40 години "Ивушка" популяризира руската музика

Вълнуващ концерт на Състав за руски песни „Ивушка” при Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г” в гр. Първомай с ръководител Наталия Георгиева ознаменува Денят на Европа и 70 годишнината от победата над хитлерофашизма. Обществеността на града по достоен начин отбеляза и 40 годишният юбилей на музикалната формация.
Почти два часа продължи юбилейната концертна програма, включващапопулярни руски песни, от по-ново и старо време, романси, песни за отечествената война.
Водещата на концерта Атанаска Велчева припомни основателите на състава: Асен Николов – пръв ръководител до 2008 г., първите солистки Минка Николова и Антонина Богданова, инструменталистите Мариана Николова, Лиляна Караславова, Динко Терзиев, Мария Христева, Митко Борисов, Васил Мутафчиев, Пламен Кръстев, Стойко Добрев, както и включилите се по-късно Николай Николов, Емилия Ангелова, Славчо Благоев, Иван Ставрев, Тодор Тодоров и Веселин Спасов.
Логично концертът започна с песента „Ивушка” в изпълнение на дуета Ана и Кристияна Сиракови. Изпълнители от различни поколения редуваха богатия репертоар – Лиляна Делян Караславова, Антоанета Сиракова, Деница Караславова, както и дългогодишната бивша солистка Антонина Богданова. В дует с Ана Сиракова двете  изпълниха прекрасната песен ”Душа болит”.
След 2008 г., когато съставът е поет от Наталия Георгиева, наричана с любов от всички Наташка, благодарение на нейните  аранжименти, песните придобиват богато и по руски автентично звучене.  Оригинални са и костюмите на изпълнителите. Разработват се старинни и цигански романси, като мандолинистите Лиляна Караславова, Николай Николов и Емилия Ангелова засвирват на цигулки, което допълнително обогатява колорита на състава. За първи път организаторите на юбилейния концерт включиха и танци, изпълнени от професионална танцова двойка от формация „Елика”.
Последната част на програмата постепенно премина към 70 годишнината от завършването на най-чудовищната война в историята на човечеството, наречена втора световна.
Изпълнението на „Реквием” на Роберт Рождественски от Иван Караславов, посрещнато с аплодисменти от публиката, подготви аудиторията за финалната „День победы”, изпята с вдъхновение от всички солисти , участващи в паметния концерт.
Кошници с цветя и поздравителни адреси юбилярите получиха от Кмета на общината Ангел Папазов и Председателя на Общински съвет Дечко Петков, от Общински съвет на БСП, от многото почитатели на изпълнителите. 
Заключително слово на читалищния председател Иван Караславов и връчване на отличия – почетен юбилеен знак на читалището за бившия ръководител Асен Николов и настоящия - Наталия Георгиева и юбилейна грамота за Минка Николова, Антонина Богданова и Мария Христева, емоционално белязаха края на програмата. Кметът на общината и Председателят на Общински съвет изненадаха изпълнители и публика, удостоявайки юбилярите от Състав за руски песни „Ивушка” с почетен Знак на града.
На финала всички си направиха снимки за спомен.

Читалище `Св.св. Кирил и Методий"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Гр
    ГРАЖДАНКА_1431369755
    0 -1
    21:27, 11 май 2015
    Много хубав концерт.много страст и костюми.
    Ама да не беше оная баба нина която рева като крава ...
  • 2
    30
    305
    0 -5
    06:55, 12 май 2015
    Силно изпъкна професионализмът на танцовата двойка... Виж коментара
  • 3
    78
    789
    4 -2
    11:35, 12 май 2015
    И това ако е изкуство.Ха,ха ха.
  • 4
    Ру
    РУСОФИЛЧО
    0 0
    20:50, 12 май 2015
    Що триете неудобните коментари бре лекета и подлизурковци.
    що не е ли истина че баба Нина муча като крава...направо осра хубавия концерт.Да си ходи в старческия пенсионерски състав ..
    Дебърските баби си търсят солистка...
  • 5
    22
    223
    0 0
    07:50, 13 май 2015
    и да триете и да не триете, старите градски песни ви подминаха далече напред, може само да им дишате прахта...
Последни новини