21 °C

Филмът на Мая Вапцарова стигна и до Първомай

Мая Вапцарова представи филма „Паметта на Родопите“ и книгата „Чудесата на Първомай и източните Родопи“ пред първомайска публика. След като лентата ѝ беше гледана в Москва, Виена и всички по- големи градове в България, най – после срещна и хората, които са най- близко до загадките, докосвали са се до тях, станали са лица във филма. И двете творения са продукт от съвместната работа на Мая Вапцарова и оператора Евгени Коевски.

Във филма и книгата са представени забележителни останки от минали времена, оставени от предците ни, населявали тези места. Всяка една от тях поставя много въпроси. „Аз съм деликатна към археолозите – каза Вапцарова – не споделям и не оценявам техните хипотези и теории. Аз само задавам въпроси и изказвам лични предположения. Във филма няма да намерите ново или старо обяснение за популярните в този район скални ниши. Авторката задава въпроси – дали са танц, звездна карта, отбранително съоръжение, свързани ли са със ангели или други окултни създания, дали е възможно това да е кодова система. Много въпроси – някои от тях вече „разчоплени“, други – нова отправна точка. Прави впечатление, че Мая Вапцарова се опитва да разглежда загадките в космическа обвързаност. За нея това не са обикновени, житейски следи. Тя се насочва към вселената, към безкрая.

И не казвам просто „Българино, виж какви чудеса имаш, ти трябва да се гордееш с това, трябва да се гордееш с миналото си! Аз искам да кажа: „Българино, виж как са оцелявали предците ти и се научи да оцеляваш като тях!“

В залата бяха археолози, историци, приятели и поети от димитровградския литературен клуб, в който членува режисьорката, техни колеги от Първомай, туристи от ТД „Траки“, докосвали се не веднъж до загадките, представени във филма.

Те аплодираха чудесата на източните Родопи, аплодираха и човекът, който ги е събрал. Мая Вапцарова представи хората, на които благодари за създаването на филма си – кметът Папазов, историците Румен и Росен Иванови от село Искра, археолога Елена Божинова. Свои впечатления сподели и ас. д-р Божидар Драгомиров.

Племенницата на Вапцаров получи много цветя и дребни подаръци и раздаде десетки автографи на присъстващите. „Искаме отново да гледаме филма – споделиха някои от тях – искаме да го покажем и на други, които не успяха да дойдат. Много нови открития и нови срщи – пожелаха други.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
24 сеп 2020
Последни новини