето на климата, а преди това те са били като храсти", казва Хедлунд.

Проф. Лейф Кулман от университета на Умео, един от най-големите специалисти по горите в Швеция, разказва, че въпросните смърчове са започнали видимо да растат в началото на миналия век със затоплянето на климата. Потвърждава, че те могат да бъдат причислени към най-старите в света.

"Те имат издънки, сред които има и такива по на 700-800 години, но като цяло става дума за един генетичен индивид на хиляди години", казва проф. Кулман.

Той сравнява шведските смърчове с американски борове от вида bristlecone pine, които са смятани за едни от древните в света. Те виреят в лесотундрата при условия, подобни на шведските, и са на възраст 4000-5000 години. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини