Изселници разиграват с фалшиви книжки български и турски полицаи, бизнесът с ментета процъфтява

Изселници разиграват български и турски пътни полицаи с фалшиви шофьорски книжки.Зачестяват опитите шофьори с двойно гражданство да пробутват ментетата от двете страни на Босфора.Много често,нашенци,които са с двойно гражданство имат по две книжки,едната изкарана в България и друга -в Турция.Пътни полицаи споделиха,че е практика при тежко нарушение да отнемат и двете свидетелства за правоуправление.Това става и при изчерпването на точките в контролния талон.Според българското законодателство водачът трябва да положи отново психотест и да изкара нов шофьорски курс за категория.Често обаче изселниците предпочитат да купят книжка менте от България.С нея те безпрепятствено шофират в южната ни съседка.Други хитреци пък обявяват в Турция,че са загубили турската си книжка.От тамошната полиция им издават нова тапия.
Измамите с шофьорски книжки са честа практика,твърдят пътните полицаи в Кърджалийско.Най-често такива нарушения на закона се констатират по време на религиозните празници Курбан и Рамазан Байрам,когато много нашенци си идват за да празнуват с близките си.
Далаверите със неистински свидетелства за правоуеправления са възможни,защото законодателството в България и Турция позволява изселниците с двойно гражданство да имат по две книжки-българска и турска.Това не е разрешено в рамките на Европийския съюз.За страните членки е валидна директива според която шофьорите,които са техни граждани имат право само на една книжка,валидна за целия Европейски съюз.
Докато ЕС има обща база данни,то такава между България и Турция няма.Изселниците използват тази вратичка в закона и разиграват пътните полицаи.
Тези дни в Кърджалийският районен съд бе осъден на пробация бизнесменът Г.М.В.Той е собственик и управител на фирма „БГ Е Партнерс 2014“ЕООД. Заловен на 26 декември 2009 г. в Бурса с книжка менте. Служителите на турският Контрол на автомобилния транспорт установяват, че тя е фалшификат, сочещ за място на издаване Кърджали .Разследването доказва, че Г.М.В. не е изработил свидетелството,а го е закупил. Бизнесменът е осъден на половин година пробация.
Само в рамките на октомври 2013 г. Има няколко дела срещу шофьори управлявали с неистински сведителства.Ф.М.М. е заловен от полицията в Бурса на 07.04.2011 г. Той сключва споразумение с Районния съд в Кърджали. Осъден е на 3 месеца затвор условно с тригодишен изпитателен срок.
Друг изселник пък е заловен на центъра на Кърджали.Той признава,че е купил фалшивата книжка в София.
Заловен тази година нашенец споделя пред полицаите и в съда, че е купил неистинската книжка за 600 лева.
Случва се да бъдат заловени и шофьори със фалшиви свидетелства на името на други,реално съществуващи лица.
На пазара в Кърджали се появиха и турски книжки ментета. Такова свидетелство бе заловено през ноември 2013 г у Б.С. на тридесет и пет години. Пласьорът обаче не бе установен.
Все още полицията трудно открива авторите на неистинските документи.През 2012 г.в Кърджали бе задържан посредника на ментета С.Х.. Това става,след като в чужд гражданин е открито неистинско свидетелсто. В пласьора са  попълнени ментета и контролни талони на името на мъж и жена.
С разкриването на фалшификаторите на ментета се занимава Икономическа полиция в Кърджали.На нея е възложено разследването тъй като случаите на ползване на неистински свидетелства се водят като документни измами.Някои от случаите се разнищват и от Районното управление в Кърджали.Общо случаите на заловени притежатели на ментета от началото на годината са единадесет, съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.Според полицаи най-често се купуват неистински свидетелства, след като шофьорската книжка е отнета заради употреба на алкохол.
Напоследък и Турция и България затягат режима при проверка на шофьорските книжки.От турска страна в Областната дирекция на МВР вече са постъпили няколко сигнала за заловени двойни граждани след употреба на алкохол, чииито книжки са отнети.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Пр
    ПРОТЕСТ
    12 -10
    08:32, 6 ное 2014
    Доан агата си е накупил куп дипломи за куп професии и го раздава най умна пача на света,вий кво искате от обикновените пачи.поне по една кижка да си купят.пачата акъл може да няма,но пари за рушвет и на заем ще вземе,но ще се оправи.
  • 2
    Do
    DO PROST TEST:( {protest}
    10 -6
    10:41, 6 ное 2014
    Ey le6nik ot tebe po golqma pa4a edva li ima.ne mi se pravi 4e si 4ovek ot mnogo inteligentna naziq.ganyooooo.......
  • 3
    St
    stoyan_1415265124
    5 -9
    11:09, 6 ное 2014
    vsi4ki daxlii mazni i cigani van ot bulgariq,nikoi... Виж коментара
  • 4
    Ту
    турунджу
    5 -4
    13:54, 6 ное 2014
    Хора, проявявате пълна нетолерантност към наши съграждани, които нищо лошо не са ни направили! Успокойте топката и стига с тъпотиите!
  • 5
    Ал
    алооооо
    3 -3
    16:08, 6 ное 2014
    ами така се получава .Къде другаде има двоино гражданство!
  • 6
    At
    ATILA
    3 0
    14:55, 8 ное 2014
    Amerika
  • 7
    Za
    za aloto
    1 0
    22:21, 8 ное 2014
    nqvsqkade po sveta garsia makedoniq sarbia albanq avstria germanq ungaria romania i mnogo drugi darjavi razbrahteli prazni glavi
  • 8
    Za
    za aloto
    0 0
    22:30, 8 ное 2014
    Pomisli si malko koi ste raboti mrasnata rabota v balgaria.......da ako imaj malko mozak v kalboto na ramenete sigur neznaej kakvo e lopata.....prostavaqte ===============
Последни новини