Над 150 деца участваха в празничния концерт за 24 май

150 ученици сътвориха празничен концерт за Деня на славянската писменост и българската култура в центъра на Първомай. Както стана традиция през последните години началото беше поставено с шествие и от мажоретен състав „Златаровче“ с ръководител Гинка Димова.  След издигането на националния флаг на пилоните пред читалището, над 80 момичета изпълниха Химна на Кирил и Методий под ръководството на Миглена Стоева. Във формацията се включиха пеещите деца от вокалните групи на НУ „Христо Ботев“ с ръководител Сияна Антонова, хорът на СОУ, вокалната група от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ , воден от Ваня Павлова и Фолклорната група „Дебърче“ с ръководител Ангел Ангелов.

В Деня на българската просвета бяха отличени учители, доказали през годините своя професионализъм, показали иновативни практики в работата си в училищата и детските градини - Гинка Димова от СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“, Елеонора Въцова от ПГСС „Васил Левски“ и  Ивелина Иванова от ОДЗ „8 март“. Председателят на СБУ Янка Чобанова получи награда за социалното партньорство на синдикалната организация с Община Първомай. За пръв път беше отличен гражданин, който не е пряко свързан с просветата и културата в общината -  Пеньо Запрянов за активна гражданска позиция, родолюбие, спомоществователство и за развитие на кинологията и ефективно партньорство с местната власт. Деецът, който беше отличен за принос към развитието на културата  тази година е Ангел Ангелов за дейността му за запазването и популяризирането на тракийския фолклор. Наградите бяха връчени от гостите на тържеството – заместник кмета Николай Митков, председателя на комисията по образованието Росица Генова и Ирена Душкова – старши експерт по организация на средното образование в РИО – Пловдив.

Празникът продължи с поздрав от децата от предучилищната група на Елена Цветкова от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.  Виктория Николова изпя емблематичната „Детска планета“, а българският трибагреник се развя в ръцете на танцуващите първокласнички на Венче Колева. Тенчо Янков и Павел Аргиров представиха театрален откъс за същността на изкуството – „... тя е такава – вълци да превъзпитава“.

За зрелостниците вокалната група на НУ „Христо Ботев“ изпълни песента „Един неразделен клас“.

Във фолклорен блок се включиха  танцовите формации „Хорцето“ с хореограф Ангелина Кръстева, танцовия клуб от ПГСС „Васил Левски“ с ръководител Севдалина Йорданова и танцьорите на Симона Стоянова от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

На фолклорна разходка из България ни поведоха децата от певческата група „Дебърче“ от читалище „Пробуда“.

На финала водещите Ралица Георгиева, Ивайло Налбантов, Димитра Ташева и Николай Николов поканиха на сцената всички ръководители на състави. Празникът, по сценарий на Теодора Кирякова и Емилия Ангелова и организиран от тях завърши с български танц. Хороводната песен беше подхваната от Михаил Иванов, а 150 деца и граждани се заловиха на дълго хоро.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини