10% данък пенсия. Преглед на печата

„24 часа": Радан Кънев: Възможно е правомощията на президента да бъдат променени

В политиката с ултиматуми успехи не се постигат, каза в интервю лидерът на ДСБ Радан Кънев. Ние казваме какво смятаме, че е добро за държавата, и очакваме реакция от партньорите. Ако отговорът не е единодушен, сядаме и разговаряме. Разбирам добре аргументите на г-н Борисов да не се освобождават бързо ръководните лица в сектор "Сигурност" - желанието да не се натяга напрежение в обществото и да не остава впечатление, че това правителство действа като предишните. Същевременно не съм сигурен дали сегашният ръководен екип на сектора може да има доверието на чуждестранните ни партньори и на българското общество. Но това е със сигурност въпрос на диалог.

До президентските избори много ясно ще се види дали сегашното мнозинство ще поддържа реформаторския си устрем и дали ще се постигнат успехи в сферата на съдебната реформа. Не го казвам случайно, защото президентът е лице с особено големи правомощия в правосъдието. Да го разглеждаме като формална фигура, е погрешно. След като сме тръгнали да реформираме правосъдието, неговата роля е и ще бъде много важна. Друг е въпросът дали ние в НС ще сме постигнали междувременно конституционно мнозинство за промени, включително по правомощията на държавния глава...

 

„Труд": Край на екооценките за дребния бизнес: Фризьори и монтьори няма да дават по 500 лева и да чакат 3 месеца

Дребният и средният бизнес няма да се подлагат на задължителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщи вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Промяната в Закона за опазване на околната среда е публикувана за обществено обсъждане и предстои да се внесе в Министерския съвет за разглеждане, както и да се гласува от парламента.

 

„Монитор": 10% данък пенсия

Въвеждане на данък върху пенсиите от 10% предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Идеята на работодателската организация е представена пред социалния министър Ивайло Калфин, представители на партиите в НС и синдикати на вчерашната среща в МТСП за пенсионната реформа. Идеята е хората, които са се пенсионирали, но продължават да работят, да плащат данък върху общия размер на доходите си. Сега с налог се облагат само заплатите на все още трудещите се пенсионери. Според становището на НОИ освен България в ЕС има едва още три страни – Литва, Словения и Унгария, в които няма данък върху пенсиите.

От бизнеса предлагат работещите пенсионери да имат избор и вместо данък „пенсия” да решат какво искат да получават - заплата или пари за старини.

 

 „Дума": Гласят 10% данък за доходите на работещите пенсионери

Работещите, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да заплащат данък върху общия размер на всички свои доходи или да се получава по избор заплата или пенсия. За това умуваха вчера в Съвета по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Мотивът е, че това е практиката в много страни - не се получава пълна пенсия и пълна заплата едновременно. Облагането с данък дори само на пенсията също е често срещано.

Предложението идва от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Съветникът на министъра Николай Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

 

„Капитал дейли": КФН готви забрана за онлайн продажба на "Гражданска отговорност"

Забрана за онлайн продажби на най-масовата застраховка "Гражданска отговорност" е подготвила Комисията за финансов надзор (КФН). Това става ясно от проект на Кодекса за застраховането (КЗ), публикуван за обществена консултация в сайта на надзора. Мотивите на регулатора са възможността да се направят грешки при попълването на данните, заради което застрахователите да отказват плащане. От разговори с представители на сектора стана ясно, че идеята за забрана на онлайн продажбите на "Гражданска отговорност" е на КФН, като повечето застрахователни компании и част от брокерите са твърдо против. Те виждат лобизъм на посредници, които нямат системи за дистанционни продажби и не искат да инвестират в такива, но се страхуват да изгубят бизнеса си заради новите технологии.

 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини