19 °C

40 години "Ивушка" популяризира руската музика

Вълнуващ концерт на Състав за руски песни „Ивушка” при Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г” в гр. Първомай с ръководител Наталия Георгиева ознаменува Денят на Европа и 70 годишнината от победата над хитлерофашизма. Обществеността на града по достоен начин отбеляза и 40 годишният юбилей на музикалната формация.
Почти два часа продължи юбилейната концертна програма, включващапопулярни руски песни, от по-ново и старо време, романси, песни за отечествената война.
Водещата на концерта Атанаска Велчева припомни основателите на състава: Асен Николов – пръв ръководител до 2008 г., първите солистки Минка Николова и Антонина Богданова, инструменталистите Мариана Николова, Лиляна Караславова, Динко Терзиев, Мария Христева, Митко Борисов, Васил Мутафчиев, Пламен Кръстев, Стойко Добрев, както и включилите се по-късно Николай Николов, Емилия Ангелова, Славчо Благоев, Иван Ставрев, Тодор Тодоров и Веселин Спасов.
Логично концертът започна с песента „Ивушка” в изпълнение на дуета Ана и Кристияна Сиракови. Изпълнители от различни поколения редуваха богатия репертоар – Лиляна Делян Караславова, Антоанета Сиракова, Деница Караславова, както и дългогодишната бивша солистка Антонина Богданова. В дует с Ана Сиракова двете  изпълниха прекрасната песен ”Душа болит”.
След 2008 г., когато съставът е поет от Наталия Георгиева, наричана с любов от всички Наташка, благодарение на нейните  аранжименти, песните придобиват богато и по руски автентично звучене.  Оригинални са и костюмите на изпълнителите. Разработват се старинни и цигански романси, като мандолинистите Лиляна Караславова, Николай Николов и Емилия Ангелова засвирват на цигулки, което допълнително обогатява колорита на състава. За първи път организаторите на юбилейния концерт включиха и танци, изпълнени от професионална танцова двойка от формация „Елика”.
Последната част на програмата постепенно премина към 70 годишнината от завършването на най-чудовищната война в историята на човечеството, наречена втора световна.
Изпълнението на „Реквием” на Роберт Рождественски от Иван Караславов, посрещнато с аплодисменти от публиката, подготви аудиторията за финалната „День победы”, изпята с вдъхновение от всички солисти , участващи в паметния концерт.
Кошници с цветя и поздравителни адреси юбилярите получиха от Кмета на общината Ангел Папазов и Председателя на Общински съвет Дечко Петков, от Общински съвет на БСП, от многото почитатели на изпълнителите. 
Заключително слово на читалищния председател Иван Караславов и връчване на отличия – почетен юбилеен знак на читалището за бившия ръководител Асен Николов и настоящия - Наталия Георгиева и юбилейна грамота за Минка Николова, Антонина Богданова и Мария Христева, емоционално белязаха края на програмата. Кметът на общината и Председателят на Общински съвет изненадаха изпълнители и публика, удостоявайки юбилярите от Състав за руски песни „Ивушка” с почетен Знак на града.
На финала всички си направиха снимки за спомен.

Читалище `Св.св. Кирил и Методий"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Гр
  ГРАЖДАНКА_1431369755
  0 -1
  21:27, 11 май 2015
  Много хубав концерт.много страст и костюми.
  Ама да не беше оная баба нина която рева като крава ...
 • 2
  30
  305
  0 -5
  06:55, 12 май 2015
  Силно изпъкна професионализмът на танцовата двойка... Виж коментара
 • 3
  78
  789
  4 -2
  11:35, 12 май 2015
  И това ако е изкуство.Ха,ха ха.
 • 4
  Ру
  РУСОФИЛЧО
  0 0
  20:50, 12 май 2015
  Що триете неудобните коментари бре лекета и подлизурковци.
  що не е ли истина че баба Нина муча като крава...направо осра хубавия концерт.Да си ходи в старческия пенсионерски състав ..
  Дебърските баби си търсят солистка...
 • 5
  22
  223
  0 0
  07:50, 13 май 2015
  и да триете и да не триете, старите градски песни ви подминаха далече напред, може само да им дишате прахта...

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини