19 °C

Първомайските опаковки отиват в Шишманци

В отговор на поставени от читателите на parvomai.net въпроси за разделното събиране на отпадъците, разговаряхме по телефона с Никола Иванов - регионален мениджър на фирмата "Екоколект", която обслужва община Първомай.

Фирма „Екоколект“ е собственик на сепариращата линия за отпадъци в Шишманци – заяви регионалният мениджър за област Пловдив Никола Иванов. Ето защо поставените в общината контейнери за разделно събиране на опаковки на тази фирма се извозват именно там. Жълтите контейнери се изпразват два пъти в месеца. В тях се събират пластмасови, хартиени и метални отпадъци. На поточната линия се отделят няколко вида пластмаси – бутилките от минерална вода, по- плътните бутилки като тези от кетчуп и майонеза, цветни пластмаси, прозрачен найлон и други. Дори да е само за пластмаса, съдържанието на контейнера пак подлежи на сепариране. За съжаление българинът все още няма културата за разделно събиране и 80% от масата в жълтите контейнери е битов отпадък – споделя мениджъра- и след като се отдели нерегламентирано попадналия отпадък, той се извозва в депото в Асеновград. Според г-н Иванов това не може да се случи в държавите, в които системата за разделно събиране е утвърдена. Там това е израз на неуважение и се счита и наказва като престъпление, а глобите са много високи. За тези, които имат събрани вестници, тетрадки или други хартии, които не са опаковки, можем да ги уверим, че при нас те също подлежат на преработка и е разумно да се поставят в жълтия контейнер - добавя той.

Реално събраните отпадъци от жълтите контейнери са в най- добрия случай между 1.00 и 1,50 лв. След като се научим да отделяме опаковките, ще трябва да се научим и как да изхвърляме – обяснява регионалния мениджър. За сега зминаването на разстоянието от Шишманци до Първомай  и обратно е много по- скъпо, а изхвърлените газове от камиона нанасят вреди на природата многократно повече от ползите от преработването на пластмасите, хартията и метала. За да може максимално да се използва обема на съда е добре бутилките да бъдат смачквани, а кутиите – разкъсвани. От съдържанието на жълтите контейнери най- голям е делът на пластмасите, следва хартията и почти няма метали.

Зелените контейнери, в които се събира стъкло се извозват веднъж на три месеца. Техният капацитет е над 100 кг, но никога в тях няма повече от 15- 20 кг стъкла.

Образно казано – обяснява мениджърът- с данъците си ние плащаме изхвърлянето на боклука от домакинските варели, които седят пред всяка врата. За разделно събрания боклук ни плащат производителите с наложените им екотакси. Тези пари се използват за контейнери, транспорт, за заплати на работещите на поточната линия идр.

Ако намалим обема на битовия отпадък и увеличим обема на разделно събраните опаковки, това ще доведе до поевтиняване на услугата от сметопочистващите фирми. Разбира се, никой не очаква да се намалят данъците, но тогава ще има повече пари за техника, за изграждане на депа и други дейности на общината за поддръжка и почистване. 

Отделянето на опаковките и разделното им събиране от гражданите не е пожелателно - то е задължение според влезлия от 14 юли нов Закон за управление на отпадъците.

Тедора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини