17 °C

Преди 125 години Първомай се утвърждава като град

Оттук най - често се е преминавало от старата северна част на Борисовград през ж.п. линията към новата, южна част на града. Старата гара била вляво, а днешната гара, постороена вдясно, тогава я е нямало

Първомай се утвърждава като град преди 125 години. По - точно, на 30 ноември 1889 година населеното място, тогава все още носещо името Хаджиелес, възстановява статута си на град.

Въпросът за това откога Първомай е град е рядко задаван. Повод за това е обикновено когато се чуе, че някъде честват годишнина като например „50 години Сливница - град“. Отговорът обаче не се крие в конкретна дата или събитие.

Най – старият документ, свидетелстващ за съществуването на селище е регистърът на джелепкешаните от 1576, в който се споменава селото Елиасу. Следващото сведение е на анонимен капитан – инженер от 17 век, в който за мястото на днешен Първомай се споменава като за Алиага чекмедже, но не става ясно дали е град или село. След поредица трансформации, обединяване и изоставяне на села и махали на същото място се появява селище, което приема името Хаджи Елес. Разположено встрани от търговските пътища, то е рядко споменавано до построяването на Барон Хиршовата железница. Тогава започва и разцветът му. В различните източници се споменава ту като град, ту като село. Така е до 18 ноември 1889 година, когато в стенограмата от заседанието на Народното събрание е записано:

„... По ходатайство на Хасковската Окръжна Постоянна комсия Хаджи-Елеската селска община да се преименува в градска, (Прошетарната) Комисия е приела решение да се преименува Хаджи – Елеската селска община от селска на градска и моли Народното събрание да приеме това решение. Който не приеме решението да си вдигне ръката. (Никой не вдига) Приема се.“

Преди да се стигне до това гласуване докладчикът Иван Златаров обяснява защо и как се е стигнало до това предложение – до 1 януари 1887 година община Хаджи Елес е била градска. След това в сила влиза закон, според който тя става селска защото няма необходимия брой жители – 8000. В същото време Селският общински съвет е убеден, че приходите ѝ като градска община ще бъдат достатъчни, за да може да отговаря на законните искания на правителството „едно като център на околията, а друго като пункт търговски, дето може да се развива достатъчно голяма търговия“. Всичко това е потвърдено и от Хасковската окръжна комисия.

Решението на Народното събрание е утвърдено на 30 ноември 1889 с Указ 589. От стенограмата е ясно, че всъщност Хаджи Елес на тази дата не става град, а възстановява загубения си статут – пише в книгата си Никола Сталев“. Освен това според тогавашната административна политика дали общинският център е градски или селски се определя от статута на общината, а не от самото населено място.

И ако приемем, че преди 125 години населеното място, което днес се казва Първомай е утвърдено като град, остава въпросът кога за пръв път е обявено за такова? Никола Сталев има интересна сентенция по този повод: „Първомай никога не е обявяван за град, но е бил град и пред 1887г., така както са били градове София, Пловдив, Варна, Хасково и т.н., които също не могат да се похвалят с указ, заповед, царска грамота или нещо подобно с което да са станали от село на град. В резултатите от първото преброяване в Източна Румелия, които са най- старият известен демографски документ за нашия край, от 1832 година, Хаджи Елес е ясно и категорично записан като град“.

До колко типа на населеното място дава самочувствие на жителите му е въпрос на вътрешно усещане. Дали си гражданин или селянин се определя не само написаното ти в акта за раждане. Безспорно влияние имат и икономическите и финансови условия, но все повече хора правят разлика между селянин и селяндур, а последните понякога са функция на лошото съчетание на градска среда и селска комплексарщина. А Хаджи Елес, Борисовград, Първомай има своите основания да се гордее с градската си култура и в дълъг период от съществуването си с развита промишленост.

Източник "Първомай и Първомайско през вековете" на Никола Сталев

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  В.
  В.Христев
  2 0
  13:57, 12 ное 2014
  По текста за снимката:На това място е построен подлеза.По това време и двете гари вече съществуват/старата и новата гари/Снимката е от 50 те години на миналия век.
  • Pe
   petrow
   3 0
   21:35, 27 ное 2014
   Кои събори старата гара - музеи ....една от първите.
 • 2
  Pa
  parv_net
  8 0
  14:32, 12 ное 2014
  Преписах и поставих оригиналния текст на снимката. Не мога да споря за това кога е правена, но се доверявам на автора на книгата. Това не променя факта, че градът се е развил и е станал град благодарение на железницата.
 • 3
  Za
  ZABOBOL
  1 0
  17:19, 15 дек 2014
  Snimkata nai veroqtno e oshte ot "fashistko"-30-te,40-te g. na minaliq vek/nai hubavite godini za Balgariq/.V ranno "komunistichesko" tam imashe vazdushen most do nachaloto na 70-te,no ne znam godinata na negovoto izgrajdane.Sled 70-ta prokaraha podleza i t. n./saboriha mosta/.Sega...bez komentar.

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
27 сеп 2020
Последни новини