Дебърка празнува вековен юбилей

Дебър вече има своя столетник - вековен юбилей празнува баба Добра Попова. Никога в рода ѝ не е имало столетници. Тя е надживяла 4 сестри и двама братя. Преди 34 години е загубила и съпруга си. До около 50-тата си година е работила в селското стопанство, а след това остава в дома си. 27 години в къщата ѝ са живели 4 поколения, а още 2-3 години – 5. Най – важното за нея винаги е бил семейният сговор. Баба Добра има дъщеря, внук, правнук и праправнук, който е ученик в 8 клас.

През годините е боледувала рядко. Критична в живота ѝ е била операция на тумор на гръбначния стълб преди 40 години. Страдала е и от тежко главоболие. Местен лекар ѝ препоръчал вместо всички лекарства, изписани ѝ от различни доктори, да пие по едно хапче седалгин – нео. И тя го взима до ден днешен. Взимала го е дори когато е бил със зелена рецепта и е било трудно да се намери. Близките ѝ винаги са намирали начин да ѝ го осигурят. Когато на 93 години си счупва крака, мнозина я отписват. А тя бързо се съвзема и още преди да са изтекли назначените 2 месеца за носене на гипс, принуждава внукът ѝ да го махне.

В хранителния режим на столетницата – няма ограничения, но има едно основно правило – никога да не повтаря ядене -на вечеря не се яде, това което е сготвено за обяд! Близките ѝ разказват, че е била добра домакиня и кулинар. „Не е вярно, че е важно да се пие ракия – категорична е дъщеря ѝ – майка ми никога не е пила алкохол. Но пие много безалкохолно.“

Столетницата никога не е живяла сама – винаги е била обгрижвана, но и винаги е била готова да помогне в къщната и градинската работа. Преди няколко месеца заедно с по – младите е чистела лук. Била е много пъргава. Преди месец я поваля грип, който тя успява да пребори, но оттогава почти не чува.

Днес на гости на баба Добра бяха кметът на общината Ангел Папазов и кметския намесник в Дебър – Желзко Трифонов. За юбилея си тя получи кошница с цветя, торта и 100 лв. За вечерта изненада са ѝ подготвили жените от пенсионерския клуб. 

Днес eТВ ще излъчи репортаж за юбилея на баба Добра в новинарската си емисия от 19.30 часа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини