8 °C

Първомайските опаковки отиват в Шишманци

В отговор на поставени от читателите на parvomai.net въпроси за разделното събиране на отпадъците, разговаряхме по телефона с Никола Иванов - регионален мениджър на фирмата "Екоколект", която обслужва община Първомай.

Фирма „Екоколект“ е собственик на сепариращата линия за отпадъци в Шишманци – заяви регионалният мениджър за област Пловдив Никола Иванов. Ето защо поставените в общината контейнери за разделно събиране на опаковки на тази фирма се извозват именно там. Жълтите контейнери се изпразват два пъти в месеца. В тях се събират пластмасови, хартиени и метални отпадъци. На поточната линия се отделят няколко вида пластмаси – бутилките от минерална вода, по- плътните бутилки като тези от кетчуп и майонеза, цветни пластмаси, прозрачен найлон и други. Дори да е само за пластмаса, съдържанието на контейнера пак подлежи на сепариране. За съжаление българинът все още няма културата за разделно събиране и 80% от масата в жълтите контейнери е битов отпадък – споделя мениджъра- и след като се отдели нерегламентирано попадналия отпадък, той се извозва в депото в Асеновград. Според г-н Иванов това не може да се случи в държавите, в които системата за разделно събиране е утвърдена. Там това е израз на неуважение и се счита и наказва като престъпление, а глобите са много високи. За тези, които имат събрани вестници, тетрадки или други хартии, които не са опаковки, можем да ги уверим, че при нас те също подлежат на преработка и е разумно да се поставят в жълтия контейнер - добавя той.

Реално събраните отпадъци от жълтите контейнери са в най- добрия случай между 1.00 и 1,50 лв. След като се научим да отделяме опаковките, ще трябва да се научим и как да изхвърляме – обяснява регионалния мениджър. За сега зминаването на разстоянието от Шишманци до Първомай  и обратно е много по- скъпо, а изхвърлените газове от камиона нанасят вреди на природата многократно повече от ползите от преработването на пластмасите, хартията и метала. За да може максимално да се използва обема на съда е добре бутилките да бъдат смачквани, а кутиите – разкъсвани. От съдържанието на жълтите контейнери най- голям е делът на пластмасите, следва хартията и почти няма метали.

Зелените контейнери, в които се събира стъкло се извозват веднъж на три месеца. Техният капацитет е над 100 кг, но никога в тях няма повече от 15- 20 кг стъкла.

Образно казано – обяснява мениджърът- с данъците си ние плащаме изхвърлянето на боклука от домакинските варели, които седят пред всяка врата. За разделно събрания боклук ни плащат производителите с наложените им екотакси. Тези пари се използват за контейнери, транспорт, за заплати на работещите на поточната линия идр.

Ако намалим обема на битовия отпадък и увеличим обема на разделно събраните опаковки, това ще доведе до поевтиняване на услугата от сметопочистващите фирми. Разбира се, никой не очаква да се намалят данъците, но тогава ще има повече пари за техника, за изграждане на депа и други дейности на общината за поддръжка и почистване. 

Отделянето на опаковките и разделното им събиране от гражданите не е пожелателно - то е задължение според влезлия от 14 юли нов Закон за управление на отпадъците.

Тедора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини