Прерязаха лентичката на пречиствателната станция

    В присъствието на изпълняващия длъжността кмет на общината Юлиан Димитров беше открита пречиствателната станция на град Първомай. Изграждането на това съоръжение  е вторият етап от проекта за Воден цикъл на Първомай, финансиран по ОП "Околна среда" с 36 007 563 лв. Първата част от него беше свързана с  подмяната на 19 км водопроводна мрежа и изграждане на 20 км канализация за кварталите Любеново и Дебър и ромската махала в града. Той включваше и довеждащият колектор за отпадъчни води до местността  Кориите, където се изгради новата ПСОВ.

    Съоръжението съответства на около 19000 жители, което включва не само битовите, но и промишлените води. Това е най-големият проект осъществяван на територията на общината през последните 25-30 години. По него се работи от 2008 г.

    В церемонията по откриването на мегапроекта участваха представители на изпълнителните и надзорните фирми, служители на общинска администрация, с малко закъснение дойде и народният представител д-р Катя Попова. Тя попита дали не се бърза с откриването на съоръжнието, но ръководителят на проекта инж.  Надежда Желязкова я увери, че технологично всичко  е готово, срокът е спазен и пречиствателната станция работи. 

    Беше обяснен и показан принципът на действие: има три етапа за пречистване на водата – отделяне на физическите замърсители, химическа преработка за отделяне на химически елементи и йонизиране. След това относително чистата вода ще се влива в Марица. За целта се използват италиански съоръжения. След пречистването им отпадните води ще се заустват в река Марица и няма да замърсяват околната среда.

    С това съоръжение Първомай се приближава до европейските градове беше мнението на работилите по проекта.  Те признават, че изпълнението му не е било лесно. Налагани са финансови корекции, които в последствие са били обжалвани и общината е спечелила решение в своя полза на три инстанции. Имало е промени в европейското законодателство, които също са се отразили върху финансовата част.

    Официалното откриване започна с водосвет, отслужен от отец Станимир Станчев. Приветствие и благодарност към изпълнителите поднесе изпълняващият длъжността кмет на общината Юлиян Димитров. След това той,  заедно с представителя на строителния надзор Борис Рафаилов и Теодора Колева от името на изпълнителния надзор прерязаха лентичката на съоръжението.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини