20 °C

Кметът призовава зеленчукопроизводителите да се върнат към старите международни пазари

Кметът на Първомай смята, че нашите външни пазари са там, където преди вкусните българските плодове и зеленчуци са били най-търсени – Русия, Европа, Турция, Йордания. „Именно заедно в организация като „Агро Базар“ можем да получим количества за износ, а и евро субсидии“, припомни Ангел Папазов по време на проведената на 21 април среща на селскостопанските производители. Инициираната от екипа на Тракия икономическа зона дискусия продължи до късния следобед и бе уважена от 22-ма земеделци и 3-ма кмета – на общините Марица, Първомай и Калояново. Домакин на агро срещата бе „Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите“.

50 процента от българската земеделска продукция се бракува. Този стряскащ факт съобщи на срещата на 21 април д-р Светозар Василев, съакционер в „Агро Базар“ АД.

Причината за похабяването на стоката е в неправилната обработка и съхранение преди да стигне до купувача, констатира д-р Василев, който е бивш директор на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. Той обясни, че за да се запази и без това останалата вече малко българска продукция и да се обединят земеделците с цел по-голямо участие не само на българските, но и на международните пазари, преди 2 години бе създадено акционерно дружество „Агро Базар“. В него вече членуват 6 от големите производители в регион Пловдив. Дружеството е закупило 160 дка в района на Калековец и е изработило идеен проект за агро зона, част от Тракия икономическа зона. Тя ще включва тържище, производствена база за сортиране, опаковане и пакетиране на плодовете и зеленчуците, а на следващ етап и преработка в консерви и сокове на наранената и маломерната продукция.

Основната цел на „Агро Базар“ е да обедини земеделците. Така може да се подпомогнат стопаните със семена, торове и ноу-хау, а и да имат те реализация на стоката си и на външните пазари. Международните търговски вериги търсят количества, които един или двама земеделци няма как да осигурят.

За съжаление в момента информацията за това колко са фермерите в България, колко земя обработват, какви сортове и колко произвеждат е неточна и непълна. Да събере реални данни се е заел „Агро Базар“. „За половин година наши екипи обиколиха 1 500 земеделци от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска области“, съобщи д-р Василев. Обработените данни са качени в Google earth. Когато се кликне върху името на земеделеца в прозорче отстрани излизат показателите за дейността му. До края на годината още 1 500 фермери ще бъдат вкарани в тази реална статистика. „Съдействайте ни да стигнем до тях, за да чуем проблемите им“, помоли д-р Василев присъстващите кметове. „Защото имайки реална представа за произведената селскостопанска продукция по вид и количество ще можем да договаряме условия и цени с международните търговци“.  

„Това изследване показа, че картината не е толкова трагична, показа, че има български стопани, които произвеждат качествена стока. Време е да ги подкрепим и обединим, време е да развием един от основните приоритети на региона – земеделието, за да има на българската и на чуждата трапеза вкусни наши домати, ябълки, череши“, кратко и ясно се изказа инж. Пламен Панчев, съуправител на Тракия икономическа зона. 

„Обединени можем да сме конкурентноспособни и да си осигурим най-важното - външните пазари, оттам ще дойде добрата печалба“, подчерта проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на „Висше училище по агробизнес и развитие на регионите“.  Той наблегна и на сътрудничеството наука – производители.  „Трябва да се използват добрите практики от страните, където системата работи успешно, за това приветствам идеята за обединение на инж. Пламен Панчев, по чиято инициатива е и днешната среща.“

„Моето семейство винаги се е занимавало със земеделие, затова тази тема е толкова важна за мен. В момента цари хаос в земеделието. Моделът как да се оправи е ясен – обединение на наука, производители и местна власт, трябва само да го приложим“, бе категоричен кметът на община Марица Димитър Иванов. Той обеща общинската администрация да съдейства за реализирането на агро зоната в Калековец, която е и със стратегическа локация за производителите. 

 „Имаме редкия шанс това, което Тракия икономическа зона е направила за привличането на 114 фирми в производството, логистиката и търговията, да стане и в земеделието, и да бъдем първи в България“, обърна се към стопаните Александър Абрашев. Кметът на община Калояново помоли те да съдействат на инвеститорите, които желаят да преработват плодовете и зеленчуците, за да имат и самите земеделци сигурност в реализацията на продукцията. 

„20 000 тона ябълки поискаха от мен миналата година от Казахстан“, посочи фермерът Атанас Тинков. „Таково количество няма как да произведа, но едно колективно съдружие може да го осигури“. „Помогнете ни за полските пътища, не можем да извозим продукцията от нивите и градините“, обърна се към представителите на местните власти г-жа Костадинова.

Тъй като нещата не се случват отгоре, време е процесът да стартира отдолу, време е за обединение и съвместни колективни действия. До този извод стигнаха и кметове и 22-мата стопани, които решиха да подкрепят 6-мата акционери от „Агро Базар“.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини