20 °C

Фото изложба и Песен за Дебър белязаха 110-годишнина на читалище „Пробуда“

110 години от основаването на читалище „Пробуда“ отбелязаха в квартал Дебър. С много енергия и възрожденски ентусиазъм секретарят му Недялка Атанасова, нейните колеги и самодейци превърнаха събитието в емоционален празник за целя квартал.

Във фоайето на сградата беше подредена и открита изложба, разказваща историята на културното средище. Направена по проект на вездесъщия секретар, в 6 раздела тя разказва за основателите, началото, за театралните колективи, за празниците и народните традиции, за певческите състави. Снимките са били подбрани по няколко критерия – всяка да е от различно събитие и да има на нея колкото е възможно повече хора. Финансирането на обработването на фотографиите и изграждането на специалната стена е дошло от бюджета на общината. Изложбата беше открита от кмета на Ангел Папазов, който я разгледа с интерес заедно с други гости и самодейци

Портрети на читалищни дейци вече ще красят стълбището към втория етаж.

С тържествен концерт самодейците преминаха през историята на читалището - от основателя даскал Димитър Христозов Димитров до днешния ден, озвучен от специалната„Песен за Дебър“. Написана по текст на Нели Атанасова, музиката е на Никола Джоков, а изпълнението на Ангел Ангелов. Авторката сподели, че има много стихове посветени на града, на региона, в който живеем и стига да има кой да напише музика е готова да ги предостави веднага.

Специален гост в програмата беше Галя Асенова и оркестърът на предаването „От българско по- българско“ „Цветница“. Ето това е сценарий за пробуда – каза възторжено телевизионната водеща – още преди да знае кой го е писал, а той, разбира се беше дело на Нели Атанасова.

В програмата място намериха изпълненията на групата за изворен фолклор „Дебърски славеи“, Женската певческа група „Дебърските баби“, Мъжката певческа група, Детската група „Дебърче“ и най – новата група- Групата за популярни песни „Настроение“ - всичките водени от Ангел Ангелов. Гостите на празника видяха сценката „Чедото“ в изпълнение на децата от ОУ“Георги Караславов“ - незаменим партньор в дейността на читалището. Изявиха се и театралите с откъс от постановката „Клуб „Щастие“.

С приветствие към гости и самодейци се обърна Председателя на настоятелството Петя Пвалова. В края на вечерта поздрав поднесе и кметът на общината. Прочетен беше и Поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов. Гостите обсипаха с подаръци, цветя и поздравления домакините. Най – практични и важни за бъдещата дейност са фотоапарат, подарен от ОбА – Първомай и копирна техника, подарена от Гергана Хубенова.

Дейците от дебърското читалище „Пробуда“ са безкористни воини на духа, те имат ярко присъствие в живота на съкварталците и съгражданите си. Те са уникални, сърцати, самобитни и обикновени хора, които търсят и популяризират традициите и новото, те искат да предадат силата на миналото и да изградят здрави духовно хора, готови да живеят в бъдещето.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини