20 °C

Фото изложба и Песен за Дебър белязаха 110-годишнина на читалище „Пробуда“

110 години от основаването на читалище „Пробуда“ отбелязаха в квартал Дебър. С много енергия и възрожденски ентусиазъм секретарят му Недялка Атанасова, нейните колеги и самодейци превърнаха събитието в емоционален празник за целя квартал.

Във фоайето на сградата беше подредена и открита изложба, разказваща историята на културното средище. Направена по проект на вездесъщия секретар, в 6 раздела тя разказва за основателите, началото, за театралните колективи, за празниците и народните традиции, за певческите състави. Снимките са били подбрани по няколко критерия – всяка да е от различно събитие и да има на нея колкото е възможно повече хора. Финансирането на обработването на фотографиите и изграждането на специалната стена е дошло от бюджета на общината. Изложбата беше открита от кмета на Ангел Папазов, който я разгледа с интерес заедно с други гости и самодейци

Портрети на читалищни дейци вече ще красят стълбището към втория етаж.

С тържествен концерт самодейците преминаха през историята на читалището - от основателя даскал Димитър Христозов Димитров до днешния ден, озвучен от специалната„Песен за Дебър“. Написана по текст на Нели Атанасова, музиката е на Никола Джоков, а изпълнението на Ангел Ангелов. Авторката сподели, че има много стихове посветени на града, на региона, в който живеем и стига да има кой да напише музика е готова да ги предостави веднага.

Специален гост в програмата беше Галя Асенова и оркестърът на предаването „От българско по- българско“ „Цветница“. Ето това е сценарий за пробуда – каза възторжено телевизионната водеща – още преди да знае кой го е писал, а той, разбира се беше дело на Нели Атанасова.

В програмата място намериха изпълненията на групата за изворен фолклор „Дебърски славеи“, Женската певческа група „Дебърските баби“, Мъжката певческа група, Детската група „Дебърче“ и най – новата група- Групата за популярни песни „Настроение“ - всичките водени от Ангел Ангелов. Гостите на празника видяха сценката „Чедото“ в изпълнение на децата от ОУ“Георги Караславов“ - незаменим партньор в дейността на читалището. Изявиха се и театралите с откъс от постановката „Клуб „Щастие“.

С приветствие към гости и самодейци се обърна Председателя на настоятелството Петя Пвалова. В края на вечерта поздрав поднесе и кметът на общината. Прочетен беше и Поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов. Гостите обсипаха с подаръци, цветя и поздравления домакините. Най – практични и важни за бъдещата дейност са фотоапарат, подарен от ОбА – Първомай и копирна техника, подарена от Гергана Хубенова.

Дейците от дебърското читалище „Пробуда“ са безкористни воини на духа, те имат ярко присъствие в живота на съкварталците и съгражданите си. Те са уникални, сърцати, самобитни и обикновени хора, които търсят и популяризират традициите и новото, те искат да предадат силата на миналото и да изградят здрави духовно хора, готови да живеят в бъдещето.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини