19 °C

Фото изложба и Песен за Дебър белязаха 110-годишнина на читалище „Пробуда“

110 години от основаването на читалище „Пробуда“ отбелязаха в квартал Дебър. С много енергия и възрожденски ентусиазъм секретарят му Недялка Атанасова, нейните колеги и самодейци превърнаха събитието в емоционален празник за целя квартал.

Във фоайето на сградата беше подредена и открита изложба, разказваща историята на културното средище. Направена по проект на вездесъщия секретар, в 6 раздела тя разказва за основателите, началото, за театралните колективи, за празниците и народните традиции, за певческите състави. Снимките са били подбрани по няколко критерия – всяка да е от различно събитие и да има на нея колкото е възможно повече хора. Финансирането на обработването на фотографиите и изграждането на специалната стена е дошло от бюджета на общината. Изложбата беше открита от кмета на Ангел Папазов, който я разгледа с интерес заедно с други гости и самодейци

Портрети на читалищни дейци вече ще красят стълбището към втория етаж.

С тържествен концерт самодейците преминаха през историята на читалището - от основателя даскал Димитър Христозов Димитров до днешния ден, озвучен от специалната„Песен за Дебър“. Написана по текст на Нели Атанасова, музиката е на Никола Джоков, а изпълнението на Ангел Ангелов. Авторката сподели, че има много стихове посветени на града, на региона, в който живеем и стига да има кой да напише музика е готова да ги предостави веднага.

Специален гост в програмата беше Галя Асенова и оркестърът на предаването „От българско по- българско“ „Цветница“. Ето това е сценарий за пробуда – каза възторжено телевизионната водеща – още преди да знае кой го е писал, а той, разбира се беше дело на Нели Атанасова.

В програмата място намериха изпълненията на групата за изворен фолклор „Дебърски славеи“, Женската певческа група „Дебърските баби“, Мъжката певческа група, Детската група „Дебърче“ и най – новата група- Групата за популярни песни „Настроение“ - всичките водени от Ангел Ангелов. Гостите на празника видяха сценката „Чедото“ в изпълнение на децата от ОУ“Георги Караславов“ - незаменим партньор в дейността на читалището. Изявиха се и театралите с откъс от постановката „Клуб „Щастие“.

С приветствие към гости и самодейци се обърна Председателя на настоятелството Петя Пвалова. В края на вечерта поздрав поднесе и кметът на общината. Прочетен беше и Поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов. Гостите обсипаха с подаръци, цветя и поздравления домакините. Най – практични и важни за бъдещата дейност са фотоапарат, подарен от ОбА – Първомай и копирна техника, подарена от Гергана Хубенова.

Дейците от дебърското читалище „Пробуда“ са безкористни воини на духа, те имат ярко присъствие в живота на съкварталците и съгражданите си. Те са уникални, сърцати, самобитни и обикновени хора, които търсят и популяризират традициите и новото, те искат да предадат силата на миналото и да изградят здрави духовно хора, готови да живеят в бъдещето.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини