„Ислямска държава“ напредва към турската граница

Близо 2000 бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава" са проникнали в обсадения от три седмици град Кобани в непосредствена близост до сирийско-турската граница. Това е станало късно снощи, съобщи турската Анадолска информационна агенция. Местността е населена предимно с кюрди, които защитават града от средата на септември.

Екстремистите са завзели половината град след най-масовата артирелийска стрелба от началото на атаката, предаде телевизия Ал Джазира. Кюрдските власти в Кобани призоваха международната общност за подкрепа, тъй като хиляди цивилни са в капан и ще станат жертва на масово клане, съобщи кюрдската информационна агенция "Фират". По данни на Сирийската обсерватория за човешките права, повечето от мирните жители са напуснали града - десетки хиляди са потърсили убежище в съседна Турция.

Турската армия е разположена в близост до границата, но премиерът Ахмет Давутоглу каза по CNN снощи, че ще се включат в операции в Сирия единствено като част от по-голяма стратегия срещу Асад, водена от САЩ.

Сирийските кюрди, които се бият в Кобани, имат връзки с ПКК - Кюрдската работническа партия, която от три десетилетия се бори за автономия на кюрдите в Турция (Кюрдистан) и е обявена за терористична групировка от южната ни съседка и съюзниците САЩ.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://news.ibox.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Na
    nacho_bg
    0 -1
    19:38, 7 окт 2014
    Mrusni turci te pokrepqt shibanite islqmisti za da mogat da trepat kiurdite.turci i kiurdi se izbivat ot deseteletiq.
Последни новини