Дъбът от село Градина е номиниран за "Дърво с корен 2014"

Най – старото дърво в община Първомай – дъбът в село Градина е номинирано в класацията за „Дърво с корен 2014“.

От 1 октомври стартира гласуването за най-обичано българско дърво в петото издание на

конкурса, търсещ историите, които свързват хората с техните любими дървета. Гласуването ще продължи до края на месеца на сайта на фондация „ЕкоОбщност“.

Дъбът от село Градина е едно от 34-те кандидатстващи дървета. То е предложено от инж. Христо Христов, белореченец, с корени и от Градина, който живее и работи в Пловдив, но е страстен любител и изследовател на вековните дървета и събирач на легенди за тях. Попаднал на материала на parvoamai.net - „650-годишен дъб ще кандидатства за защитен вид“,публикуван преди повече от три.

Някак странно стартът на кампанията съвпадна с едно злощастно събитие – по време напоройните дъждове от дъба се отчупи почти 25-тонен клон. На мястото се образува голяма рана, която ако не се запълни по подходящ начин ще започне да събира вода и дървото ще загние. Победата в конкурса ще осигури професионална помощ и грижа за дървото.

Студентката Лина Райкова, която се запозна с историята на дъба, написа вълнуващо есе, а то стана основа на представянето му.

 

„Този дъб не е бродил по света – пише тя - Той не е виждал Париж, Ню Йорк или Лас Вегас. Той си е там, в с. Градина. Корените му са здраво впити в земята, в родната – българска земя, борещи се за всяка глътка живот. И все пак, той е видял повече свят от теб и мен, от всички нас, защото светът се е завъртял около него, а не той около света. И във вените на този старец все още тече живот, и този живот все още храни своите рожби.

И този стар, стар приятел, който сякаш винаги е бил там, сега е ранен. Не само ранен – застрашен! Нищо, че корените му са здрави, нищо че още ражда жълъди, той страда. Както страдаме ние, някак човешки и не съвсем. И с нашата България така стана, с онази, дето Хайтов главата си даваше за нея. Уж е здрава, а е болна, гние, и то на високото. Да избягаш не е никак трудно, но замислял ли си се какво оставяш след себе си? Дупка, която, ще бъде запълнена, но с какво?

Този добър старец, разгледал света без да броди, заслужава шанс. И ти заслужаваш шанс и Българията ни заслужава, нали?! Не можеш да промениш света, ако първо не потърсиш промяната в самия себе си. Дай шанс – подари живот!

,,Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети!“

Всеки желаещ може да подкрепи номинацията на градинския дъб тук, до 31 октомври. Победителят в тази категория автоматично кандидатства в конкурса за 2014 година за еворпейско дърво.

С цел набиране на повече гласове създадохме и събитие във фейсбук.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Мо
    мохамед
    0 -3
    20:57, 3 окт 2014
    Ден на траур.Sounds LIKE A Melody!Почете ли го едноклетъчната Журналерка???NO? ПОРКЕ???
    • Pa
      parv_net
      1 0
      21:47, 3 окт 2014
      о, спокойно, още не съм умряла. Нали това ми пожела наскоро?
  • 2
    Мо
    мохамед
    0 -1
    19:50, 4 окт 2014
    Еми засега.Но ще ти отдам почест с това PLAY:3148394553
  • 3
    Za
    ZABOBOL
    0 -2
    08:28, 5 окт 2014
    DOBRO UTRO!Den na radost:Chestito GERB!ABV-izvan Parlamenta...za drugite,malko po-kasno...
  • 4
    Бу
    Буковец
    2 -1
    13:25, 5 окт 2014
    Това е най-старото дърво в общината. То е било и е винаги в погледа на минаващите край него, но и не в погледа на членовете на общинската организация на природозащитниците, които допуснаха отчупването на един от старите му клони. Със малка помощ,която е задължение на тази организация, и бедата нямаше да се случи. Чакаме да видим от същите по-нататък ще ли се предприеме необходимото , включително и намирането на парични средства.Общността в общината ще подкрепи мероприятиятта на природозащитниците,включително и ние бизнесмените.
  • 5
    Ра
    РАШО
    0 0
    21:46, 7 окт 2014
    Ти казувам кай то у назикъ не само дъбът е голям и празъ и зелто е гигантско.
Последни новини