САЩ използваха за първи път хеликоптери срещу джихадистите

САЩ използваха за първи път хеликоптери "Апачи" срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак.
Хеликоптерите са летели в неделя и вчера, обстрелвайки позиции на джихадистите близо до Фалуджа, съобщи Централното командване, което отговаря за американските сили в Близкия изток, цитирано от Ройтерс и БТА.

Полетите са извършени по молба и в подкрепа на иракските въоръжени сили, които се опитват да изтласкат "Ислямска държава" от града.

Кристофър Хамър, бивш офицер от ВВС на САЩ, който сега е анализатор в Института за изследване на войната, коментира, че използването на бойни хеликоптери е значително повишаване на равнището на риск, поеман от американските сили.

Самолетите са напълно неприкосновени за оръжията, с които разполагат джихадистите, но същото не важи за хеликоптерите, посочи той.

Говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че решението за използването на хеликоптерите е било взето поради спецификата на мишените. Той не уточни кой е взел решението, посочва Ройтерс.

В съобщението на Централното командване се казва също, че от 9 август досега САЩ и съюзниците им са извършили общо 341 въздушни удара, от които 94 в Сирия и 247 в Ирак.

С изключение на 8 удара срещу свързаната с Ал Кайда групировка "Хорасан" близо до Алепо в Сирия на 23 септември, всички останали са били срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Унищожени са:
танкове и други бронирани коли,
противотанкови оръдия,
хъмвита и други автомобили, завзети от ислямистите от иракската армия,
огневи позиции,
укрепени пунктове,
командни постове,
складове за оръжие и боеприпаси,
тренировъчни лагери и редица други цели.
Централното командване съобщи, че сред коалиционните сили няма понесени жертви с изключение на един загинал американски войник на 1 октомври при катастрофа на военен самолет V-22 Оспри в Персийския залив.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини