Ромите в първомайско се интегрират успешно

Едва 0,3% от ромското население в Първомай е без собствено жилище е посочено в анализ на Общинска администрация във връзка с приемане на план за действие за интегрирането на този етнос. Планът е част от Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите в периода 2012 – 2020 и очертава целите и задачите пред местното население.

Планът разглежда 6 приоритетни области на действие: образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона и недискриминация и култура.

Според анализа ромското население в общината е 5,46%. Концентрация има в селата Караджалово, Искра, Градина, Бяла река, Виница, но голяма част от ромите се самоопределят като турци или като българи. От учащите 14% са ученици от ромски и турски етнос, а в детските градини – 15%. Въпреки, че в някои села учащите са 100% роми, в общината считат, че сегрегация няма и етническият състав е балансиран. Според доклада разделянето на учащите се на етнически принцип е преодоляно през далечната 1984 година със закриването на „циганското училище“.

Ромското население на територията на общината има добра здравна култура и е изключително малък процентът на неосигурените здравно лица. За 2011 година има регистрирани само 22 родилки под 18 години, а през следващите години броят се запазва приблизително същият.

По отношение на жилищните условия районът, който се води извън регулация е само 2 малки улици и е рядкост в една къща да живее повече от едно семейство с 2 или повече деца.

Безработните без квалификация са 65% от регистрираните, от тях 4% - всичките роми – са дори без начално образование и това затруднява тяхната реализация на пазара на труда. Над 300 безработни са се възползвали от програмите за временна заетост.

„В община Първомай не са регистрирани противообществени прояви с участието на компактни групи ромско население, единични са и регистрираните в Детска педагогическа стая прояви от деца с ромски произход, няма и подадени сигнали за дискриминация.

Очевидно е голямото желание на ромите да се изявяват в областта на културата и спорта. Няма точна статистика колко са децата участващи в музикални, танцови и театрални състави, но в доклада е посочено, че по неофициални данни 20% от членуващите в спортни клубове са роми.

В анализа няма направени обобщаващи изводи, но е очевидно, че в община Първомай изнасяните често в медиите проблеми с ромските общности не съществуват. Като най – сложен се очертава въпросът с образованието на ромите, но може да се твърди, че ромската общност успешно преминава своя преход от традиционност към модерност и в рамките на община Първомай се интегрира успешно.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (33)

  • 1
  • 2
    16
    1683
    12 -1
    10:47, 18 дек 2014
    Hahahaha, никога не бях чел толкова много глупости, концентрирани само в една статия. Ако някой вярва на тия абсурди, значи е слепец или безумец.
  • 3
    Кр
    Кръстоносец
    10 -1
    11:16, 18 дек 2014
    Вместо тия щуротии, вземете поровете защо все по-често виждаме жители на маалата с бради като муджахидини
    • 12
      123
      2 0
      20:20, 22 дек 2014
      ....защото там върлува една партия,която работи в махалите на най-бедните като променя религията на населението,задължава ги да се обличат,обрязват и държат като мюсюлмани!Погледнете резултатите от последните избори в циганските секции и ще видите за какво говоря.Такива действия са забранени със закон,но кой ги спазва тези демократични измишльотини след като няма кой да следи изпълнението им? За сега нещата се виждат като безобидни но нататък ще става страшно,НАРОДЕ!!!!
  • 4
    Wh
    whatever
    10 -2
    12:23, 18 дек 2014
    Кирякова, ти успя ли да се интегрираш в журналистическата професия? Какви са тия простотии? ИДИ, напиши една статия за тая СГАН, която я стовариха в този център в Дебър. Иди да видиш що е интеграция, а ако пътят до Дебър ти се струва много, иди в районното и попитай там, защото са наясно по въпроса...
  • 5
    Pa
    parv_net
    2 -3
    12:31, 18 дек 2014
    Единственото, което съм направила е да ви преразкажа какво има в анализа на общината. Не ме обвинявайте мен за това, че тяхната представа за нещата е различна от вашата. Ако не ви харесват изнесените данни - опровеграйте ги с факти.
  • 6
    Wh
    whatever
    9 -1
    13:29, 18 дек 2014
    Не е моя работата да ходя и да ти събирам факти. Затова ти се плаща на теб, но как ти се струва, че в заведение, в което се търсеше МЕДИЦИНСКИ персонал за деца с увреждания, всъщност натресоха съвсем здрави такива, които вече си позволяват дори да нападат персонала и да се държат аругантно с тях, а вече дори няколко пъти и полиция ходи до дома им... ама то от офиса ти в Първомай не се вижда, нали...
  • 7
    Pa
    parv_net
    1 -1
    13:59, 18 дек 2014
    и това по какъв начин противоречи на написаното в анализа? Защото темата на статията е анализ на ситуацията с интегрирането на ромите в общината.
    • Wh
      whatever
      6 0
      14:41, 18 дек 2014
      Пиша ти за да си отвориш най- накрая очите, а не да преразказваш написаното в някакви измислени анализи на общинската администрация, за чиято кадърност не веднъж и дваж е ставало на въпрос.
      "Според доклада разделянето на учащите се на етнически принцип е преодоляно през далечната 1984 година със закриването на „циганското училище“."
      А това тук изобщно някой вярва ли го? Май е писано колкото само да запълнят N на брой редове в доклада.

      А относно това врящо и кипящо желание за себеизява, добре, че бяха тия общински и не общински проекти за интеграция, В КОИТО записването на тези копнеещите за себеизява в най- общи линии се свеждаше до "Ти си записан тук, а ти там. Ти трябва да идваш тук ето в този ден, в толкова часа, а ти в онзи ден, пак в толкова часа" Тук обаче изключвам спорта. За него си има желание.
      А от последните редове това, че на 100 ромчета има 5-6 дето искат и могат, това е отделен въпрос. Противообществените ще започнат и те... Просто наблюдавайте дома в Дебър..
    • Де
      Дервент
      2 0
      15:40, 18 дек 2014
      Whatewer, добре си се обосновал, ама накрая не си много прав. Не искаме ПРОСТО да го наблюдаваме дома! Дебър е под заплаха!!! Дай някякъв по-добър съвет!
    • Wh
      whatever
      1 0
      16:18, 18 дек 2014
      Решенията са две.. Или да назначат възпитатели в тоя дом, ама ВЪЗПИТАТЕЛИ, или тия проблемните да си хващат чантичките и да се махат от там. Нищо против сестрите, които работят там, но просто това не е работа за такъв тип квалификация. Носи се една приказка, че били срязали гумите на колата на директора на дома, но там не смея до коментирам.
  • 8
    Се
    северноПържомаец
    4 0
    14:43, 18 дек 2014
    Интеграцията на циганите от шекер махалата е в нарастващ ход! Ходят с бурки с бради без мустаци гаванки на главите! Позагледайте се и ще видите куде се субират и са определили мястото на втората заготовка за джамия! Нямам нищо против малцинствата , но насаждане на насилствен ислям и насаждане на разделение между хората за да ги манипулират и използват за крадене най-вече на пари за власт ! НАРОДЕЕЕЕ ????? ОТХВУРЛЕТЕ ГИ ТЕЗИ МАНИПУЛАТОРИ ТЕ НАСАЖДАТ СТРАХ ЗА ДА НИ МАНИПУЛИРАТ !
  • 9
    Та
    Таня
    7 -1
    16:04, 18 дек 2014
    Винаги съм се дразнила много на процеса"интеграция"на ромите! Та те са родени тук - като теб, мен, и всички нас!!! Интегрират се някои, които идват от друго място...(например бежанците). Защо да се интегрира някой, роден тук - български гражданин, с равни на нашите права и задължения!!!
    • Се
      селкор
      5 0
      16:27, 18 дек 2014
      Чвно сами не могат да се интегрират по ествествен път. Трябва да им клякаме да ни ходят по главите, за да ги интегрираме. Затова изскачат такива бисери безподобни, че в Първомай проблеми с ромите не съществуват. Само деро има само проблеми с циганите! Циганките-джебчийки от новота дебърска джебчийска общност, често ги хващат и пущат, вероятно без да се документират престъпленията им, за да не се зацапва чистото досие на ромската интеграция и да не влизат противообществените им прояви по анализите. Също се избягва да се контролира незаконната сеч от циганите около стадиона и къде ли не, за да не се нарушава статистиката, че всико е ОК с ромите. По същия начин децата от дома в Дебър и да се насерат от агресия, ще се правим че нищо не се случва. Разбира се, защото сме идиоти начело със списващите анализи и "розови" коментари за ромската интеграция.
    • Wh
      whatever
      5 0
      16:39, 18 дек 2014
      Aма естествено.. как можахме да пропуснем Сръбския Елит на Дебър ама не, проблеми няма никакви. Всичко е мед и масло. Сръбските си крадат, карат без книжки , сигурно и данъци не плащат, а в същото време демонстрират по всякакъв начин своето състояние, но всичко е ОК... Никой досега не е дошъл да им поиска сметка. Иначе да, модернизират се.. Показват колко са запознати с италианската, френската и всякакъв тип моди въпреки, че сигурно тук се водят на помощи...
  • 10
    На
    Найдьо
    11 -6
    16:19, 18 дек 2014
    Я мисля, че тука са подвизават двамина, дето им съ е изпразнило портмонето и затва съ толкоз зли. Е па тоя път, другуту "Аз" на Теудорка е право. Шъ дам две доказателства, че българе и други у пъромай съ разбират добре: първу - дяцата учат заедно и всички нормальни им съ радват; втору - българе, турци и цигане, я ги погребвам гроб ду гроб. Даже, без дъ видя, мое и да съм сложил пу погрешка в стар цигански гроб - българин. Я сига внимавай - който и да туря в трапа, червеите не съ жалват от липса на апетит. Тъкмо убратно - фъкат ли фъкат. Винаги, кат почнем да съ тачим, съ намира некое пумиарче, дето да дига жангър и да разлае квото може. Досига я призовах дяцята от червения кръст и Катето да напраят кухня за бедни. Сега призувавам и нашите градски управници. Шъ са ползва и от българи и от ц*****. Дайте пример за дубро, зарежете тез дето пичелят ут умразата да гният и да злубеят. Пъ на тарикатчетътъ горе ша кажа: я земи кажи една молитва за здраве, мир и берекет, вместо да плашиш с джъмии. По щи утива.
    • 12
      123
      0 0
      20:22, 22 дек 2014
      Тоя път наистина не си в час и не си интересен с твоите червеи.
  • 11
    На
    Найдьо
    6 -3
    16:27, 18 дек 2014
    Я да съ попрая: "....зарежете тез, дето пичелят ут умразата, дъ гният и да злубеят"... изпуснал съм две запетайки. Може и други грешки да имам, амъ не моа да поправя сичку. Докът напиша една дума с текстувия куректор, минава пулвин час.
  • 12
    На
    Найдьо
    7 -2
    16:46, 18 дек 2014
    Ду "селкор". Нъль затва искаме съдебна риформа бре. Кът са напрай - българе, цигане и други, дето го играят бандити, ша одят у пандиза. И я тугава шъ тъ подкрепя. Ма може ли затва, че некой кметове крадът, да наречем и нашия муфтажия. Пу същата логика и ти требе да си бандит, оти уйчо ти бил курумпиран. Така не може. Секи сърба, квоту забърка.
    • Ан
      анализ
      4 -1
      17:11, 18 дек 2014
      Абе ти не си в час. Казаха ти да се скриеш!
  • 13
    12
    1213
    2 0
    17:15, 18 дек 2014
    Найдене или си шанток,или се правиш на такъв!Кажи де!
    • На
      Найдьо
      3 0
      22:44, 18 дек 2014
      Я съм гробарин йоще от първата световна война. Много рабута съм свършил, ама еднъ усмивка не съм пулучил. Само по леф на лупата. Случвъло съ е някъв пъть да истърва некой съндък ут къде два метръ височина и дъ съ разфърчат дъски, ама бели не съ ставали, щото при мене, нъль ръзбираш, сичко е след дъжд къчулка. Па ти земи кажи, според тебе, по-благородна каузъ от социална кухня дъль има! А мисля, че койту напраи тая дубрина, многу почит шъ заслужи. Съ злубеят има-няма десет души, едни и същи, дето си спрятът седенки по тия форуми и пият вину, червено кът кръфта нъ народа. Я съм тукъ, оти ми праи кеф да им дръпна пукривката и да ин развъля пира. Отпадъците им недни. Една дупка не моат да изкопат, никуму дубро не съ сторили, ама големо добруутро съ барат.
  • 14
    Ба
    Бай Гъцо
    3 -3
    17:47, 18 дек 2014
    Аре малко ташкън та даже балгън ми стана веке , добре че дойде моя аратлик да пописарува туканкана . Тая депутатака ша направи една социална кухня , да ни подслажда животеца. И стига мрънкявете под носа си.
  • 15
    Те
    Теляк
    1 0
    18:02, 18 дек 2014
    Rexona- made in Germany
  • 16
    Da
    dani_1418922518
    5 0
    19:06, 18 дек 2014
    В махалата 'извън регулация били само 2 улички"...мммда г-н.Папазов там има 6 заведения само на тия 2 улички,и лично вие сте ги уверили,че докато вие сте кмет никой няма ги събори!Тия имат по 8 деца и живеят на наш гръб,крадлива сган!
  • 17
    Ее
    ЕЕеее- Не
    4 -1
    22:02, 18 дек 2014
    г-жо Кирякова вие като интелигентен човек вярвате ли в т.нар. анализ на общината по циганският въпрос? Защото ИСТИНАТА е различна. Моля посочете автора/авторите на общинският анализ-- да ги видим тези хубостници.
    • Pa
      parv_net
      1 -1
      07:21, 19 дек 2014
      Когато изкажа личното си мнение някои ме обвиняват, че "размахвам пръст" или дори ми налагат цензура, въпреки гарантираното от Конституцията ми право на свобода на словото. По отношение на този анализ мога да съм компетентна само в частта "образование".Да - с много от нещата съм съгласна, но имам известни съмнения относно сегрегацията, броя на безработните и някои други неща. Но е факт - Първомай не е изправен пред проблемите на редица общини с интеграцията. Не забравяйте - писала съм само по анализа, каква ще е стратегията ще стане ясно след сесията.
  • 18
    Ба
    бай уй
    2 0
    22:29, 18 дек 2014
    само зарин ги оправя..
  • 19
    То
    ТОРАНАГА
    1 0
    22:51, 18 дек 2014
    https://www.youtube.com/watch?v=fqQqb0KraME
    След като изгледах преди два дни това клипче.... не искам да чувам за ИНТЕГРАЦИИ....
  • 20
    04
    04
    1 -1
    07:36, 20 дек 2014
    Никой не Ви отнема правото по Конституция...но не слагайте логото на фирмата. Правете го лично от Ваше име. Вашето мнение не ме интересува и не ми е приятно фирмата, чиито услуги ползвам, да се отъждествява като цяло с Вас.
  • 21
    ??
    ???
    2 0
    22:26, 20 дек 2014
    колко от къщите в старата махала са законни ? колко от циганските кръчми и магазини там са законни? като всички са регистрирани на един адрес ,как си плащат тока и водата тогава бе ? Кмета стига ни е пудрил с интеграции
  • 22
    6o
    6ofer
    0 0
    20:02, 23 дек 2014
    АК-7.62 интегрира безупречно.........ако Хитлер се съживи,ще бъде интересно:)))))))))
  • 23
    Де
    Дедо поп
    1 0
    20:45, 23 дек 2014
    В общината имахме още от памтивека само ц***** и цигански махали в края на селата и града. Същите тези хора сега едни се именуват,че са турци, а другите,че са роми. Кои и кога го направиха това и защо. Всички ц***** бяха християни и честваха ,,Банго Василя, сега на повечето се внушава,че са мюлюлмани и е ,,обидно,,ако се нарича *******.С това население в града работят ,, нелегално,,двамина вносни ходжи в две нелегални,,джамии,,в частни къщи и се чете Корана и се обрязват и възрастни мъже-над 10 и15 години.След една две години всички мъже ц***** ще бъдат обрязани и ще се представят като турци.А кой ще каже какво значи ром и кой нарече циганското население, че са роми и ги отдели от останалото население? И на кого е дълг да работи с това население?
Последни новини