Славчев: "Денят на Победата трябва да ни напомня за цената на мира"

Група социалисти поднесоха традиционния венец и цветя пред паметника на загиналите антифашисти и гроба на Анатолий Дроздов в градския парк. Светозар Славчев – председател на групата на БСП в Общински съвет - Първомай беше подготвил кратка, но емоционална реч. Той започна със споменаването на 9 май като ден на Европа и завърши с поздрав за празника на обединена Европа, но словото му беше посветено на Деня на Победата. Този ден, който според него и съпартийците му е променил историята преди 70 години. 9 май е денят, в който е поставен краят на най- жестоката война – се казваше в речта- Война, в която са участвали 61 държави и се е водила на територията на 40 от тях. Война, отнела живота на около 60 милиона души, разрушила икономиките на огромна част от света и върнала обществено-икономическото развитие с десетилетия назад. Социалистът припомни, че в тази война са загинали 30 000 българи – партизани, ятаци, политзатворници, концлагеристи и воините от българската армия. 

„Със своя подвиг българските герои измиха срамното петно на позора от съюза на Царство България с фашистка Германия. Почит и признателност пред тези, които проляха кръвта и жертваха живота си, сражавайки се по бойните полета с името на България и в името на идните поколения. 

Денят на Победата, обаче, винаги трябва да ни напомня за цената на мира и задължава нас - следащите поколения - да имаме волята и стремежа да ги опазим."

9 май беше отбелязан с различни инициативи, посветени на двете знаменателни събития – победата над хитлерофашизма и първата крачка за обединена Европа – създаването на Европейския съюз за въглища и стомана. На тях бяха посветени откриването на изложба „Усещане за пейзаж“ на Вихра Григорова и Тоска Запрянова, а Състава за руски песни „Ивушка“ освен традиционния си концерт, посветен на 9 май, отбеляза своята 40-годишнина.

Делегация с представители на местната власт, начело с кмета на общината Ангел Папазов беше поканена и присъства на честванията в историческия град Брест, Баларусия.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    В.
    В. Стефанов
    12 -2
    18:02, 11 май 2015
    Опростачването на нацията , драги Уров, започва с опростачването на отделните индивиди.Да си прост е късмет генетичен, семеен или на образователна система. Да си простак е индивидуален избор. Явно ти си го направил избора!
  • 2
    К.
    К.УРОВ
    2 -11
    18:47, 11 май 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    34
    34567
    9 -3
    21:35, 11 май 2015
    Комунисти винаги е имало и винаги ще има!Простаци като вас УРОВ също...Не забравяйте,че говорите за партия която съществува повече от 100 години!И ще продължи да съществува още много по толкова!Никоя друга не може да се похвали с толкова дълъг живот!Всички са голяма работа за няколко години и после ни се чуват,ни се виждат!След 5-6 години вече и За ГЕРБ няма да чуваме,но Комунисти ще има ;) Така че успокой страстите пий една ракия и си лягай да спинкаш!
  • 4
    Ба
    бат, Теню
    8 -2
    08:27, 12 май 2015
    Абе Уров, добре, че бяха комунистите та те докараха от Буково в Първомай. А що се отнася до кръста дето го носиш то е видно, че не си забравил да си го вземеш от село. Айде успокой се и продължавай да търсиш кравата!
  • 5
    Ис
    историк
    3 -4
    11:19, 12 май 2015
    Да такава идеология има все още на все по малко и по малко места(държави).Но ПРОВАЛЕНА идеология и държавна система.И преди и сега сме си били все на опашката.Какво показва това.Къде са останалите ,къде сте вие смешници такива.С какво ми се пъчите.С това,че все още сте на власт и на инат може да правите каквото си искате.Това ли ви е целта?Във ЕС и НАТО сме!!!!!Още известно време ще си разигравате коня както ви е удобно.Никой не ви вярва вече.
    • Га
      гадач
      1 0
      07:34, 13 май 2015
      Стига бе Димчо! Още ли не си намерил кравата та да се успокоиш?
  • 6
    Пр
    примо
    1 -2
    21:58, 12 май 2015
    Историка ** ** **** под вода
Последни новини