19 °C

Разнообразна и богата програма е подготвена за Литературния октомври

Читалищните дейци от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ са подготвили разнообразна и богата програма на Литературните празници през октомври в Първомай. Децата от НУ „Христо Ботев“ ще се срещнат с детския писател Борко Бърборко и карикатуриста Николай Арнаудов. Учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий ще отбележат 180 години от рождението на Любен Каравелов, а единайсетокласниците от СОУ „Проф д-р Асен Златаров“ ще се потопят в романтичната атмосфера на поезията на Павел Матев. Към тях е отправено и предизвикателство – да изберат 3 песни по стихове на поета и да ги посветят на някого.

Гражданите ще имат възможност да се срещнат с Михаил Гръблев радио и телевизионен водещ, автор на книгата „Как да стана радиоводещ“.

През месеца октомври ще бъде проведен и IV Празник на изкуствата. Приятелите на изобразителното изкуство, музиката, танците и театъра ще си дадат среща на 11 октомври в  градския парк.

Ще бъде отделено място и на две специални годишнини. Едната на 31 октомври – 120 години от първото театрална представление. Финалният акорд ще бъде на 3 ноември с отбелязване на 120=тата годишнина на читалищната библиотека.

Акцент и тази година в Литературния октомври ще бъде  връчването на националната награда за проза „Георги Караславов“.

ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ
ОБРАЗЦОВО „НЧ СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ-1894Г.- ГР. ПЪРВОМАЙ”

ОРГАНИЗИРАТ

ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ

ПЪРВОМАЙ - 2014

7 ОКТОМВРИ – „ 180 годиниот рождението на Любен Каравелов” – литературна вечер с ученици от ОУ”Кирил и Методий”.

от 10.30 часа

Зала за клубни дейности

9 ОКТОМВРИ - Среща на детския писател Борко Бърборко и карикатуриста Николай Арнаудов с учениците от НУ”Христо Ботев”.

от 11 часа

НУ”Христо Ботев”

17 ОКТОМВРИ – Връчване на Националната литературна награда за проза „Георги Караславов”.

от 18 часа

Ритуална зала

20 ОКТОМВРИ – Литературна вечер „90 години от рождението на Павел Матев” с ученици от 11 клас на СОУ”Проф. д-р Асен Златаров”.

13.30 часа

Кабинет по БЕЛ в СОУ

28 ОКТОМВРИ – Среща с Михаил Гръблев- писател и радиоводещ в Радио Пловдив . Представяне на книгата му „Как да стана радиоводещ”.

18.00 часа

Ритуална зала

31 ОКТОМВРИ – „120 години от първото театрално представление в града” – спектакъл. Награждаване на заслужили театрали.

18.00 часа

Голям салон

4 НОЕМВРИ – „120 години читалищна библиотека” – тематична вечер и презентация. Награждаване с Юбилеен знак на заслужили библиотекари , читатели и спомоществователи.

18.00 часа

Ритуална зала

Всички дейности в Литературен месец - 2014 година са включени в Юбилейните тържества по повод 120 годишнината на читалището

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  77
  77
  0 0
  16:59, 3 окт 2014
  поклон пред жените на снимката. сега нито една от тях вече не е библиотечен работник, имам предвид в непосредствен контакт с читателите, и вярвайте, библиотеката сякаш осиротя...
 • 2
  По
  Почитател
  4 0
  14:50, 4 окт 2014
  Един динозавър ги надживя и още много години ще го гледаме и чуваме за дядо Караславов и неговия харем в читалището.

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини