"Капитал" класира "Грийнс" на пето място сред най-големите зеленчукопроизводители в България

Вестник „Капитал“ класира на V място „Грийнс“, Първомай  в собствена класация за най-големите зеленчукопроизводители в България. Изследването обхваща програмния период 2014 – 2020 година, а класирането е изготвено от консултантска компания. Това, което се вижда от публикуваните данни е, че „Грийнс“ имат спад на приходите, но печалбата им от 396 000 лв. през 2019 година е нараснала на 735 000. лв през 2020 година. В същото време персоналът от 128 човека е спаднал до 89.

На практика първите пет фирми не са променили мястото си в класацията през последните години.

Един от основните изводи на изследването е, че въпреки покачването на приходите на водещите компании в сектора българското производството на плодове и зеленчуци не успява да задоволи вътрешното търсене при 16 от 19 изследвани култури и през програмния период 2014 - 2020 г. Производството не расте с темповете на нарастване на вътрешния пазар. На практика cтрaнaтa ни държи eднo oт първитe мecтa пo рaзмeр нa cубcидирaнeтo в ceктoра, нo въпрeки тoвa тoй прoдължaвa дa cтoи в грaфaтa "чувcтвитeлeн", обобщава анализът.

Във визитката на първомайската компания се казва: "Грийнс" е един от най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в България с централа в Първомай. Оранжериите са построени през 1966 г. под ръководството на френски и холандски специалисти. По данни на фирмата зеленчуците - краставици, домати, чушки, се отглеждат на 630 дка земя, върху която са изградени 240 дка стоманено-стъклени оранжерии - изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Компанията притежава сертификат за добри земеделски практики GlobalGAP, разполага със собствени хладилни камиони за доставка, продава на вътрешния пазар, както и зад граница в Гърция, Румъния, Чехия, Австрия, Латвия, Естония. Съдружници в "Грийнс" са Йордан Александров Балабанов, Николай Стоилов Вълчев, Христо Стоилов Вълчев.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини