20 °C

Наталия Димчева: Отглеждането на деца не е само финанси

Ден преди Празника на християнското семейство разговарях с Наталия Димчева - една смела жена. Тя е последвала мъжа на сърцето си на хиляди километри от родния дом. Но не само това. Във време на демографска криза, на политическа и икономическа нестабилност, Наталия е извършила подвига да роди 4 деца и да им даде възпитание и знания, за да станат успешни и истински хора.

Т.К.: Наталия, как се взима решение семейството да има 4 деца?

Н.Д.:Когато се омъжих не сме говорили със съпруга ми колко деца ще имаме. Аз обичам децата. Това не става изведнъж. След второто дете минаха много години преди да решим да имаме трето. Но с желанието на мама и с подкрепата на тате така се получава. А и да се отгледа едно дете не са нужни само финанси. Нужни са много други неща.

Т.К.:В какви ценности си ги възпитавала?

Н.Д.:Най – важна според мен е любовта. Най –доброто, което можем да направи за нашите деца е да се обичаме. Научила съм ги на уважение към родителите, уважение един към друг. Да се отнасят към другите, така както те биха искали да се отнасят към тях. Всички в семейството сме православни християни и сме кръстени в светата църква.

Т.К.:Всичките ти деца носят имена, които започват с „А“ – Анна, Ангел, Алекс, Андреас. Защо?

Н.Д.:Стана случайно, но това стана пак благодарение на спазена традиция. Още преди да се омъжа знаех, че ако имам момиче ще се казва Анна, а ако е момче – Ангел – каквито са имената на родителите на съпруга ми. В Русия няма такъв обичай, но съм забелязала, че така правят всички балкански народи – не само българи, но и гърци, сърби, турци… Така се роди първо Ани, а 5 години по – късно Ангел. Когато трябваше да родя третото си дете, по – големите решиха да се казва Алекс. Аз по презиме съм Александровна, но това не е било причина, а решение на децата. За най – малкия, пак те решиха, че не трябва да се нарушава традицията на буквата и избраха името Андреас, а аз съм имала дядо Андрей. Бяхме постигнали компромис – ако е момиче да се казва Ванеса, но се роди момче.

Т.К.:Намесвала ли си се в решенията на децата си? Мислиш ли че родителите трябва да решават вместо тях?

Н.Д.:Слава на Бога, не ми се е налагало да налагам мнението си и това не е редно. Децата могат да бъдат насочвани, предварително да бъдат подготвени за дадено решение, но когато те са направили един избор, ние трябва да го уважаваме. Така стана с Ангел. Аз очаквах, че той ще стане архитект, много исках, но той реши и избра Международни икономически отношения. И сега е убеден, че това е правилният му избор и се чувства удовлетворен.

Т.К.:А искали ли са ти съвет?

Н.Д.:Да. До ден днешен те ме търсят, за да ми разкажат, да споделят, понякога ме питат за мнението ми. Особено големите. Алекс е едва на 10 години и има още по- голяма нужда от родителите си.

Т.К.:Каква е отговорността на бащата в едно семейство?

Н.Д.:По –тежката дума е на бащата. Може би мама се занимава с подробностите, а тате с големите неща. Но не може да има твърдо разделение. Трябва да си помагаме. А към тате респектът е голям.

Децата как участват в семейния живот.

Н.Д.:На тях им се падат още по – големите подробности (смее се) – да подредят приборите или да си оправят леглата. Сериозно – много е важно децата да се научат на самостоятелност. От моя опит знам, че при едни става по- рано, при други по- късно. Но самостоятелността е много важна и още да се научат да помагат на родителите си.

Какъв съвет би дала на родителите?

Н.Д.:Скоро прочетох нещо, което много ми хареса: Ако искате най – доброто за децата си, дайте им два пъти по – малко пари и два пъти повече внимание.

Т. Кирякова

Семейство Димчеви: батко Ангел, Алекс, мама Наталия, тате Никола с малкия Андреас и Ани
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  33
  3355
  26 0
  10:06, 21 ное 2014
  Браво да са живи и здрави всички!!!
 • 2
  55
  55
  20 0
  10:44, 21 ное 2014
  Прекрасно семейство! Да са живи и здрави!
 • 3
  1-
  1-1414567862
  16 0
  13:00, 21 ное 2014
  Въпрос - а какво прави общината ,за такива многодетни семейства ?
 • 4
  Га
  Галина
  6 0
  13:51, 21 ное 2014
  Познавам сем. Димчеви и винаги съм се възхищавала на родителите и обичам и четерите А-та. Най-готините и свободоволюбиви хора!
 • 5
  34
  345
  6 0
  14:43, 21 ное 2014
  Кмета да ги направи почетни граждани на Първомай!
  • 03
   0326
   2 -1
   15:47, 21 ное 2014
   Първо да направи него си почетен селянин за големи заслуги за развитието на града и чак тогава госпожата :)
 • 6
  Ке
  кенди
  4 0
  18:49, 21 ное 2014
  Наташа,Кольо,да ви са живи и здрави,да им се радвате много години,и на вас здраве и късмет в живота.
 • 7
  34
  345678
  0 0
  23:26, 22 ное 2014
  Кой финансира проекта и как може да се кандидатства!
  • Юр
   юрист
   3 0
   09:30, 23 ное 2014
   Настаняването в приемно семейство се извършва според Закона за закрила на детето. Кандидатстването и одобрението са подчинени на наредби и се контролират от Съда и Министерството на труда и социалната политика. В случай, че бъдат одобрени, със семейството се сключва договор. Разходите за отглеждане на детето са изцяло поети от Държавата. Допълнително, приемните родители ползват данъчни облекчения. Без съмнение, това е благородна кауза. Надявам се, нашата църква не само да позира на снимките, но и да помага.

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
24 сеп 2020
Последни новини