14 °C

Кметът призовава зеленчукопроизводителите да се върнат към старите международни пазари

Кметът на Първомай смята, че нашите външни пазари са там, където преди вкусните българските плодове и зеленчуци са били най-търсени – Русия, Европа, Турция, Йордания. „Именно заедно в организация като „Агро Базар“ можем да получим количества за износ, а и евро субсидии“, припомни Ангел Папазов по време на проведената на 21 април среща на селскостопанските производители. Инициираната от екипа на Тракия икономическа зона дискусия продължи до късния следобед и бе уважена от 22-ма земеделци и 3-ма кмета – на общините Марица, Първомай и Калояново. Домакин на агро срещата бе „Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите“.

50 процента от българската земеделска продукция се бракува. Този стряскащ факт съобщи на срещата на 21 април д-р Светозар Василев, съакционер в „Агро Базар“ АД.

Причината за похабяването на стоката е в неправилната обработка и съхранение преди да стигне до купувача, констатира д-р Василев, който е бивш директор на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. Той обясни, че за да се запази и без това останалата вече малко българска продукция и да се обединят земеделците с цел по-голямо участие не само на българските, но и на международните пазари, преди 2 години бе създадено акционерно дружество „Агро Базар“. В него вече членуват 6 от големите производители в регион Пловдив. Дружеството е закупило 160 дка в района на Калековец и е изработило идеен проект за агро зона, част от Тракия икономическа зона. Тя ще включва тържище, производствена база за сортиране, опаковане и пакетиране на плодовете и зеленчуците, а на следващ етап и преработка в консерви и сокове на наранената и маломерната продукция.

Основната цел на „Агро Базар“ е да обедини земеделците. Така може да се подпомогнат стопаните със семена, торове и ноу-хау, а и да имат те реализация на стоката си и на външните пазари. Международните търговски вериги търсят количества, които един или двама земеделци няма как да осигурят.

За съжаление в момента информацията за това колко са фермерите в България, колко земя обработват, какви сортове и колко произвеждат е неточна и непълна. Да събере реални данни се е заел „Агро Базар“. „За половин година наши екипи обиколиха 1 500 земеделци от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска области“, съобщи д-р Василев. Обработените данни са качени в Google earth. Когато се кликне върху името на земеделеца в прозорче отстрани излизат показателите за дейността му. До края на годината още 1 500 фермери ще бъдат вкарани в тази реална статистика. „Съдействайте ни да стигнем до тях, за да чуем проблемите им“, помоли д-р Василев присъстващите кметове. „Защото имайки реална представа за произведената селскостопанска продукция по вид и количество ще можем да договаряме условия и цени с международните търговци“.  

„Това изследване показа, че картината не е толкова трагична, показа, че има български стопани, които произвеждат качествена стока. Време е да ги подкрепим и обединим, време е да развием един от основните приоритети на региона – земеделието, за да има на българската и на чуждата трапеза вкусни наши домати, ябълки, череши“, кратко и ясно се изказа инж. Пламен Панчев, съуправител на Тракия икономическа зона. 

„Обединени можем да сме конкурентноспособни и да си осигурим най-важното - външните пазари, оттам ще дойде добрата печалба“, подчерта проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на „Висше училище по агробизнес и развитие на регионите“.  Той наблегна и на сътрудничеството наука – производители.  „Трябва да се използват добрите практики от страните, където системата работи успешно, за това приветствам идеята за обединение на инж. Пламен Панчев, по чиято инициатива е и днешната среща.“

„Моето семейство винаги се е занимавало със земеделие, затова тази тема е толкова важна за мен. В момента цари хаос в земеделието. Моделът как да се оправи е ясен – обединение на наука, производители и местна власт, трябва само да го приложим“, бе категоричен кметът на община Марица Димитър Иванов. Той обеща общинската администрация да съдейства за реализирането на агро зоната в Калековец, която е и със стратегическа локация за производителите. 

 „Имаме редкия шанс това, което Тракия икономическа зона е направила за привличането на 114 фирми в производството, логистиката и търговията, да стане и в земеделието, и да бъдем първи в България“, обърна се към стопаните Александър Абрашев. Кметът на община Калояново помоли те да съдействат на инвеститорите, които желаят да преработват плодовете и зеленчуците, за да имат и самите земеделци сигурност в реализацията на продукцията. 

„20 000 тона ябълки поискаха от мен миналата година от Казахстан“, посочи фермерът Атанас Тинков. „Таково количество няма как да произведа, но едно колективно съдружие може да го осигури“. „Помогнете ни за полските пътища, не можем да извозим продукцията от нивите и градините“, обърна се към представителите на местните власти г-жа Костадинова.

Тъй като нещата не се случват отгоре, време е процесът да стартира отдолу, време е за обединение и съвместни колективни действия. До този извод стигнаха и кметове и 22-мата стопани, които решиха да подкрепят 6-мата акционери от „Агро Базар“.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
27 май 2020
Последни новини