Организаторите на винения празник нарушиха регламента и връчиха 2 награди за бяло вино

    Янко Иванов грабна приза „Винопроизводител на годината“ с направеното от него вино от мерло. Той сам отглежда гроздето си в землището на Православен. От години прави вино в домашни условия и за пръв път решава да се яви на конкурса. За него истинското вино е червено защото е по – полезно от бялото.

    19 проби, представени от винопроизводители бяха дегустирани от жури в състав инж. Данаил Янков – председател и членове инж.-технолог Гроздана Николова и инж. – технолог Димитър Иванов. След Янко Иванов те поставиха  на второ място Делчо Караславов с каберне, отгледано в района на Дебър и Желязко Павлов с мерло.

    Най вероятно изкушени от предложените проби, членовете на журито на конкурса за винопроизводител отличиха две бели вина. По регламент награда се дава само на най- добрият производител на бели вина. Тази година организаторите от Община Първомай и ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий" отличиха и един подгласник. Така до най – добрият – Желязко Павлов, произвел вино от мускат, се нареди Николай Йорданов с неговия букет от асма.

    Освен грамоти, отличените получиха парични награди, а Янко Иванов се сдоби и със съд за съхранение на вино, произведен от спонсора на празника „Томика – метал“.

    Първомайци и гостите на града се запознаха с производителите от Винарска изба „ARONWINERY” гр. Пловдив, Винарска изба „ЗАГРЕЙ” гр. Първомай, Винарска изба „ВИНИ-СА”АД-ШАТО „АСЕНА” с. Златовръх , Винпром Стамболово.

    В програмата се включиха оркестър „Дионис” с р-л Петър Тенев и новата им солистка Десислава Христозова. „Дебърските баби” при „НЧ Пробуда-1905” кв. Дебър, представиха обичая „Гроздобер”, танцуваха момичетата от танцова формация „Евридика” с ръководител Ваня Димитрова.

    Гости на празника бяха преподаватели в двата Пловдивски университета, в които има специалности занимаващи се с виното – проф. Кольо Динков –ректор на Университета за хранителни технологии и проф. Димитър Греков  - ректор на Аграрния университет и проф. Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия".

    Теодора Кирякова 

    Снимки: Петър Петелов

    Янко Иванов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини