Няма реки и язовири с критични нива в общината

Няма критично високи нива на реките и язовирите в общината ни уверяват от Защита на населението. Язовирите са били контролирано изпуснати и оставени на половината от обема им още преди снеговалежа от 7 март. Сега при снеготопенето контролирано преливат Ваклушев бунар и Манаф дере от землището на Татарево. Те са каскадно свързани и водата се събира в Герена, който все още има свободен обем. Прелива, но в рамките на допустимото и Янанлъка в Дебър.

Няма прелели дерета. Застрашително високо е било нивото само на Първомайския канал. Там е имало готовност да бъдат отворени шахтите, за да поемат водата, ако излезе от него, но не се е наложило.

По време на снежното бедствие не е имало населено място, незасегнато от авария в електропреносната мрежа. Повредите са се отстранявали като е спазван приоритет според населението – с предимство са били по-големите селища. Най-дълго без ток са били селата Езерово, Воден и Добри дол. Последното село, освен че е най-малкото, е имало и най-тежка повреда – били са скъсани кабелите над река Марица. Наложило се е група от Гражданска защита – Пловдив да влиза с лодка във водите на реката, за да прекара кабели и да изреже клоните на върбите, които са се намирали в речното корито и в които са били оплетени жиците. Кметът на общината Ангел Папазов благодари на екипите от Гражданска защита и ЕВН, които са се справили със сложната ситуация.

Последиците от снеготопенето най – осезаемо са засегнали подлезите по жп линията в Първомай и прокара в Любеново. Подпочвените води са изключително високи и поставените автоматични помпи не могат да се справят с тях. Изпомпването на водата може да започне едва след като спре покачването на водите. Заради високите подпочвени води са наводнени и много домове в селата от общината. По същата причина под вода са участъци от пътя между Пловдив и Първомай, в района на Садово. Там има и поставени ограничения на скоростта.

Теодора Кирякова

Екип на гражданска защита влезе с лодка в ледените води на Марица
Водата в пъвомайското дере почти достигна критична точка
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини