8 °C

Усещане за пейзаж има във фоайето на читалището

Тоска Запрянова и Вихра Григорова откриха обща изложба „Усещане за пейзаж“.  Това е техен първи съвместен проект. Нещо повече – той е повод за първото им лично запознанство. Тоска Запрянова каза, че се чувства като ученик до учителя си. Вихра Григорова прие сътрудничеството си с нея като завръщане в Първомай и откриване на нови възможност. Тя е утвърден художник, добре познат в гилдията, уредник, куратор, оценител. Завършила е стенопис, но се изявява и в други жанрове – живопис, анимализъм и др.

Изложбата беше открита в навечерието на Деня на Европа и събитието беше посветено на него. Иван Караславов поздрави Вихра Григорова и Тоска Запрянова и каза, че е доволен, че се подновява традицията в рамките на майските културни тържества да бъде откривана изложба. Той си припомни годините, когато служебно свързана с културата в Първомай, Вихра Григорова е познавала добре колектива на художниците в читалището. Присъствието на утвърден творец в това събитие, той приема като висока оценка за творчеството на Тоска.

За приветствено слово беше поканен техния колега Иван Генов. Правейки аналогия с мисълта „Мислете за мен като за огън“, той откри в картините на двете художнички посланието „Мислете за тези момичета като за цвят. Не като за цвете. Мислете за тях като за чувство, като минало, настояще и утре – краткото и красиво бъдеще“.  Генов сподели с присъстващите усещането си за духовния, истински живот, очарован от простотата на изказа и лекотата, с която ни правят съпричастни на своите искрени преживявания двете художнички. Той похвали Тоска Запрянова за предаденото в картините ѝ усещане за полет.

Изненадващо, но обединяващият елемент в съвместната изложба на Вихра Григорова и Тоска Запрянова „Усещане за пейзаж“ е дървото. Подредените картини са като бягство сред природата – много цветове, много цветя. Сякаш пролетта е нахлула във фоайето на читалището.

Желаещите да я видят могат да го направят във всеки работен ден до края на месец май.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини