13 °C

Учители и ученици затвърдиха сътрудничестовото с беларуския Пружани

Снимки Асен Русев

 На 26 април група от 12 ученици от VII до XI клас и трима ръководители замина за Република Беларус по покана на председателя на Изпълкома на община Пружани - Михаил Николаевич Серков. Посещението е част от мероприятията, включени в проекта за сътрудничество между двете общини и е финансово обезпечено от домакините, със съдействието на община Първомай и спонсори от града.

Още с пристигането впечатление направи топлото и сърдечно посрещане от страна на ръководството на Пружански район. Организирана беше среща в Общината. Учениците се изненадаха приятно от факта, че наред с беларуското стоеше и българското знаме. Домакините бяха подготвили презентация за миналото и настоящето на Пружански район, представиха факти от историята, от развитието на селското стопанство и промишлеността, образованието, културата и спорта. Съвсем спонтанно започна и разговорът между децата и заместник- председателя на Изпълкома Кудравец Н. П. След първоначалното смущение учениците започнаха спокойно да отговарят и да разказват на руски език за училището си, за любимите учебни предмети, за свободното си време, за семействата си.

След разходката из града групата посети музея ”Пружански палат” - имение, което е сменило много собственици, но пази спомени за историята на града и сега приема туристи. Още с влизането през широката врата от ковано желязо погледът е привлечен от зеленината, от цветята и от пъстротата на беларуски народни носии. Българската група беше посрещната от детски ансамбъл за народни танци, завоювал престижни награди с изпълненията си.

Изключително вълнуващо премина и концертът, организиран в чест на българската детска делегация, в Дома на културата. Звучаха много руски песни, умиление предизвикаха изпълненията на най- малките участници от детските градини. С бурни аплодисменти публиката изразяваше емоциите си. След концерта българските ученици за пръв път се срещнаха със своите връстници от ГУО „Школа №5” - училището, с което СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” ще осъществи образователно сътрудничество. Езиковата бариера беше преодоляна само след минути - децата се запознаха, започнаха да разговарят на руски език, с което нашите ученици доказаха, че могат да контактуват, да се шегуват, да се веселят.

Истинска атракция беше посещението на Водния дворец – с огромните басейни, водните пързалки, залите за фитнес, за билярд. Красота, чистота, удобство, забавления - трудно могат да се опишат с думи емоциите в закрития аквапарк.

С много вълнения и смесени чувства беше наситен вторият ден от гостуването. Преди обед се проведе екскурзия до съседния град Ружани с посещение на дворцовия комплекс Сапегов. След впечатляващия оглед на останките от двореца учениците разгледаха музея със старинни предмети, восъчни фигури и картини, свързани с историята. Ружанският санаториум за деца, разположен край езеро, сред красива брезова гора, порази всички с условията за отдих и възможност за безплатно лечение на ученици. Чистота, свеж въздух, простор... и навсякъде усмивки, топлота, сърдечност.

След завръщането си в Пружани българските ученици заедно със своите нови приятели от „кола №5” гледаха художествения филм „Брестката крепост”. След началото на филма в киносалона останаха само тишината и случващото се на екрана. Разтърсващи сцени от нападението над Беларус по време на Втората световна война провокираха чувства, които учениците започнаха да споделят след края - за жертвите, за героизма, за родолюбието. Разговаряха и с беларуските си приятели, защото там вече всички се готвеха за честването на 9 май - Деня на победата над фашизма в Европа.

Като естествено продължение на видяното и преживяното беше екскурзията на следващия ден до град Брест и музейния комплекс „Брестката крепост- герой”. Още с влизането се разнесе песента „Вставай, страна огромная”, с която посетителите се потапят в атмосферата на военните години. Българските ученици бяха впечатлени от факта, че въпреки дъжда и студеното време край вечния огън в памет на жертвите дават караул техни връстници. Музеят със спасени ценности, изложените танкове, мемориалът, паметните плочи, останките от крепостта - това бяха неща, които свидетелстват, че никой не е забравен и нищо не е забравено, неща, които човек помни до края на дните си.

След обяда в град Брест започна една вълшебна разходка из Националния парк „Беловежская пуща”, където са запазени много животински и растителни видове, изчезнали отдавна по други места в Европа. Гигантски дървета, зоопарк, природен музей, в който животните са представени в естествената си среда, звуците, които издават, съпровождат разказа на екскурзовода - това не може да се опише с думи.

Туристическата обиколка завърши с гостуване в Резиденцията на Дядо Мраз, където децата попаднаха в света на приказното, а възрастните се върнаха в детството. Дървени къщички на желанията, скулптурни композиции от приказките, приказни герои, среща с добрия старец и неговата внучка Снежанка, подаръци за гостите - всичко това остави без дъх българските гости.

Много смях и музика имаше по обратния път към Пружани. Децата от двата града сякаш се познаваха от години - поискаха след вечеря отново да бъдат заедно. Явно дългият ден не беше достатъчен и туристическата база до късно вечерта се огласяше от смехове, музика, разговори за какво ли не.

Последният ден от визитата беше посветен на посещения в беларуски училища и срещи с деца и учители там. Думите са безсилни да опишат онова, което видяха нашите ученици в няколко села или така наречените агроградчета. Българската група беше посрещана навсякъде от директорите, учителите и учениците. Дворовете грееха от чистота. Кабинетите и класните стаи на малките бяха модерно обзаведени. По стените красиво бяха подредени илюстративни материали, по коридорите - снимки на изявени ученици в миналото и днес. Показан беше и етнографски кът. Особено впечатляващо беше това, че всяко дете има портфолио, което дава възможност да се проследи индивидуалното му развитие, израстването му през годината, постиженията му. Особено място е отделено на патриотичното възпитание - чрез извънкласно четене на разкази за герои, кътове за войната, за ветераните и срещите с тях. Заедно с българските ученици изготвиха традиционните символи за Деня на победата - червена лентичка с ябълков цвят, каквато всички носят на 9 май. Учителите споделяха, че споменът за Отечествената война е тяхната памет, тяхната съвест. На английски език беше представена драматизация. Възхищение у българската група предизвика фактът, че във всяко училище има плувен басейн, зала за фитнес, оборудвана с най- съвременни уреди, голям физкултурен салон. Дори се проведе волейболна среща с нашите ученици, наситена с много емоции. Навсякъде имаше чистота, ред, дисциплина. Стана ясно, че учениците нямат униформи, но са задължени да ходят на училище с делово облекло. Явно грижата за децата е приоритет в политиката на държавата.

В края на деня се проведе срещата в „Школа №5”. Директорът Иван Коробко с гордост показа красивата сграда, лингафонния кабинет за изучаване на чужди езици, кътовете в двора, където учениците сами отглеждат зеленчуци и плодове. Кулминация на срещата беше представянето на двете училища. Българската група направи силно впечатление с презентации, изготвени от самите ученици, които говореха свободно на руски език за страната ни и за града, за нашето училище. Залата грейна от цветовете на носиите, с които момичетата играха народни танци. Смях предизвикаха сценки от училищния живот. А когато Атанаска Тенева запя народна песен, бурни аплодисменти разтърсиха въздуха. Срещата завърши с прегръдки, сълзи, размяна на адреси и обещания да се видят пак. Домакините подариха на българската група банер, който утвърждава образователното сътрудничество между двете училища.

Много трудно може да се опише с думи видяното и преживяното в Беларус. И най- вече – да се предаде отношението на хората там към гостите от България, топлотата и сърдечността, характерни за славянските народи. Българската група си тръгна, обогатена с нови идеи за работа, с убеждението, че има още много какво да научим.

Със задоволство може да се каже, че беше поставено началото на едно ползотворно сътрудничество в сферата на образованието между двете общини. Учениците от СОУ ”Проф. д-р Асен Златаров” доказаха, че са отворени към света и реално са готови да приемат неговите предизвикателства. В момента училището води преговори за международно образователно сътрудничество и с Великобритания.

Красимира Хубенова

С Дядо Мраз

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
27 май 2020
Последни новини