Кърджали с нов омбудсман, Хакиф Емин предаде щафетата на Расим Муса

Расим Муса и Хакиф Емин си предават щафетата

Община Кърджали вече има нов омбудсман. Създателят на институцията в града край Арда Хакиф Емин предаде щафетата на Расим Муса. Двамата си стиснаха ръцете и си пожелаха да работят за благото на кърджалийци.

Расим Муса получи подкрепата на 29 съветници.9се въздържаха. За изборът му бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети от народните избраници.

Процедурата по избор на нов обществен посредник на Кърджали продължи единадесет месеца.Тя започна през февруари , когато бе сформирана временна комисия с председател Мухеддин Шабан. Първото й заседание бе на 1март. На 10 март тя разгледа заявленията на четирима кандидати за поста: Пейчо Пашов, Расим Муса, Байрям Рустем и Мюмюн Рамадан.Те бяха подложени на пресяване от два етапа:представяне на концепции и събеседване. Първи бе класиран Расим Муса. На второ място с равен брой точки бяха Пейчо Пашов и Мюмюн Рамадан. На 14 май Пейчо Пашов се оттегли.от надпреварата.Днес на сесия да защити своята концепция не се яви Мюмюн Рамадан. Така на трибуната се изправи единствено Расим Муса. Той припомни обществената си дейност-един мандат председател на Общинския съвет, един мандат кмет, един мандат депутат.Бил е и директор на Агенцията по хидромелиорация. В момента е председател на групата съветници на ДПС.

Расим Муса подчерта, че иска да съхрани и развива съграденото от Хакиф Емин. Той бе категоричен, че когато прошенията на гражданите не получат отклик от администрацията, той ще им съдейства.Общественият посредник не воюйва с общинската администрация. Той й помага.Общественият посредник не е административен съд,да спира актове на общината, той не е неин началникq за да й нарежда. Той трябва да изполва контактите си със служителите на място, за да служи на кърджалийци,подчерта Муса.

От името на съветниците на ГЕРБ Огнян Иванов заяви, че колегите му ще гласуват въздържали се. И Мюмюн Рамадан и Расим Муса са достойни кандидатури, но ние не виждаме смисъл от съществуването на институцията. Тя гълта годишно между 50 и 70 000 лева, каза Иванов.

На коренно противоположна позиция бяха от БСП.  Те посочиха, че институцията е близо до хората. Съдейства за утвърждаването на гражданското общество и за това не трябва дебатът да се политизира.  Те се солидаризираха, че и Хакиф Еминв и Расим Муса са изявени общественици.  Емин излиза в пенсия и това налага да изберем негов приемник, каза от името на социалистите Георги Кючуков.

Расим Муса се закле да защитава интересите на кърджалийци , спазвайки Конституцията и законите.

Неговият предшественик пръв го подрави от трибуната. Той подчерта,че винаги се е стремял да бъде на равно растояние от политическите сили. Ако приемникът ми е пристрастен трудно ще решава проблемите на хората, категоричен бе Хакиф Емин. Той каза също,че няма да се откаже от обществена дейност и ще търси реализация в неправителствения сектор.

Милан Миланов благодари на Хакиф Емин за всеотдайната му работа. Той припомни заслугите на Хакиф Емин за запазване на етническия и социален мир в началните години на прехода.

Благодарност отправи и председателят на общинския съвет Раиф Мустафа.Той нарече Хакиф Емин честен,благороден и толерантен човек.

Кметът Хасан Азис отправи думи на благодарност.Той подчерта че Хакиф Еемин винаги е градял мостове чрез добронамереност. Такива хора са рядкосрещани.Те носят толерантност, категоричен бе градоначалникът.

Мандатът на новоизбрания обществен посредник ще бъде четири години. Той ще получава заплата равна на 150% от средното месечно възнаграждение в общинска администрация.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини