22 °C

Учители и ученици затвърдиха сътрудничестовото с беларуския Пружани

Снимки Асен Русев

 На 26 април група от 12 ученици от VII до XI клас и трима ръководители замина за Република Беларус по покана на председателя на Изпълкома на община Пружани - Михаил Николаевич Серков. Посещението е част от мероприятията, включени в проекта за сътрудничество между двете общини и е финансово обезпечено от домакините, със съдействието на община Първомай и спонсори от града.

Още с пристигането впечатление направи топлото и сърдечно посрещане от страна на ръководството на Пружански район. Организирана беше среща в Общината. Учениците се изненадаха приятно от факта, че наред с беларуското стоеше и българското знаме. Домакините бяха подготвили презентация за миналото и настоящето на Пружански район, представиха факти от историята, от развитието на селското стопанство и промишлеността, образованието, културата и спорта. Съвсем спонтанно започна и разговорът между децата и заместник- председателя на Изпълкома Кудравец Н. П. След първоначалното смущение учениците започнаха спокойно да отговарят и да разказват на руски език за училището си, за любимите учебни предмети, за свободното си време, за семействата си.

След разходката из града групата посети музея ”Пружански палат” - имение, което е сменило много собственици, но пази спомени за историята на града и сега приема туристи. Още с влизането през широката врата от ковано желязо погледът е привлечен от зеленината, от цветята и от пъстротата на беларуски народни носии. Българската група беше посрещната от детски ансамбъл за народни танци, завоювал престижни награди с изпълненията си.

Изключително вълнуващо премина и концертът, организиран в чест на българската детска делегация, в Дома на културата. Звучаха много руски песни, умиление предизвикаха изпълненията на най- малките участници от детските градини. С бурни аплодисменти публиката изразяваше емоциите си. След концерта българските ученици за пръв път се срещнаха със своите връстници от ГУО „Школа №5” - училището, с което СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” ще осъществи образователно сътрудничество. Езиковата бариера беше преодоляна само след минути - децата се запознаха, започнаха да разговарят на руски език, с което нашите ученици доказаха, че могат да контактуват, да се шегуват, да се веселят.

Истинска атракция беше посещението на Водния дворец – с огромните басейни, водните пързалки, залите за фитнес, за билярд. Красота, чистота, удобство, забавления - трудно могат да се опишат с думи емоциите в закрития аквапарк.

С много вълнения и смесени чувства беше наситен вторият ден от гостуването. Преди обед се проведе екскурзия до съседния град Ружани с посещение на дворцовия комплекс Сапегов. След впечатляващия оглед на останките от двореца учениците разгледаха музея със старинни предмети, восъчни фигури и картини, свързани с историята. Ружанският санаториум за деца, разположен край езеро, сред красива брезова гора, порази всички с условията за отдих и възможност за безплатно лечение на ученици. Чистота, свеж въздух, простор... и навсякъде усмивки, топлота, сърдечност.

След завръщането си в Пружани българските ученици заедно със своите нови приятели от „кола №5” гледаха художествения филм „Брестката крепост”. След началото на филма в киносалона останаха само тишината и случващото се на екрана. Разтърсващи сцени от нападението над Беларус по време на Втората световна война провокираха чувства, които учениците започнаха да споделят след края - за жертвите, за героизма, за родолюбието. Разговаряха и с беларуските си приятели, защото там вече всички се готвеха за честването на 9 май - Деня на победата над фашизма в Европа.

Като естествено продължение на видяното и преживяното беше екскурзията на следващия ден до град Брест и музейния комплекс „Брестката крепост- герой”. Още с влизането се разнесе песента „Вставай, страна огромная”, с която посетителите се потапят в атмосферата на военните години. Българските ученици бяха впечатлени от факта, че въпреки дъжда и студеното време край вечния огън в памет на жертвите дават караул техни връстници. Музеят със спасени ценности, изложените танкове, мемориалът, паметните плочи, останките от крепостта - това бяха неща, които свидетелстват, че никой не е забравен и нищо не е забравено, неща, които човек помни до края на дните си.

След обяда в град Брест започна една вълшебна разходка из Националния парк „Беловежская пуща”, където са запазени много животински и растителни видове, изчезнали отдавна по други места в Европа. Гигантски дървета, зоопарк, природен музей, в който животните са представени в естествената си среда, звуците, които издават, съпровождат разказа на екскурзовода - това не може да се опише с думи.

Туристическата обиколка завърши с гостуване в Резиденцията на Дядо Мраз, където децата попаднаха в света на приказното, а възрастните се върнаха в детството. Дървени къщички на желанията, скулптурни композиции от приказките, приказни герои, среща с добрия старец и неговата внучка Снежанка, подаръци за гостите - всичко това остави без дъх българските гости.

Много смях и музика имаше по обратния път към Пружани. Децата от двата града сякаш се познаваха от години - поискаха след вечеря отново да бъдат заедно. Явно дългият ден не беше достатъчен и туристическата база до късно вечерта се огласяше от смехове, музика, разговори за какво ли не.

Последният ден от визитата беше посветен на посещения в беларуски училища и срещи с деца и учители там. Думите са безсилни да опишат онова, което видяха нашите ученици в няколко села или така наречените агроградчета. Българската група беше посрещана навсякъде от директорите, учителите и учениците. Дворовете грееха от чистота. Кабинетите и класните стаи на малките бяха модерно обзаведени. По стените красиво бяха подредени илюстративни материали, по коридорите - снимки на изявени ученици в миналото и днес. Показан беше и етнографски кът. Особено впечатляващо беше това, че всяко дете има портфолио, което дава възможност да се проследи индивидуалното му развитие, израстването му през годината, постиженията му. Особено място е отделено на патриотичното възпитание - чрез извънкласно четене на разкази за герои, кътове за войната, за ветераните и срещите с тях. Заедно с българските ученици изготвиха традиционните символи за Деня на победата - червена лентичка с ябълков цвят, каквато всички носят на 9 май. Учителите споделяха, че споменът за Отечествената война е тяхната памет, тяхната съвест. На английски език беше представена драматизация. Възхищение у българската група предизвика фактът, че във всяко училище има плувен басейн, зала за фитнес, оборудвана с най- съвременни уреди, голям физкултурен салон. Дори се проведе волейболна среща с нашите ученици, наситена с много емоции. Навсякъде имаше чистота, ред, дисциплина. Стана ясно, че учениците нямат униформи, но са задължени да ходят на училище с делово облекло. Явно грижата за децата е приоритет в политиката на държавата.

В края на деня се проведе срещата в „Школа №5”. Директорът Иван Коробко с гордост показа красивата сграда, лингафонния кабинет за изучаване на чужди езици, кътовете в двора, където учениците сами отглеждат зеленчуци и плодове. Кулминация на срещата беше представянето на двете училища. Българската група направи силно впечатление с презентации, изготвени от самите ученици, които говореха свободно на руски език за страната ни и за града, за нашето училище. Залата грейна от цветовете на носиите, с които момичетата играха народни танци. Смях предизвикаха сценки от училищния живот. А когато Атанаска Тенева запя народна песен, бурни аплодисменти разтърсиха въздуха. Срещата завърши с прегръдки, сълзи, размяна на адреси и обещания да се видят пак. Домакините подариха на българската група банер, който утвърждава образователното сътрудничество между двете училища.

Много трудно може да се опише с думи видяното и преживяното в Беларус. И най- вече – да се предаде отношението на хората там към гостите от България, топлотата и сърдечността, характерни за славянските народи. Българската група си тръгна, обогатена с нови идеи за работа, с убеждението, че има още много какво да научим.

Със задоволство може да се каже, че беше поставено началото на едно ползотворно сътрудничество в сферата на образованието между двете общини. Учениците от СОУ ”Проф. д-р Асен Златаров” доказаха, че са отворени към света и реално са готови да приемат неговите предизвикателства. В момента училището води преговори за международно образователно сътрудничество и с Великобритания.

Красимира Хубенова

С Дядо Мраз

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
09 авг 2020
Последни новини