Усещане за пейзаж има във фоайето на читалището

Тоска Запрянова и Вихра Григорова откриха обща изложба „Усещане за пейзаж“.  Това е техен първи съвместен проект. Нещо повече – той е повод за първото им лично запознанство. Тоска Запрянова каза, че се чувства като ученик до учителя си. Вихра Григорова прие сътрудничеството си с нея като завръщане в Първомай и откриване на нови възможност. Тя е утвърден художник, добре познат в гилдията, уредник, куратор, оценител. Завършила е стенопис, но се изявява и в други жанрове – живопис, анимализъм и др.

Изложбата беше открита в навечерието на Деня на Европа и събитието беше посветено на него. Иван Караславов поздрави Вихра Григорова и Тоска Запрянова и каза, че е доволен, че се подновява традицията в рамките на майските културни тържества да бъде откривана изложба. Той си припомни годините, когато служебно свързана с културата в Първомай, Вихра Григорова е познавала добре колектива на художниците в читалището. Присъствието на утвърден творец в това събитие, той приема като висока оценка за творчеството на Тоска.

За приветствено слово беше поканен техния колега Иван Генов. Правейки аналогия с мисълта „Мислете за мен като за огън“, той откри в картините на двете художнички посланието „Мислете за тези момичета като за цвят. Не като за цвете. Мислете за тях като за чувство, като минало, настояще и утре – краткото и красиво бъдеще“.  Генов сподели с присъстващите усещането си за духовния, истински живот, очарован от простотата на изказа и лекотата, с която ни правят съпричастни на своите искрени преживявания двете художнички. Той похвали Тоска Запрянова за предаденото в картините ѝ усещане за полет.

Изненадващо, но обединяващият елемент в съвместната изложба на Вихра Григорова и Тоска Запрянова „Усещане за пейзаж“ е дървото. Подредените картини са като бягство сред природата – много цветове, много цветя. Сякаш пролетта е нахлула във фоайето на читалището.

Желаещите да я видят могат да го направят във всеки работен ден до края на месец май.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини