Мостът над Марица води към все по-голям ужас

Читатели на parvomаi.net сигнализират за покъртителното състояние на моста над Марица. Това не е новина и всички знаем, че, ако той бъде затворен, преминаването от Първомай до Градина ще става през село Поповица. Вече е утвърдена практиката след публикации в сайта да бъдат вземани мерки за обезопасяване на съоръжението. За сега - „пълнене на дупки в дъжда“, а от 23 февруари 2015 година – ограничаване на движението на превозни средства над 12 т.

Според градските легенди, връзката между Градина и Първомай е на достолепната възраст от 81г. Преди това хора, животни и каруци са преминавали реката с каяци. По покана на народен представител от село Градина, гостува цар Борис. Самият той става свидетел на риска, който поемат поданиците му, при ежедневното преминаване на Марица. В онези години тя е била значително по-пълноводна и бурна от сега. Връщайки се в София, царят дава нареждане да бъде построен мостът. Годината е 1934. По времето на Втората световна война германците укрепват съоръжението. То е уязвимо поради значителната близост на града ни до летище Крумово и опасността мостът да бъде засегнат от бомбардировки.

50 години по-късно – 1993 г. в община Първомай е получено писмо, с което немската страна уведомява, че гаранцията на съоръжението е изтекла и трябва да бъде направен ремонт. По това време кмет е Петър Ганев. Той разпорежда металните греди на моста да бъдат подменени с нови, старите се използват за кофраж, налята е бетонна плоча и положена нова асфалтова настилка. Оттогава основен ремонт не е правен.

Към днешна дата, не използваме каяци за преминаването на съоръжението, но може би изпитваме същия ужас като царя. Добрите намерения на МРРБ и Агенция „ Пътна инфраструктура“ да се построи нов мост, са почти като тези, които покриват пътя към ада. Преминаващите оттам се молят да не се стига до тежък инцидент с отнети човешки животи и това да е поводът за предприети действия.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини