Съветниците не се снимаха и не се разделиха официално

 На 18 октомври беше последната редовна общинска сесия на Общински съвет – Първомай, избран на Местни избори 2011 г. Съветниците се събраха набързо, взеха своите решения и си тръгнаха без да отбележат края на мандата си.

7 предварително обявени и още 3 допълнително внесени материали определиха дневния му ред.

Седмица преди изборите местният парламент одобри временно изпълняващите кметове на селата и на общината. Те на практика изпълняват това задължение от 25 септември. Цялата власт в общината отново е съсредоточена в Юлиян Димитров - той е и секретар, и кмет на общината. Този път, за разлика от парламентарните избори преди година, няма дори и заместник, който да му помага.

От „изключително значение“ беше решението на общинските съветници за промяна в натуралните показатели на НУ „П.Р. Славейков“ - село Воден, където вместо 22 деца през 2015/16 година учат 20 деца, а това се отразява на финансирането и необходимостта от допълнителна субсидия. Така тя става 5375 лв. А СИП турски език и математика чрез компютри ще се учи от групи под норматива.

Старейшините гласуваха и как да се разпределят целевите средства от сметката за приходи от режийни вноски от правоимащи граждани. На популярен език това означава от гражданите, които имат точки за закупуване на жилища. През последните години комисията е разгледала 14 такива случая, а средствата са 2% от сумите одобрени да бъдат върнати. Набраните по този начин средства се разходват целево. Председателят на комисията Росица Генова каза, че една част вече са вложени в оборудване, а другите по нейно предложение ще бъдат раздадени на членовете на комисията. Сумите не са особено големи между 380 и 220 лв. Членове на комисията са общинските съветници д-р Добрин Кръстев, Желязко Пашев и Мария Бакова. Генова допълни, че всеки от тях може да прояви съвест и ако прецени, че не е заработил тези пари, да ги дари добра кауза.

Гласувано беше да се отпусне и лична пенсия на Дина Тодорова, която е отгледала 7 деца и няма необходимия трудов стаж.

В края на сесията бяха одобрени и помощи за нуждаещи се граждани.

Последната сесия завърши без традиционната  снимка. Забързани и залисани в своята предизборна кампания, съветниците се разпръснаха без официално сбогуване. След няколко дни ще стане ясен съставът на новия общински съвет.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини