Жанета Колева: Посрещането на ученици от 8 държави ще остане незабравимо преживяване

Жанета прави селфи

Жанета Колева е ученичка в 10 клас на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Тя беше една от домакините, посрещнали гости в дома си по проект „Гласове, обединяващи Европа“. Развълнувана сподели преживяванията си с parvomai.net и читетелите му.

Посещението на ученици от 8 различни страни в нашето училище ще остане незабравимо преживяване за всички нас. Срещите на работните групи дадоха прекрасна възможност за разбирателство между нас и връстниците ни от различни националности и ни помагна в изучаването на чужди езици. Гостите ни бяха впечатлени от всичко, което видяха, особено от Пловдив. Цялата среща беше много емоционална и много забавна.

Показахме им български стан, български хора, впечатлихме ги с концерт, театър на ученическите състави. По време на хората беше забавно – защото всички искаха да опитат българските стъпки, а тяхното желание означаваше много за нас. Най – добре се справиха испанците. И най – голям ентусиазъм проявиха.

 Записахме песен. По текст на учениците, които участват в проекта. Рисувахме, танцувахме. Разказвахме си за училище. Повечето от гостите ни бяха по- малки от нас и смело мога да кажа, че ние знаехме по -добре езика. Въпреки това с децата се разбирахме отлично. Общувайки на английски със своите връстници в обикновени житейски ситуации, усещаме как се преодолява езиковата бариера и постепенно се усъвършенстват уменията ни за общуване на чужд език. Учителите им говореха свободно.

Вкъщи ни гостуваше преподавателката от Турция Айше. Беше атрактивна със забрадката си. Не я свали дори когато бяхме у дома. Макар с мама да са колежки имаха проблем в комуникацията и не успяха да споделят много за своята професия. А и нямаше време. Програмата беше много наситена.

Когато дойде време гостите да си тръгват имаше просълзени деца, много прегръдки и разменени имейли. Родиха се много приятелства.

Не знам как приеха българската кухня, защото не се хранехме заедно, но стана ясно, че всички са влюбени в лютеницата и кьопоолото.

В последната вечер всеки от гостите ни получи сертификат, връчен от ръководителя на проекта г-жа Веселка Шопова. Изненадахме ги и с прекрасна изложба „От градината и кухнята на баба“. Директорът на училището даде коктейл за всички гости и родителите на домакините и изказа изключителните си благодарности на всички за гостоприемството им, за отзивчивостта им, а на учителите благодари за подготовката и организацията по реализирането на проекта.

Преди спектакъла...
Семейство Станчеви и тяхната гостенка (момичето с очилата)
Гостите са изумени от това, което е в градината и кухнята на баба
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ки
    КИЛЪРА
    5 -5
    17:36, 11 ное 2014
    Земии чалмите хаха
  • 2
    Пр
    простю
    4 -4
    22:23, 11 ное 2014
    И накрая някой разбра ли идеята и целта на проекта?Може ли някой от участниците да ми го обясни?
  • 3
    Za
    ZABOBOL
    2 0
    07:27, 12 ное 2014
    BRAVO,bravo,bravo...i pochti bez dumi.Mladi hora,bez obremenenost/politicheska,rasova,religiozna/,bez zavist i zloba.Tova e Evropa i savremenni cennosti.
  • 4
    12
    1233
    1 0
    08:20, 12 ное 2014
    Bravo mili deca!
Последни новини