Мръсният канал до Любеново става чист

На едно от любимите за риболов места – Мръсния канал до Любеново, в местността Кориите– вече ще тече чиста вода. Изпълнител на дейността е ДЗЗД „Първомай 99“.

С откриваща конференция и ритуална първа копка стартира изграждането на пречиствателна станция за отпадни води в Първомай. Съоръжението се финансира от оперативна програма „Околна среда“ и е на стойност около 13 млн. лв.

Гости на събитието бяха управителят на ВиК – Пловдив Манол Генов, Теодора Колева от техническия екип, Стойко Захариев –управител на фирмата изпълнител, Мила Кръстева- сътрудник на екипа, председателят на ОбС Дечко Петков, кметът на общината Ангел Папазов, заместниците му, жители на кв. Любеново и други.

Инж. Искра Тодорова обясни, че ще има три етапа за пречистване на водата – отделяне на физическите замърсители, химическа преработка за отделяне на химически елементи и йонизиране. След това относително чистата вода ще се влива в Марица. За целта се използват италиански съоръжения. След пречистването им отпадните води ще се заустват в река Марица и няма да замърсяват околната среда.

Отец Станимир благослови строителството и съоръжението и завърши  с думите „Две са най- големите богатства на Първомай – хората и река Марица. Нека да направим така, че да опазим Марица чиста!

След това кметът Папазов, Манол Генов и Стойко Захариев направиха първа копка на обекта.

Изграждането на пречиствателна станция е вторият етап от проекта за Воден цикъл на града, който струва малко над  36 млн. лв. Вече е изградена канализационната мрежа в Любеново, Дебър и ромската махала на Първомай и довеждащият колектор за отпадни води до местността Кориите, където ще се строи пречиствателната станция.

Проект DIR-51011116-62-146 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в гр. Първомай“ се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от Държавния бюджет на РБългария чрез оперативна програма „Околна среда“. Община Първомай е бенефициент и участва със съфинансиране в размер 1 263 912,57 лв.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини