Учители и ученици затвърдиха сътрудничестовото с беларуския Пружани

Снимки Асен Русев

 На 26 април група от 12 ученици от VII до XI клас и трима ръководители замина за Република Беларус по покана на председателя на Изпълкома на община Пружани - Михаил Николаевич Серков. Посещението е част от мероприятията, включени в проекта за сътрудничество между двете общини и е финансово обезпечено от домакините, със съдействието на община Първомай и спонсори от града.

Още с пристигането впечатление направи топлото и сърдечно посрещане от страна на ръководството на Пружански район. Организирана беше среща в Общината. Учениците се изненадаха приятно от факта, че наред с беларуското стоеше и българското знаме. Домакините бяха подготвили презентация за миналото и настоящето на Пружански район, представиха факти от историята, от развитието на селското стопанство и промишлеността, образованието, културата и спорта. Съвсем спонтанно започна и разговорът между децата и заместник- председателя на Изпълкома Кудравец Н. П. След първоначалното смущение учениците започнаха спокойно да отговарят и да разказват на руски език за училището си, за любимите учебни предмети, за свободното си време, за семействата си.

След разходката из града групата посети музея ”Пружански палат” - имение, което е сменило много собственици, но пази спомени за историята на града и сега приема туристи. Още с влизането през широката врата от ковано желязо погледът е привлечен от зеленината, от цветята и от пъстротата на беларуски народни носии. Българската група беше посрещната от детски ансамбъл за народни танци, завоювал престижни награди с изпълненията си.

Изключително вълнуващо премина и концертът, организиран в чест на българската детска делегация, в Дома на културата. Звучаха много руски песни, умиление предизвикаха изпълненията на най- малките участници от детските градини. С бурни аплодисменти публиката изразяваше емоциите си. След концерта българските ученици за пръв път се срещнаха със своите връстници от ГУО „Школа №5” - училището, с което СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” ще осъществи образователно сътрудничество. Езиковата бариера беше преодоляна само след минути - децата се запознаха, започнаха да разговарят на руски език, с което нашите ученици доказаха, че могат да контактуват, да се шегуват, да се веселят.

Истинска атракция беше посещението на Водния дворец – с огромните басейни, водните пързалки, залите за фитнес, за билярд. Красота, чистота, удобство, забавления - трудно могат да се опишат с думи емоциите в закрития аквапарк.

С много вълнения и смесени чувства беше наситен вторият ден от гостуването. Преди обед се проведе екскурзия до съседния град Ружани с посещение на дворцовия комплекс Сапегов. След впечатляващия оглед на останките от двореца учениците разгледаха музея със старинни предмети, восъчни фигури и картини, свързани с историята. Ружанският санаториум за деца, разположен край езеро, сред красива брезова гора, порази всички с условията за отдих и възможност за безплатно лечение на ученици. Чистота, свеж въздух, простор... и навсякъде усмивки, топлота, сърдечност.

След завръщането си в Пружани българските ученици заедно със своите нови приятели от „кола №5” гледаха художествения филм „Брестката крепост”. След началото на филма в киносалона останаха само тишината и случващото се на екрана. Разтърсващи сцени от нападението над Беларус по време на Втората световна война провокираха чувства, които учениците започнаха да споделят след края - за жертвите, за героизма, за родолюбието. Разговаряха и с беларуските си приятели, защото там вече всички се готвеха за честването на 9 май - Деня на победата над фашизма в Европа.

Като естествено продължение на видяното и преживяното беше екскурзията на следващия ден до град Брест и музейния комплекс „Брестката крепост- герой”. Още с влизането се разнесе песента „Вставай, страна огромная”, с която посетителите се потапят в атмосферата на военните години. Българските ученици бяха впечатлени от факта, че въпреки дъжда и студеното време край вечния огън в памет на жертвите дават караул техни връстници. Музеят със спасени ценности, изложените танкове, мемориалът, паметните плочи, останките от крепостта - това бяха неща, които свидетелстват, че никой не е забравен и нищо не е забравено, неща, които човек помни до края на дните си.

След обяда в град Брест започна една вълшебна разходка из Националния парк „Беловежская пуща”, където са запазени много животински и растителни видове, изчезнали отдавна по други места в Европа. Гигантски дървета, зоопарк, природен музей, в който животните са представени в естествената си среда, звуците, които издават, съпровождат разказа на екскурзовода - това не може да се опише с думи.

Туристическата обиколка завърши с гостуване в Резиденцията на Дядо Мраз, където децата попаднаха в света на приказното, а възрастните се върнаха в детството. Дървени къщички на желанията, скулптурни композиции от приказките, приказни герои, среща с добрия старец и неговата внучка Снежанка, подаръци за гостите - всичко това остави без дъх българските гости.

Много смях и музика имаше по обратния път към Пружани. Децата от двата града сякаш се познаваха от години - поискаха след вечеря отново да бъдат заедно. Явно дългият ден не беше достатъчен и туристическата база до късно вечерта се огласяше от смехове, музика, разговори за какво ли не.

Последният ден от визитата беше посветен на посещения в беларуски училища и срещи с деца и учители там. Думите са безсилни да опишат онова, което видяха нашите ученици в няколко села или така наречените агроградчета. Българската група беше посрещана навсякъде от директорите, учителите и учениците. Дворовете грееха от чистота. Кабинетите и класните стаи на малките бяха модерно обзаведени. По стените красиво бяха подредени илюстративни материали, по коридорите - снимки на изявени ученици в миналото и днес. Показан беше и етнографски кът. Особено впечатляващо беше това, че всяко дете има портфолио, което дава възможност да се проследи индивидуалното му развитие, израстването му през годината, постиженията му. Особено място е отделено на патриотичното възпитание - чрез извънкласно четене на разкази за герои, кътове за войната, за ветераните и срещите с тях. Заедно с българските ученици изготвиха традиционните символи за Деня на победата - червена лентичка с ябълков цвят, каквато всички носят на 9 май. Учителите споделяха, че споменът за Отечествената война е тяхната памет, тяхната съвест. На английски език беше представена драматизация. Възхищение у българската група предизвика фактът, че във всяко училище има плувен басейн, зала за фитнес, оборудвана с най- съвременни уреди, голям физкултурен салон. Дори се проведе волейболна среща с нашите ученици, наситена с много емоции. Навсякъде имаше чистота, ред, дисциплина. Стана ясно, че учениците нямат униформи, но са задължени да ходят на училище с делово облекло. Явно грижата за децата е приоритет в политиката на държавата.

В края на деня се проведе срещата в „Школа №5”. Директорът Иван Коробко с гордост показа красивата сграда, лингафонния кабинет за изучаване на чужди езици, кътовете в двора, където учениците сами отглеждат зеленчуци и плодове. Кулминация на срещата беше представянето на двете училища. Българската група направи силно впечатление с презентации, изготвени от самите ученици, които говореха свободно на руски език за страната ни и за града, за нашето училище. Залата грейна от цветовете на носиите, с които момичетата играха народни танци. Смях предизвикаха сценки от училищния живот. А когато Атанаска Тенева запя народна песен, бурни аплодисменти разтърсиха въздуха. Срещата завърши с прегръдки, сълзи, размяна на адреси и обещания да се видят пак. Домакините подариха на българската група банер, който утвърждава образователното сътрудничество между двете училища.

Много трудно може да се опише с думи видяното и преживяното в Беларус. И най- вече – да се предаде отношението на хората там към гостите от България, топлотата и сърдечността, характерни за славянските народи. Българската група си тръгна, обогатена с нови идеи за работа, с убеждението, че има още много какво да научим.

Със задоволство може да се каже, че беше поставено началото на едно ползотворно сътрудничество в сферата на образованието между двете общини. Учениците от СОУ ”Проф. д-р Асен Златаров” доказаха, че са отворени към света и реално са готови да приемат неговите предизвикателства. В момента училището води преговори за международно образователно сътрудничество и с Великобритания.

Красимира Хубенова

С Дядо Мраз

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини