25 °C

Младежи разискваха как да се подготвят за света на бизнеса

Отбор "Джуниър предприемач" - победител в надпревата

15 ученици от ПГСС "Васил Левски" ще получат сертификати за участие в Световната седмица по предпремачество в дните между 17 и 23 ноември.

За седма поредна година Фондация Джуниър Ачийвмънт организира и провежда този форум в България. Целта на глобалната инициатива, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност.

Учениците, от местната професионална гимназия, които се включиха в иновационния лагер са в 11 и 12 клас и изучават професиите Икономист, Агроеколог и Оператор информационно осигурявне. Те бяха разделени в три отбора, разделени чрез жребий. Проблемът, за който трябваше да намерят решение в рамките на два часа беше: Как младите хора могат да навлязат по – добре подготвени в света на бизнеса, как да станат конурентноспособни?

От отборите се искаше да представят инструменти и техники за обучение в посока на оптимизиране на учебното съдържание, модернизиране на образователния процес и разработване на нови методи на преподаване. За целта те разполагаха с достъп до Интернет. Накрая, в рамките на 3 минути трябваше да презентират своите идеи. Преподавателката Величка Василева и ученичката Венета Станкова,участничка в националния еколагер „Зелено предприемачество ,организиран от Джуниър Ачийвмънт консултираха учениците и ги насочваха в техните предложения във връзка с казуса. Представянето беше оценявано от жури в състав Венета Кичукова,Севдалина Йорданова и Мария Петкова - преподаватели в ПГСС. Критерии, за които следяха бяха иновативност, отговаряне на темата и оригинална презентация.

Отбор 1-„Креативни предприемачи“ се представиха с презентация, Отбор 2-"Джуниър предприемач" изготвиха на дъска интелектуална карта с предложения, а отбор 3-„Поглед в бъдещето“ описаха идеите си чрез презентация и чрез флип чарт. С минимални разлики в точките, на първо място бе класиран Отбор 2, на второ Отбор 1 и на трето Отбор 3. Учениците представиха различни методи за решаване на поставения казус, но се обединиха около необходимостта да повишат своите комуникационни умения. Те оцениха, че предприемачите се нуждаят от хора, които непрекъснато се развиват и променят и търсят нови възможности..


Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира млади хора на възраст 15-19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на лагера учениците се събират, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус за период от не повече от 24 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, Интернет и съветите на бизнес консултанти доброволци.

Теодора Кирякова

Материализирани проекти

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини