Цените на селскостопанската продукция - нагоре с 4,5 % за година

Индексът на цените на един производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2017 г. се увеличава с 2 % спрямо същото тримесечие на 2016 година. Индексът на цените на продукцията от растениевъдството обаче намалява с 0.8 на сто, а на продукцията от животновъдството се увеличава с 6.3%, сочи статистиката на Националния статистически институт.

Срямо предходната година цените на селскостопанската продукция като цяло отбелязват увеличение с 4.5%. Повишението в растениевъдството е с 3.9%, а в животновъдството - с 5.3% .

През второто тримесечие на тази година спрямо тримесечия втори период на 2016 г. се наблюдава увеличение в цените на зърнените култури - с 4.7%, фуражните - с 12.4%, пресните зеленчуци са по-скъпи с 20.5%, и плодовете - с 1.1%.

Намаление и то високо, с близо 10 % се отчита в цените на техническите култури.

В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. по-високи са цените на меката пшеница, царевицата за зърно и картофите. Нагоре са и тези на

оранжерийните домати, салатите и марулите, ябълките, и ягодите.

Намаление се наблюдава в цените на слънчогледа, рапицата. Фрапиращо е намалението при маслодайната роза -17.1% . Спрямо същото тримесечие на 2016 г. се наблюдава увеличение в цените на живите животни - с 2.1%, и на животинските продукти - с 9.2%. 

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини