Русия разследва масовия фалит на туроператори

Московската прокуратура започна разследване за измами на фалирали руски турооператори и обвини един от тях - „Лабиринт”, в присвояване на 100 милиона рубли.
Следствената комисия на Русия е започнала углавно разследване за измама и срещу други фалирали туроператори. Обект на разследването са освен „Лабиринт” и компаниите „РВ Мир”, „Идеал-тур”, „Нева” и „Експо-тур”.

Заради фалита на „Лабиринт” десетки хиляди туристи, намиращи се в чуждестранни курорти, изпаднаха в безизходна ситуация.

Прокуратурата в руската столица обяви, че огромната сума, която е получила „Лабиринт” от своите клиенти, са изчезнали, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Представителите на „Лабиринт” не възнамеряват да изпълнят задълженията си и не са превели дължимите суми на въздушния превозвач „Оренбургски авиолинии”.

В същото време те са присвоили получените от гражданите пари в размер на не по-малко от 100 милиона рубли и са ги използвали както сметнат за добре, обясниха от прокуратурата в Москва.

Започват проверки и за преустановяването на дейността и на още две туристически компании - „Интаер” и „Нордик Стар”.

Кои са спрелите работа компании

От началото на лятото досега седем руски туристически агенции обявиха невъзможност да изпълняват задълженията си пред клиентите си, посочва "Фокус".

Закритите компании са „Нева”, „РВ Мир”, „Експо-тур”, „Идеал-тур”, „Лабиринт”, „ИнтАер” и „Нордик Стар”. Най-много са потърпевшите от фалита на компанията „Лабиринт”, която е изпратила в чужбина близо 65 хиляди души.

В рамките на две седмици руското правителство ще подготви нови закони за туристическата индустрия.

Руската туристическа асоциация „Турпомощ” ще организира курсове за евакуирането на клиентите на фалиралия туроператор „ИнтАер”, които летуват в Гърция.

Основните дестинации, с които работи туроператорът „ИнтАер”, са Италия, Испания, ОАЕ, България, Гърция, Индия, Тайланд и Шри-Ланка. Около 500 клиенти на компанията се намират в чужбина.

Ще бъдат извършени и няколко обединени полета за връщането на клиентите на закритите руски туроператори „Лабиринт” и „Интаер” от Гърция, Испания, Тунис и България.

Според туристическата асоциация на Русия близо 8000 клиенти на „Лабиринт” все още са зад граница. В периода 2-6 август асоциацията „Турпомощ” е организирала евакуацията на 9,5 хиляди руски туристи.

Около 30 клиенти на руската туристическа компания „Нордик Стар”, която в сряда обяви, че спира дейността си, са в чужбина, а други 50 вече са закупили пакет за бъдещата си почивка.

„Нордик Стар” е малка компания, която организира почивки в Норвегия. Тя обаче не присъства в регистъра на руските туроператори, поради което асоциацията „Турпомощ” не може да окаже съдействие на нейните клиенти.
Все пак се смята, че туристите разполагат с билети, с които безпрепятствено ще се завърнат в Русия.

Фалит на руски туроператор блокира 200 души в Бургас

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини