18 °C

40 години "Ивушка" популяризира руската музика

Вълнуващ концерт на Състав за руски песни „Ивушка” при Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г” в гр. Първомай с ръководител Наталия Георгиева ознаменува Денят на Европа и 70 годишнината от победата над хитлерофашизма. Обществеността на града по достоен начин отбеляза и 40 годишният юбилей на музикалната формация.
Почти два часа продължи юбилейната концертна програма, включващапопулярни руски песни, от по-ново и старо време, романси, песни за отечествената война.
Водещата на концерта Атанаска Велчева припомни основателите на състава: Асен Николов – пръв ръководител до 2008 г., първите солистки Минка Николова и Антонина Богданова, инструменталистите Мариана Николова, Лиляна Караславова, Динко Терзиев, Мария Христева, Митко Борисов, Васил Мутафчиев, Пламен Кръстев, Стойко Добрев, както и включилите се по-късно Николай Николов, Емилия Ангелова, Славчо Благоев, Иван Ставрев, Тодор Тодоров и Веселин Спасов.
Логично концертът започна с песента „Ивушка” в изпълнение на дуета Ана и Кристияна Сиракови. Изпълнители от различни поколения редуваха богатия репертоар – Лиляна Делян Караславова, Антоанета Сиракова, Деница Караславова, както и дългогодишната бивша солистка Антонина Богданова. В дует с Ана Сиракова двете  изпълниха прекрасната песен ”Душа болит”.
След 2008 г., когато съставът е поет от Наталия Георгиева, наричана с любов от всички Наташка, благодарение на нейните  аранжименти, песните придобиват богато и по руски автентично звучене.  Оригинални са и костюмите на изпълнителите. Разработват се старинни и цигански романси, като мандолинистите Лиляна Караславова, Николай Николов и Емилия Ангелова засвирват на цигулки, което допълнително обогатява колорита на състава. За първи път организаторите на юбилейния концерт включиха и танци, изпълнени от професионална танцова двойка от формация „Елика”.
Последната част на програмата постепенно премина към 70 годишнината от завършването на най-чудовищната война в историята на човечеството, наречена втора световна.
Изпълнението на „Реквием” на Роберт Рождественски от Иван Караславов, посрещнато с аплодисменти от публиката, подготви аудиторията за финалната „День победы”, изпята с вдъхновение от всички солисти , участващи в паметния концерт.
Кошници с цветя и поздравителни адреси юбилярите получиха от Кмета на общината Ангел Папазов и Председателя на Общински съвет Дечко Петков, от Общински съвет на БСП, от многото почитатели на изпълнителите. 
Заключително слово на читалищния председател Иван Караславов и връчване на отличия – почетен юбилеен знак на читалището за бившия ръководител Асен Николов и настоящия - Наталия Георгиева и юбилейна грамота за Минка Николова, Антонина Богданова и Мария Христева, емоционално белязаха края на програмата. Кметът на общината и Председателят на Общински съвет изненадаха изпълнители и публика, удостоявайки юбилярите от Състав за руски песни „Ивушка” с почетен Знак на града.
На финала всички си направиха снимки за спомен.

Читалище `Св.св. Кирил и Методий"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Гр
  ГРАЖДАНКА_1431369755
  0 -1
  21:27, 11 май 2015
  Много хубав концерт.много страст и костюми.
  Ама да не беше оная баба нина която рева като крава ...
 • 2
  30
  305
  0 -5
  06:55, 12 май 2015
  Силно изпъкна професионализмът на танцовата двойка... Виж коментара
 • 3
  78
  789
  4 -2
  11:35, 12 май 2015
  И това ако е изкуство.Ха,ха ха.
 • 4
  Ру
  РУСОФИЛЧО
  0 0
  20:50, 12 май 2015
  Що триете неудобните коментари бре лекета и подлизурковци.
  що не е ли истина че баба Нина муча като крава...направо осра хубавия концерт.Да си ходи в старческия пенсионерски състав ..
  Дебърските баби си търсят солистка...
 • 5
  22
  223
  0 0
  07:50, 13 май 2015
  и да триете и да не триете, старите градски песни ви подминаха далече напред, може само да им дишате прахта...

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини