0 °C

Наталия Димчева: Отглеждането на деца не е само финанси

Ден преди Празника на християнското семейство разговарях с Наталия Димчева - една смела жена. Тя е последвала мъжа на сърцето си на хиляди километри от родния дом. Но не само това. Във време на демографска криза, на политическа и икономическа нестабилност, Наталия е извършила подвига да роди 4 деца и да им даде възпитание и знания, за да станат успешни и истински хора.

Т.К.: Наталия, как се взима решение семейството да има 4 деца?

Н.Д.:Когато се омъжих не сме говорили със съпруга ми колко деца ще имаме. Аз обичам децата. Това не става изведнъж. След второто дете минаха много години преди да решим да имаме трето. Но с желанието на мама и с подкрепата на тате така се получава. А и да се отгледа едно дете не са нужни само финанси. Нужни са много други неща.

Т.К.:В какви ценности си ги възпитавала?

Н.Д.:Най – важна според мен е любовта. Най –доброто, което можем да направи за нашите деца е да се обичаме. Научила съм ги на уважение към родителите, уважение един към друг. Да се отнасят към другите, така както те биха искали да се отнасят към тях. Всички в семейството сме православни християни и сме кръстени в светата църква.

Т.К.:Всичките ти деца носят имена, които започват с „А“ – Анна, Ангел, Алекс, Андреас. Защо?

Н.Д.:Стана случайно, но това стана пак благодарение на спазена традиция. Още преди да се омъжа знаех, че ако имам момиче ще се казва Анна, а ако е момче – Ангел – каквито са имената на родителите на съпруга ми. В Русия няма такъв обичай, но съм забелязала, че така правят всички балкански народи – не само българи, но и гърци, сърби, турци… Така се роди първо Ани, а 5 години по – късно Ангел. Когато трябваше да родя третото си дете, по – големите решиха да се казва Алекс. Аз по презиме съм Александровна, но това не е било причина, а решение на децата. За най – малкия, пак те решиха, че не трябва да се нарушава традицията на буквата и избраха името Андреас, а аз съм имала дядо Андрей. Бяхме постигнали компромис – ако е момиче да се казва Ванеса, но се роди момче.

Т.К.:Намесвала ли си се в решенията на децата си? Мислиш ли че родителите трябва да решават вместо тях?

Н.Д.:Слава на Бога, не ми се е налагало да налагам мнението си и това не е редно. Децата могат да бъдат насочвани, предварително да бъдат подготвени за дадено решение, но когато те са направили един избор, ние трябва да го уважаваме. Така стана с Ангел. Аз очаквах, че той ще стане архитект, много исках, но той реши и избра Международни икономически отношения. И сега е убеден, че това е правилният му избор и се чувства удовлетворен.

Т.К.:А искали ли са ти съвет?

Н.Д.:Да. До ден днешен те ме търсят, за да ми разкажат, да споделят, понякога ме питат за мнението ми. Особено големите. Алекс е едва на 10 години и има още по- голяма нужда от родителите си.

Т.К.:Каква е отговорността на бащата в едно семейство?

Н.Д.:По –тежката дума е на бащата. Може би мама се занимава с подробностите, а тате с големите неща. Но не може да има твърдо разделение. Трябва да си помагаме. А към тате респектът е голям.

Децата как участват в семейния живот.

Н.Д.:На тях им се падат още по – големите подробности (смее се) – да подредят приборите или да си оправят леглата. Сериозно – много е важно децата да се научат на самостоятелност. От моя опит знам, че при едни става по- рано, при други по- късно. Но самостоятелността е много важна и още да се научат да помагат на родителите си.

Какъв съвет би дала на родителите?

Н.Д.:Скоро прочетох нещо, което много ми хареса: Ако искате най – доброто за децата си, дайте им два пъти по – малко пари и два пъти повече внимание.

Т. Кирякова

Семейство Димчеви: батко Ангел, Алекс, мама Наталия, тате Никола с малкия Андреас и Ани
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  33
  3355
  26 0
  10:06, 21 ное 2014
  Браво да са живи и здрави всички!!!
 • 2
  55
  55
  20 0
  10:44, 21 ное 2014
  Прекрасно семейство! Да са живи и здрави!
 • 3
  1-
  1-1414567862
  16 0
  13:00, 21 ное 2014
  Въпрос - а какво прави общината ,за такива многодетни семейства ?
 • 4
  Га
  Галина
  6 0
  13:51, 21 ное 2014
  Познавам сем. Димчеви и винаги съм се възхищавала на родителите и обичам и четерите А-та. Най-готините и свободоволюбиви хора!
 • 5
  34
  345
  6 0
  14:43, 21 ное 2014
  Кмета да ги направи почетни граждани на Първомай!
  • 03
   0326
   2 -1
   15:47, 21 ное 2014
   Първо да направи него си почетен селянин за големи заслуги за развитието на града и чак тогава госпожата :)
 • 6
  Ке
  кенди
  4 0
  18:49, 21 ное 2014
  Наташа,Кольо,да ви са живи и здрави,да им се радвате много години,и на вас здраве и късмет в живота.
 • 7
  34
  345678
  0 0
  23:26, 22 ное 2014
  Кой финансира проекта и как може да се кандидатства!
  • Юр
   юрист
   3 0
   09:30, 23 ное 2014
   Настаняването в приемно семейство се извършва според Закона за закрила на детето. Кандидатстването и одобрението са подчинени на наредби и се контролират от Съда и Министерството на труда и социалната политика. В случай, че бъдат одобрени, със семейството се сключва договор. Разходите за отглеждане на детето са изцяло поети от Държавата. Допълнително, приемните родители ползват данъчни облекчения. Без съмнение, това е благородна кауза. Надявам се, нашата църква не само да позира на снимките, но и да помага.

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини