8 °C

Славчев: "Денят на Победата трябва да ни напомня за цената на мира"

Група социалисти поднесоха традиционния венец и цветя пред паметника на загиналите антифашисти и гроба на Анатолий Дроздов в градския парк. Светозар Славчев – председател на групата на БСП в Общински съвет - Първомай беше подготвил кратка, но емоционална реч. Той започна със споменаването на 9 май като ден на Европа и завърши с поздрав за празника на обединена Европа, но словото му беше посветено на Деня на Победата. Този ден, който според него и съпартийците му е променил историята преди 70 години. 9 май е денят, в който е поставен краят на най- жестоката война – се казваше в речта- Война, в която са участвали 61 държави и се е водила на територията на 40 от тях. Война, отнела живота на около 60 милиона души, разрушила икономиките на огромна част от света и върнала обществено-икономическото развитие с десетилетия назад. Социалистът припомни, че в тази война са загинали 30 000 българи – партизани, ятаци, политзатворници, концлагеристи и воините от българската армия. 

„Със своя подвиг българските герои измиха срамното петно на позора от съюза на Царство България с фашистка Германия. Почит и признателност пред тези, които проляха кръвта и жертваха живота си, сражавайки се по бойните полета с името на България и в името на идните поколения. 

Денят на Победата, обаче, винаги трябва да ни напомня за цената на мира и задължава нас - следащите поколения - да имаме волята и стремежа да ги опазим."

9 май беше отбелязан с различни инициативи, посветени на двете знаменателни събития – победата над хитлерофашизма и първата крачка за обединена Европа – създаването на Европейския съюз за въглища и стомана. На тях бяха посветени откриването на изложба „Усещане за пейзаж“ на Вихра Григорова и Тоска Запрянова, а Състава за руски песни „Ивушка“ освен традиционния си концерт, посветен на 9 май, отбеляза своята 40-годишнина.

Делегация с представители на местната власт, начело с кмета на общината Ангел Папазов беше поканена и присъства на честванията в историческия град Брест, Баларусия.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  В.
  В. Стефанов
  12 -2
  18:02, 11 май 2015
  Опростачването на нацията , драги Уров, започва с опростачването на отделните индивиди.Да си прост е късмет генетичен, семеен или на образователна система. Да си простак е индивидуален избор. Явно ти си го направил избора!
 • 2
  К.
  К.УРОВ
  2 -11
  18:47, 11 май 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 3
  34
  34567
  9 -3
  21:35, 11 май 2015
  Комунисти винаги е имало и винаги ще има!Простаци като вас УРОВ също...Не забравяйте,че говорите за партия която съществува повече от 100 години!И ще продължи да съществува още много по толкова!Никоя друга не може да се похвали с толкова дълъг живот!Всички са голяма работа за няколко години и после ни се чуват,ни се виждат!След 5-6 години вече и За ГЕРБ няма да чуваме,но Комунисти ще има ;) Така че успокой страстите пий една ракия и си лягай да спинкаш!
 • 4
  Ба
  бат, Теню
  8 -2
  08:27, 12 май 2015
  Абе Уров, добре, че бяха комунистите та те докараха от Буково в Първомай. А що се отнася до кръста дето го носиш то е видно, че не си забравил да си го вземеш от село. Айде успокой се и продължавай да търсиш кравата!
 • 5
  Ис
  историк
  3 -4
  11:19, 12 май 2015
  Да такава идеология има все още на все по малко и по малко места(държави).Но ПРОВАЛЕНА идеология и държавна система.И преди и сега сме си били все на опашката.Какво показва това.Къде са останалите ,къде сте вие смешници такива.С какво ми се пъчите.С това,че все още сте на власт и на инат може да правите каквото си искате.Това ли ви е целта?Във ЕС и НАТО сме!!!!!Още известно време ще си разигравате коня както ви е удобно.Никой не ви вярва вече.
  • Га
   гадач
   1 0
   07:34, 13 май 2015
   Стига бе Димчо! Още ли не си намерил кравата та да се успокоиш?
 • 6
  Пр
  примо
  1 -2
  21:58, 12 май 2015
  Историка да го духа под вода

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини