Уличават Ердоган в корупция заради новия президентски дворец

Документи, разкриващи корупционни схеми около изграждането на новия президентски дворец на Ердоган, огласиха някои турски медии.

Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу ги предоставя за публикуване след заседание на парламентарната си група. Той нарича двореца Аксарай „качаксарай“ заради шокиращите разлики в цените, предвидени за строителството му и реалните харчове, както и сумите, които фирмите-строители прибират за това, пише в. „Заман“. Разликите между единичните цени надскачат 1 000%, най-ниската печалба за фирма е в порядъка на 230%, така при вложени 10 лири изпълнителят  слага в джоба си 23 лири, особено фрапираща е печалба от 1 915%, когато харчът от 10 лири връща на фирмата 191,5 лири, коментира Кълъчдароглу.

Емблематичната за управляващата ПСР пищна сграда е в дневния ред на преговорите за бюджета на държавата. Атакуван от настойчивите въпроси на опозиционните депутати, финансовият министър Мехмет Шимшек бе принуден да разкрие цената за строителството на президентския Аксарай – 1 млрд. и 370 млн. турски лири, като от тях 964 млн. лири са от бюджета на президента, а до космическата сума се е стигнало след приключването на строежа.

Депутатът от РНП от района на Газиантеп Али Сериндаг разкри пред бюджетната комисия, че за 11-годишния си премиерски период Реджеп Ердоган е присвоил по същата схема 6 млрд. и 424 млн. турски лири. „Предишните премиери Тансу Чилер, Месут Йълмаз и Неджметин Ербакан за 10 г. направиха тайни плащания общо в размер на 312 млн. лири. Ердоган ограби 20 пъти повече от тези тримата премиери, взети заедно. Тайните бюджетни кредити е трябвало да покрият извънредните надбавки за фирмите, но това са страшни разходи“, твърди опозиционният депутат, цитиран от в. „Заман“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини