34 °C

40 години "Ивушка" популяризира руската музика

Вълнуващ концерт на Състав за руски песни „Ивушка” при Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г” в гр. Първомай с ръководител Наталия Георгиева ознаменува Денят на Европа и 70 годишнината от победата над хитлерофашизма. Обществеността на града по достоен начин отбеляза и 40 годишният юбилей на музикалната формация.
Почти два часа продължи юбилейната концертна програма, включващапопулярни руски песни, от по-ново и старо време, романси, песни за отечествената война.
Водещата на концерта Атанаска Велчева припомни основателите на състава: Асен Николов – пръв ръководител до 2008 г., първите солистки Минка Николова и Антонина Богданова, инструменталистите Мариана Николова, Лиляна Караславова, Динко Терзиев, Мария Христева, Митко Борисов, Васил Мутафчиев, Пламен Кръстев, Стойко Добрев, както и включилите се по-късно Николай Николов, Емилия Ангелова, Славчо Благоев, Иван Ставрев, Тодор Тодоров и Веселин Спасов.
Логично концертът започна с песента „Ивушка” в изпълнение на дуета Ана и Кристияна Сиракови. Изпълнители от различни поколения редуваха богатия репертоар – Лиляна Делян Караславова, Антоанета Сиракова, Деница Караславова, както и дългогодишната бивша солистка Антонина Богданова. В дует с Ана Сиракова двете  изпълниха прекрасната песен ”Душа болит”.
След 2008 г., когато съставът е поет от Наталия Георгиева, наричана с любов от всички Наташка, благодарение на нейните  аранжименти, песните придобиват богато и по руски автентично звучене.  Оригинални са и костюмите на изпълнителите. Разработват се старинни и цигански романси, като мандолинистите Лиляна Караславова, Николай Николов и Емилия Ангелова засвирват на цигулки, което допълнително обогатява колорита на състава. За първи път организаторите на юбилейния концерт включиха и танци, изпълнени от професионална танцова двойка от формация „Елика”.
Последната част на програмата постепенно премина към 70 годишнината от завършването на най-чудовищната война в историята на човечеството, наречена втора световна.
Изпълнението на „Реквием” на Роберт Рождественски от Иван Караславов, посрещнато с аплодисменти от публиката, подготви аудиторията за финалната „День победы”, изпята с вдъхновение от всички солисти , участващи в паметния концерт.
Кошници с цветя и поздравителни адреси юбилярите получиха от Кмета на общината Ангел Папазов и Председателя на Общински съвет Дечко Петков, от Общински съвет на БСП, от многото почитатели на изпълнителите. 
Заключително слово на читалищния председател Иван Караславов и връчване на отличия – почетен юбилеен знак на читалището за бившия ръководител Асен Николов и настоящия - Наталия Георгиева и юбилейна грамота за Минка Николова, Антонина Богданова и Мария Христева, емоционално белязаха края на програмата. Кметът на общината и Председателят на Общински съвет изненадаха изпълнители и публика, удостоявайки юбилярите от Състав за руски песни „Ивушка” с почетен Знак на града.
На финала всички си направиха снимки за спомен.

Читалище `Св.св. Кирил и Методий"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Гр
  ГРАЖДАНКА_1431369755
  0 -1
  21:27, 11 май 2015
  Много хубав концерт.много страст и костюми.
  Ама да не беше оная баба нина която рева като крава ...
 • 2
  30
  305
  0 -5
  06:55, 12 май 2015
  Силно изпъкна професионализмът на танцовата двойка... Виж коментара
 • 3
  78
  789
  4 -2
  11:35, 12 май 2015
  И това ако е изкуство.Ха,ха ха.
 • 4
  Ру
  РУСОФИЛЧО
  0 0
  20:50, 12 май 2015
  Що триете неудобните коментари бре лекета и подлизурковци.
  що не е ли истина че баба Нина муча като крава...направо осра хубавия концерт.Да си ходи в старческия пенсионерски състав ..
  Дебърските баби си търсят солистка...
 • 5
  22
  223
  0 0
  07:50, 13 май 2015
  и да триете и да не триете, старите градски песни ви подминаха далече напред, може само да им дишате прахта...

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини