Фото изложба и Песен за Дебър белязаха 110-годишнина на читалище „Пробуда“

110 години от основаването на читалище „Пробуда“ отбелязаха в квартал Дебър. С много енергия и възрожденски ентусиазъм секретарят му Недялка Атанасова, нейните колеги и самодейци превърнаха събитието в емоционален празник за целя квартал.

Във фоайето на сградата беше подредена и открита изложба, разказваща историята на културното средище. Направена по проект на вездесъщия секретар, в 6 раздела тя разказва за основателите, началото, за театралните колективи, за празниците и народните традиции, за певческите състави. Снимките са били подбрани по няколко критерия – всяка да е от различно събитие и да има на нея колкото е възможно повече хора. Финансирането на обработването на фотографиите и изграждането на специалната стена е дошло от бюджета на общината. Изложбата беше открита от кмета на Ангел Папазов, който я разгледа с интерес заедно с други гости и самодейци

Портрети на читалищни дейци вече ще красят стълбището към втория етаж.

С тържествен концерт самодейците преминаха през историята на читалището - от основателя даскал Димитър Христозов Димитров до днешния ден, озвучен от специалната„Песен за Дебър“. Написана по текст на Нели Атанасова, музиката е на Никола Джоков, а изпълнението на Ангел Ангелов. Авторката сподели, че има много стихове посветени на града, на региона, в който живеем и стига да има кой да напише музика е готова да ги предостави веднага.

Специален гост в програмата беше Галя Асенова и оркестърът на предаването „От българско по- българско“ „Цветница“. Ето това е сценарий за пробуда – каза възторжено телевизионната водеща – още преди да знае кой го е писал, а той, разбира се беше дело на Нели Атанасова.

В програмата място намериха изпълненията на групата за изворен фолклор „Дебърски славеи“, Женската певческа група „Дебърските баби“, Мъжката певческа група, Детската група „Дебърче“ и най – новата група- Групата за популярни песни „Настроение“ - всичките водени от Ангел Ангелов. Гостите на празника видяха сценката „Чедото“ в изпълнение на децата от ОУ“Георги Караславов“ - незаменим партньор в дейността на читалището. Изявиха се и театралите с откъс от постановката „Клуб „Щастие“.

С приветствие към гости и самодейци се обърна Председателя на настоятелството Петя Пвалова. В края на вечерта поздрав поднесе и кметът на общината. Прочетен беше и Поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов. Гостите обсипаха с подаръци, цветя и поздравления домакините. Най – практични и важни за бъдещата дейност са фотоапарат, подарен от ОбА – Първомай и копирна техника, подарена от Гергана Хубенова.

Дейците от дебърското читалище „Пробуда“ са безкористни воини на духа, те имат ярко присъствие в живота на съкварталците и съгражданите си. Те са уникални, сърцати, самобитни и обикновени хора, които търсят и популяризират традициите и новото, те искат да предадат силата на миналото и да изградят здрави духовно хора, готови да живеят в бъдещето.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини