2 °C

Преди 125 години Първомай се утвърждава като град

Оттук най - често се е преминавало от старата северна част на Борисовград през ж.п. линията към новата, южна част на града. Старата гара била вляво, а днешната гара, постороена вдясно, тогава я е нямало

Първомай се утвърждава като град преди 125 години. По - точно, на 30 ноември 1889 година населеното място, тогава все още носещо името Хаджиелес, възстановява статута си на град.

Въпросът за това откога Първомай е град е рядко задаван. Повод за това е обикновено когато се чуе, че някъде честват годишнина като например „50 години Сливница - град“. Отговорът обаче не се крие в конкретна дата или събитие.

Най – старият документ, свидетелстващ за съществуването на селище е регистърът на джелепкешаните от 1576, в който се споменава селото Елиасу. Следващото сведение е на анонимен капитан – инженер от 17 век, в който за мястото на днешен Първомай се споменава като за Алиага чекмедже, но не става ясно дали е град или село. След поредица трансформации, обединяване и изоставяне на села и махали на същото място се появява селище, което приема името Хаджи Елес. Разположено встрани от търговските пътища, то е рядко споменавано до построяването на Барон Хиршовата железница. Тогава започва и разцветът му. В различните източници се споменава ту като град, ту като село. Така е до 18 ноември 1889 година, когато в стенограмата от заседанието на Народното събрание е записано:

„... По ходатайство на Хасковската Окръжна Постоянна комсия Хаджи-Елеската селска община да се преименува в градска, (Прошетарната) Комисия е приела решение да се преименува Хаджи – Елеската селска община от селска на градска и моли Народното събрание да приеме това решение. Който не приеме решението да си вдигне ръката. (Никой не вдига) Приема се.“

Преди да се стигне до това гласуване докладчикът Иван Златаров обяснява защо и как се е стигнало до това предложение – до 1 януари 1887 година община Хаджи Елес е била градска. След това в сила влиза закон, според който тя става селска защото няма необходимия брой жители – 8000. В същото време Селският общински съвет е убеден, че приходите ѝ като градска община ще бъдат достатъчни, за да може да отговаря на законните искания на правителството „едно като център на околията, а друго като пункт търговски, дето може да се развива достатъчно голяма търговия“. Всичко това е потвърдено и от Хасковската окръжна комисия.

Решението на Народното събрание е утвърдено на 30 ноември 1889 с Указ 589. От стенограмата е ясно, че всъщност Хаджи Елес на тази дата не става град, а възстановява загубения си статут – пише в книгата си Никола Сталев“. Освен това според тогавашната административна политика дали общинският център е градски или селски се определя от статута на общината, а не от самото населено място.

И ако приемем, че преди 125 години населеното място, което днес се казва Първомай е утвърдено като град, остава въпросът кога за пръв път е обявено за такова? Никола Сталев има интересна сентенция по този повод: „Първомай никога не е обявяван за град, но е бил град и пред 1887г., така както са били градове София, Пловдив, Варна, Хасково и т.н., които също не могат да се похвалят с указ, заповед, царска грамота или нещо подобно с което да са станали от село на град. В резултатите от първото преброяване в Източна Румелия, които са най- старият известен демографски документ за нашия край, от 1832 година, Хаджи Елес е ясно и категорично записан като град“.

До колко типа на населеното място дава самочувствие на жителите му е въпрос на вътрешно усещане. Дали си гражданин или селянин се определя не само написаното ти в акта за раждане. Безспорно влияние имат и икономическите и финансови условия, но все повече хора правят разлика между селянин и селяндур, а последните понякога са функция на лошото съчетание на градска среда и селска комплексарщина. А Хаджи Елес, Борисовград, Първомай има своите основания да се гордее с градската си култура и в дълъг период от съществуването си с развита промишленост.

Източник "Първомай и Първомайско през вековете" на Никола Сталев

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  В.
  В.Христев
  2 0
  13:57, 12 ное 2014
  По текста за снимката:На това място е построен подлеза.По това време и двете гари вече съществуват/старата и новата гари/Снимката е от 50 те години на миналия век.
  • Pe
   petrow
   3 0
   21:35, 27 ное 2014
   Кои събори старата гара - музеи ....една от първите.
 • 2
  Pa
  parv_net
  8 0
  14:32, 12 ное 2014
  Преписах и поставих оригиналния текст на снимката. Не мога да споря за това кога е правена, но се доверявам на автора на книгата. Това не променя факта, че градът се е развил и е станал град благодарение на железницата.
 • 3
  Za
  ZABOBOL
  1 0
  17:19, 15 дек 2014
  Snimkata nai veroqtno e oshte ot "fashistko"-30-te,40-te g. na minaliq vek/nai hubavite godini za Balgariq/.V ranno "komunistichesko" tam imashe vazdushen most do nachaloto na 70-te,no ne znam godinata na negovoto izgrajdane.Sled 70-ta prokaraha podleza i t. n./saboriha mosta/.Sega...bez komentar.

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
23 яну 2021
Последни новини