Русия е недоволна от изборния резултат в България

Новото правителство на България ще бъде коалиционно и нищо чудно да излезе краткотрайно, пише руският в. "Новие известия" в коментар за парламентарните избори в неделя, очертали Народно събрание с осем политически сили.

Изданието очаква "дълги и мъчителни преговори за формиране на управляваща коалиция" в България, която "най-вероятно ще е крехка също като предишната". Бъдещият десен кабинет обаче предстои да се изправи срещу банковата криза и да връща икономиката в релсите на развитието, посочва то.

Ако се оправдаят опасенията на Бойко Борисов и лидерът на партията победителка ГЕРБ не успее да създаде коалиция, България ще мине от една криза към друга и българите ще трябва пак да тръгнат към изборните секции. Въпреки многобройните трудности обаче Борисов - заклет привърженик на евроинтеграцията, е готов да ръководи страната и ще стори всичко, което е по силите му, за да избегне нови предсрочни избори, коментира всекидневникът "консултациите (в ГЕРБ) за подбор на потенциални съюзници".

Русия е недоволна от изборния резултат, тъй като след победата на ГЕРБ руският "Газпром" трудно ще разчита да бъде подновен замразеният през август строеж на газопровода "Южен поток". Лидерът на ГЕРБ заяви още преди вота, че ако десните спечелят, той ще разреши строежът да продължи, ако обаче отговаря на строгите норми на Брюксел. Значи съдбата на газопровода ще бъде в ръцете на ЕС, заключава "Новие известия".

Проблемът с "Южен поток" ще е ключов и за новото българско правителство, изтъква "Комерсант". Бъдещият премиер ще се наложи да лавира между връзките с Москва и отношенията с Брюксел, който остро критикува една от най-бедните страни в ЕС за слабата й икономическа политика и неефективната борба с корупцията и организираната престъпност, прогнозира вестникът.

Темите, свързани с по-нататъшната евроинтеграция на България и отношенията й с Русия, заемаха водещо място в изборните програми и дискусиите наред с вътрешните проблеми, пише "Новая газета".

Стремежът да отговаря на законодателните, икономическите и социалните стандарти на ЕС означава за България да продължи по пътя на реформите, които и днес не се осъществяват лесно, а в бъдеще ще донесат нови трудности. Повечето политически сили обаче са наясно, че страната няма да има друг избор. Положението с Русия е по-сложно: първо, българската енергетика е 87-90 на сто зависима от доставките на руски газ; второ – миналите постижения на руската наука и култура наред с отдавнашните исторически връзки все още имат притегателна сила за мнозина българи, твърди изданието.

"От една страна, в България стои въпросът дали ще има газ изобщо, дали ще са безопасни енергийните потоци, от друга - налице е политически натиск", цитира "Парламентская газета" Павел Завални от комитета по енергетика в Държавната дума, президент на Руското газово дружество, говорил по време на видеомост Москва-София на тема "Чий газ ще идва в България след изборите: енергийното сътрудничество с Русия".

България и Русия трябва да действат в рамките на правното поле - "междуправителствените споразумения са подписани и трябва да се изпълняват", подчерта Завални.

"Южен поток" е взаимно изгоден съвместен проект на Русия и България - "при подписване на споразумението страната получи отстъпка за газа от 20 на сто", напомни по време на дискусията депутатът Валерий Мишченко. "А от гледна точка на икономиката това са нови работни места и заплати. Тъй че според мен проектът ще се строи, но тристранните преговори са неизбежни", добави той.

По-нататъшното развитие на "Южен поток" зависи от договореностите между Русия и ЕС, при все че "едва ли някой ще се откаже от един важен инвестиционен проект", заяви Александър Курдин от Аналитичния център към руското правителство, цитиран в електронния в. "Накануне".

"Правителството на Бойко Борисов няма шансове да издържи повече от 2-3 години - те не могат нищо да направят, за да повишат жизненото равнище и да съживят икономиката. Тече спад, който ще продължи. Единственото спасение са подобни проекти", каза политологът Леонид Решетников.

"Това е протегната ръка. Без такива проекти България ще загине, ще стигне равнището на Албания и трудно ще се измъкне оттам", резюмира експертът.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини