Работодател и работник в спор за намерено гърне с монети

Димитър Димитров до копие на Панагюрското златно съкровище

В последните дни Първомай се прочу с едно намерено гърне с монети. Информацията, отначало изкривена, в окончателния си вариант изглежда така - Димитър Димитров, заедно с нает от него работник, копаят яма за водомер на къщата. Има няколко интерпретации за това какво се случва после – кой от двамата намира глинения съд с монети и какво прави след това. Точно този спор е предмет на следствени действия. Факт е, че в рамките на законовия срок съкровището стига до полицията. "Много неща се изписаха, в някои от тях дори и името ми беше сгрешено. Не искам да коментирам, а и нямам право, защото в момента има следствие", споделя Митко. Той се чувства заплашен и притеснен - не се знае дали намереното е всичко, което лежи в земята под къщата му. Между него и работника има конфликт, а никой от полицията не е проверил дали всичко е наред в дома му.

Къщата е строена преди около 40 години, а семейството на Димитров е там от около 35. Никога не са подозирали, че под краката им има имане. Сега очакват да разберат каква е стойността на намерените монети. Собственикът споделя, че това, което иска, не се купува с пари, намеквайки за здраве. Притеснен е от болестта на баща си, заради която през последната година е принуден да не работи. Двете му дъщери не приемат твърденията, че работникът Янко е "откривателят". Те са първите, които научават за намереното гърне с монети и го документират.

Големият спор е кой е първи, защото, според закона, 25% от стойността на намереното съкровище получава този, който го е открил. А съдържанието на гърнето е от стотици сребърни монети от първата половина на ХХ век и една турска златна монета. Запознати твърдят, че по смисъла на закона намереното не е културна ценност.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ол
    Олеле-мале
    13 0
    18:31, 4 сеп 2014
    Като ги знам тия работници как "работят" и после се оплакват от заплащането, обаче намерят ли нещо и веднага им светват очичките. Дано да греша де - има и свестни разбира се.
    Опрат ли нещата до пари, май няма приятели и роднини - хората стават зверове!
  • 2
    Ку
    кулак
    4 -1
    08:38, 5 сеп 2014
    Това съкровище явно не само е искало да се покаже на бял свят, но и да стане обществено достояние. С колко ли мъка "чорбаджията" е скрил имането в земята?! Много тематично се появи точно в навечерието на един голям "празник"!
  • 3
    77
    777
    10 0
    10:15, 5 сеп 2014
    А вие имали ли сте си работа с ц*****?Нямате си на идея на какво са способни щом стане въпрос за пари-дори и собствените си майки ще продадат.Не ги подценявайте и не ги толерирайте.Те не са толкова безобидни и не заслужават чак такова отношение.
  • 4
    По
    похлупак
    4 -1
    10:46, 5 сеп 2014
    Как така не е културна ценност?! Значи ако се намери нещо на 300 години е културна ценност, а това не е така ли? Това гърне не е ли носител на историческа информация за събитията от първата половина на 20 век?!
  • 5
    Ji
    jihih
    2 -1
    15:04, 5 сеп 2014
    Trqbva da si varnat garneto na sobstvenika.mu
    kak.moje da go.lishavat ot pravoto.mu na bogatstvoto mu.
    Tazi nasha darjava.i opravnost e pod vaqkva kritika
    sega sthe pravqt struvat i sthe ostane za darjavata.ili muzei ...uj..
  • 6
    Bu
    bukoves
    1 0
    22:31, 5 сеп 2014
    prostasi kato ne vi raboti pipeto .umirayte v mizeriya
  • 7
    Bu
    bukoves
    1 0
    22:31, 5 сеп 2014
    prostasi kato ne vi raboti pipeto .umirayte v mizeriya
  • 8
    Пр
    простотия до шия
    3 -1
    23:08, 5 сеп 2014
    Не мога да разбера как може да са толкова прости хората, че при информацията за намерени 2000 монети, заровени отпреди 70-80 години, да ги интересува само кой кой щял да ги вземе. Абе хора, не ви ли интересива историята на тези пари?!?! Скоро е било, може да се разбере! Това е ИСТОРИЯ, която е нещо много по-ценно (за тези, които имат мозък да го осмислят) от това кой щял бил да вземе парите.
Последни новини