19 °C

Над 150 деца участваха в празничния концерт за 24 май

150 ученици сътвориха празничен концерт за Деня на славянската писменост и българската култура в центъра на Първомай. Както стана традиция през последните години началото беше поставено с шествие и от мажоретен състав „Златаровче“ с ръководител Гинка Димова.  След издигането на националния флаг на пилоните пред читалището, над 80 момичета изпълниха Химна на Кирил и Методий под ръководството на Миглена Стоева. Във формацията се включиха пеещите деца от вокалните групи на НУ „Христо Ботев“ с ръководител Сияна Антонова, хорът на СОУ, вокалната група от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ , воден от Ваня Павлова и Фолклорната група „Дебърче“ с ръководител Ангел Ангелов.

В Деня на българската просвета бяха отличени учители, доказали през годините своя професионализъм, показали иновативни практики в работата си в училищата и детските градини - Гинка Димова от СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“, Елеонора Въцова от ПГСС „Васил Левски“ и  Ивелина Иванова от ОДЗ „8 март“. Председателят на СБУ Янка Чобанова получи награда за социалното партньорство на синдикалната организация с Община Първомай. За пръв път беше отличен гражданин, който не е пряко свързан с просветата и културата в общината -  Пеньо Запрянов за активна гражданска позиция, родолюбие, спомоществователство и за развитие на кинологията и ефективно партньорство с местната власт. Деецът, който беше отличен за принос към развитието на културата  тази година е Ангел Ангелов за дейността му за запазването и популяризирането на тракийския фолклор. Наградите бяха връчени от гостите на тържеството – заместник кмета Николай Митков, председателя на комисията по образованието Росица Генова и Ирена Душкова – старши експерт по организация на средното образование в РИО – Пловдив.

Празникът продължи с поздрав от децата от предучилищната група на Елена Цветкова от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.  Виктория Николова изпя емблематичната „Детска планета“, а българският трибагреник се развя в ръцете на танцуващите първокласнички на Венче Колева. Тенчо Янков и Павел Аргиров представиха театрален откъс за същността на изкуството – „... тя е такава – вълци да превъзпитава“.

За зрелостниците вокалната група на НУ „Христо Ботев“ изпълни песента „Един неразделен клас“.

Във фолклорен блок се включиха  танцовите формации „Хорцето“ с хореограф Ангелина Кръстева, танцовия клуб от ПГСС „Васил Левски“ с ръководител Севдалина Йорданова и танцьорите на Симона Стоянова от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

На фолклорна разходка из България ни поведоха децата от певческата група „Дебърче“ от читалище „Пробуда“.

На финала водещите Ралица Георгиева, Ивайло Налбантов, Димитра Ташева и Николай Николов поканиха на сцената всички ръководители на състави. Празникът, по сценарий на Теодора Кирякова и Емилия Ангелова и организиран от тях завърши с български танц. Хороводната песен беше подхваната от Михаил Иванов, а 150 деца и граждани се заловиха на дълго хоро.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини