С конкурс отбелязаха 105 години от рождението на Никола Вапцаров

Мая Вапцарова награждава Николет Божева

С надпревара за художествено четене на поезията на Никола Вапцаров беше отбелязана 105 -та годишнина от рождението на поета – идеалист. Мая Вапцарова и община Първомай дадоха среща на ученици и учители от двете гимназии, поети от Фондация „Вапцарова вяра“ и граждани.

Вечерта започна с доклад на режисьора, публициста и поета Мая Вапцарова за делото и следата, оставена от родственика ѝ и продължи с конкурса между 9-те най – смели гимназисти. Те направиха своя прочит на едни от най – известните вапцарови стихотворения – „Пролет моя“; „Писмо“, „Двубой“,“Кино“ , „Любовно“ и други. Жури в състав Мая Вапцарова, Кръстьо Кръстев и Ели Видева определи за най – добре представили се в първи кръг Мария Димитрова от СОУ и Николет Божева от ПГСС. Във втория кръг момичетата трябваше да прочетат на прима виста „Прощално“. За победител единодушно беше определена Николет Божева, показала едновременно усет, артистичност, отлична дикция и разбира се, старание. Всички рецитатори получиха грамота за достойно представяне и книги, осигурени от община Първомай, а победителя и подгласника –и ваучери за книжарница на стойност 50 и 30 лева

Твърде краткият срок не позволи на учениците да се явят с наизустен текст. Всички участници в конкурса се довериха и получиха ценни съвети от учителката по литература Жанета Стоянова. За учениците съприкосновението с поезията на Вапцаров беше истинско предизвикателство. Техните познания се ограничаваха с „Песен за човека“, изучавана в 6 клас, много от думите – непознати, а историческата обстановка неизвестна. В хода на подготовката си те натрупаха знания и умения, за които часовете по литература не достигат.

Между двата кръга на конкурса, гостуващите поети четоха свои творби.

Рождената дата на поета – 24 ноември, тържествено ще бъде отбелязана и в София, и в родния му град Банско.

След края на вечерта гимназистите, участвали в конкурса споделиха, че са доволни от това ново за тях преживяване и са готови да се включат в подобен конкурс и по случай 14 февруари.

Теодора Кирякова

В очаквае на надпреварата

Писателите

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини