Руското хранително ембарго срещу Запада влезе в сила

От днес е в сила забраната за внос в Русия на хранителни продукти от ЕС, САЩ и др. Забранате може да засегне и други отрасли. ЕС ще търси съдействие от СТО.
Руският премиер Дмитрий Медведев обяви днес, че правителството въвежда пълна забрана на вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Забраната влиза в сила от днес за срок от една година, допълни премиерът.

Забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия не засяга Япония, допълва ИТАР-ТАСС.
Япония разшири антируските санкции преди дни.

Обявената днес стъпка е предприета по разпореждане на руския президент Владимир Путин в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада за ролята на Москва в украинската криза.

Путин подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация".

"В санкциите няма нищо хубаво и ответното решение не взехме лесно, но бяхме принудени да го направим. Но дори и в тези условия, уверен съм, ще успеем да извлечем полза от ситуацията", заяви Дмитрий Медведев на днешното заседание на руското правителство, цитиран от БНР.

По груби изчисления забраната може да причини загуби за милиарди евро както за европейските производители, така и за руските потребители.

Защита и на други отрасли

„Потенциално сме готови да въведем защитни мерки в авиостроенето, корабостроенето, автомобилната промишленост и други отрасли”, заяви още Медведев, цитиран от Интерфакс и "Фокус".

„Правителството разбира важността на сътрудничеството в тази сфера. Ние обаче оценяваме реално своите възможности”, каза още той.

Заплаха и за авиокомпаниите

Руският премиер съобщи, че кабинетът е взел решение за забрана на транзитните курсове на украинските авиокомпании, които изпълняват полети през въздушното пространство на Русия към редица страни като Азербайджан, Грузия, Армения и Турция.
Той заяви, че подобни мерки може да бъдат приети и по отношение на авиокомпаниите от ЕС и САЩ.

Реакциите на Запада

Европейският съюз ще се опита ще се обърне към Световната търговска организация (СТО) с искане да отмени наложената от Русия едногодишна забрана за внос на европейски хранителни продукти, съобщи за ИТАР-ТАСС европейски дипломатически източник, предаде БНР.

Политически мотивираните мащабни търговски забрани са в пряко нарушение на нормите на СТО, които Руската федерация е длъжна да спазва, уточни дипломатът.

Първо Европейската комисия ще анализира въведената от Русия забрана, след което ще прецени дали да подаде иск в СТО, добави той.

Ответните мерки, които Русия предприе в отговор на западните санкции само ще усилят нейната международна изолация и ще навредят на руската икономика, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон.

Временният характер на ограничителните мерки на Русия показва, че тя се надява на разрешаване на конфликта, заяви заместник-председателят на търговската палата на САЩ Гари Литман. Освен това, посочи той, "руските санкции са въведени от изпълнителната, а не от законодателната власт и подлежат на преразглеждане в рамките на годината".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини