Миков свика консултации с партийните лидери

Председателят на Народното събрание Михаил Миков покани лидерите на парламентарните групи в 11 часа утре да обсъдят как да продължи законодателната работа.
След като и "Атака", и ГЕРБ бойкотираха кворума, дейността на парламента стана напълно невъзможна. ДПС даде идеята във вторник да се проведат консултации.

Миков предлага работата да продължи с дневния ред, приет миналата сряда с подкрепата на 177 народни представители, предаде БНР.
В писмото си до парламентарните групи обаче той заявява, че след утрешните консултации може да се стигне до включване в дневния ред и на други законопроекти.

В петък Миков излезе с остра декларация, в която заяви, че парламентът се използва безогледно за партийни цели и бойкотът на кворума е противоконституционен, затова призова всички партии да се върнат в залата.

От "Атака" обявиха, че изобщо няма да влизат в парламента повече и не се очаква да променят мнението си.

От ГЕРБ първо заявиха, че ще влязат на заседание, само за да бъде гласувана оставката на правителството. След като ДПС предложиха нови разговори, Бойко Борисов заяви, че са съгласни, но при условие, че бъдат гласувани промени в актуализацията на бюджета на Здравната каса и промените, свързани със защита на банките.

Днес от партията уточниха, че са съгласни с проекта за дневен ред, предложен от Миков, но ако се добави актуализацията на бюджета на НЗОК и на Държавния бюджет, които да са заложени за разглеждане на редовно или извънредно заседание.

От ГЕРБ подписаха споразумение с Българския лекарски съюз за наложителната актуализация на бюджета на Здравната каса. От партията предлагат още 500 млн. лв. да се осигурят за сметка на Бюджет 2014.

Междувременно президентът също настоя за ревизия на бюджета, като посочи, че неизпълнението му е много сериозно и не бива да бъде блокирана работата на служебното правителство.

Вчера работодатели и синдикати настояха в декларация да бъде замразено разглеждането на всички законопроекти, а НС да се заеме само с решения, които да осигуряват финансова стабилност в здравеопазването и енергетиката. Те заплашиха да преминат към радикални действия.

В същото време от Реформаторския блок настояха пред президента изборите да бъдат изтеглени на 28 септември, защото на 5 октомври се отбелязва Курбан Байрам. Датата е обидна за българските мюсюлмани и е в угода само на ДПС, партията ще е привилегирована заради идващите автобюси от Турция, мотивираха се от дясната формация.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини