Аксел получи 13 години затвор за зверското убийство на леля си

Съдът наложи 13 години и четири месеца затвор за Аксел Тилгнер - за жестокото убийство на леля му - 67-годишната Анастасия Илиева. Той ще излежава присъдата си при първоначално строг режим. Прокурорът по делото Бойко Конакчийски заяви пред медиите, че категорично ще протестира определената от СГС присъда.

От своя страна осъденият може да обжалва в 15-дневен срок наложеното му наказание.

Предвид това, че обвиняемият призна всички факти около вината си, съдебният състав бе длъжен да намали с 1/3 възможната присъда от 20 години затвор, като приспада и времето, в което е бил задържан след убийството.

Тилгнер ще трябва да заплати на сина на убитата около 10 000 лева разноски по делото.

По-рано стана ясно, че подсъдимият за жестокото убийство може да получи до 20 години лишаване от свобода.

Припомняме, на 17 юли 2013 г. Анастасия Илиева е открита мъртва със забити 4 ножа в гърба в дома си, намиращ се в столичния кв. „Хаджи Димитър". Убийството е разкрито по изхвърлен мобилен телефон, който всъщност е основното доказателство срещу заподозрения за убийството тогава Аксел Тилгнер.

Днешното първо заседание трябваше да започне с разпит на 14 свидетели, но първоначално адвокатката на Тилгнер поиска делото да се отложи, предвид факта, че е била в болнично заведение и не е могла да се срещне с клиента си, за да подготви защитата му.

Самият Аксел също заяви, че трябва да се запознае по-подробно с обвинителния акт. Съдът обаче бе категоричен, че е спазил срока за връчването на обвинителния акт, така че даде време от половин час на подсъдимия и неговия служебен защитник да се консултират. След кратката пауза съдебното заседание продължи.

Аксел заяви, че се е запознал с обвинителния акт и желае съкратена съдебна процедура. Вариантите за съкратено съдебно следствие са регламентирани в 2 точки. Първата е свързана с това, че отменя разпита на свидетели. При втората разпитът на свидетели също отпада, но ако обвиняемият признае вината си, съдът е задължен да намали с 1/3 присъдата му. Съдът запозна обвиняемия със спецификата на съкратената съдебна процедура, а Тилгнер от своя страна избра втората точка.

„Г-н съдия, признавам изцяло фактите, изложени в обвинителния акт и съм съгласен да не се събират доказателства за тези факти", заяви Аксел Тилгнер в съдебната зала.

Съдът прие, че делото е изяснено от фактическа страна. Прокурорът изтъкна високата степен на обществена опасност на подсъдимия, тъй като се касае за извършено убийство с особена жестокост. Държавното обвинение поиска присъда от 20 години лишаване от свобода.

От своя страна пък адвокат Терзийски, представляващ Илия Иванов - син на убитата, който е частният обвинител, поиска най-тежкото наказание, а именно доживотен затвор без право на замяна. Искането е предвид начина на извършване на убийството, а именно чрез наранявания във всички части на тялото, опит за душене, удряне с предмети.

Адвокатката на Аксел Тилгнер се опита да смекчи присъдата преди тя да бъде произнесена, като изтъкна няколко обстоятелства. На първо място това, че подсъдимият е с чисто съдебно минало. Освен това той е дал необходимите обяснения след задържането си, водил е дори полицейските служители на местата, които е посетил във фаталния ден.

Тя изтъкна също така и тежкото семейно положение на Тилгнер и по-точно непотвърдени данни, че баща му е имал психични проблеми. Майка му и баба му са починали, а в последно време с баща му живеели като клошари.

Не на последно място тя изтъкна и факта, че съдебно-медицинските експертизи, които са били направени, сочат за наличие на психично разстройство на подсъдимия Тилгнер. За това тя посочи аргумента, че на 18 юли 2013 г. той е искал да скочи от блока в кв. „Хаджи Димитър" и около 8 часа психиатри са се опитвали да го спрат. По думите й са налице и други опити от негова страна да се самоубие. Освен това вземал и наркотични вещества.

Въпреки това тя подчерта, че нейният подзащитен няма спомен конкретно за онзи отрязък от време, в който се твърди, че убитата е получавала удари с чук, нож и други предмети. Самият Аксел потвърди, че е съгласен с изложеното от адвокатката си и поиска да бъде взето предвид психичното му състояние. Той също загатна за неговото драматично детство, заявявайки, че майка му е била алкохоличка.

„Съжалявам за извършеното", разкая се Тилгнер в залата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини