23 °C

Усещане за пейзаж има във фоайето на читалището

Тоска Запрянова и Вихра Григорова откриха обща изложба „Усещане за пейзаж“.  Това е техен първи съвместен проект. Нещо повече – той е повод за първото им лично запознанство. Тоска Запрянова каза, че се чувства като ученик до учителя си. Вихра Григорова прие сътрудничеството си с нея като завръщане в Първомай и откриване на нови възможност. Тя е утвърден художник, добре познат в гилдията, уредник, куратор, оценител. Завършила е стенопис, но се изявява и в други жанрове – живопис, анимализъм и др.

Изложбата беше открита в навечерието на Деня на Европа и събитието беше посветено на него. Иван Караславов поздрави Вихра Григорова и Тоска Запрянова и каза, че е доволен, че се подновява традицията в рамките на майските културни тържества да бъде откривана изложба. Той си припомни годините, когато служебно свързана с културата в Първомай, Вихра Григорова е познавала добре колектива на художниците в читалището. Присъствието на утвърден творец в това събитие, той приема като висока оценка за творчеството на Тоска.

За приветствено слово беше поканен техния колега Иван Генов. Правейки аналогия с мисълта „Мислете за мен като за огън“, той откри в картините на двете художнички посланието „Мислете за тези момичета като за цвят. Не като за цвете. Мислете за тях като за чувство, като минало, настояще и утре – краткото и красиво бъдеще“.  Генов сподели с присъстващите усещането си за духовния, истински живот, очарован от простотата на изказа и лекотата, с която ни правят съпричастни на своите искрени преживявания двете художнички. Той похвали Тоска Запрянова за предаденото в картините ѝ усещане за полет.

Изненадващо, но обединяващият елемент в съвместната изложба на Вихра Григорова и Тоска Запрянова „Усещане за пейзаж“ е дървото. Подредените картини са като бягство сред природата – много цветове, много цветя. Сякаш пролетта е нахлула във фоайето на читалището.

Желаещите да я видят могат да го направят във всеки работен ден до края на месец май.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
09 авг 2020
Последни новини