Победили рака деца, побеждават и в спорта

Преди дни от V-те Световни игри на победителите, проведени в Москва, се завърнаха Станислав Маринов и майка му Елеонора. Това са спортни състезания за деца до 16 години, победили рака и показали дух в борбата с тежката диагноза. Организатор на събитието е руската фондация „Подари жизнь“ (Подари живот).

Станислав и Елеонора са били поканени от българското сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, организация на родители с болни деца.

Преди 5 години игрите са започнали със 110 деца, тази година там са били над 450 победители от Европа и Азия, включително и от Украйна, напук на политическото и военно противопоставяне на двете страни. Именно с украинец Станислав се е сприятелил и са си разменили координати и адреси.

Фондацията е осигурила всичко за спокойното пребиваване на децата, родителите и придружаващите ги лица. Визите и самолетните билети са били ангажимент на сдружението,  България еър е поела билетите на децата, а всички са били с екипите на футболните шампиони "Лудогорец".

Цялата организация на домакините е била изградена от доброволци и спонсори. Ръководителката (вожатая) на българската група Елена ги е посрещнала и от първата до последната минута е била неотлъчно до тях. В програмата са били включени състезания по шахмат, футбол, стрелба, плуване, тенис на маса и лека атлетика. Станислав е участвал в надпреварата по стрелба и един от сформираните там отбори по футбол. В трите дни на надпревара за момчетата и момичетата са се грижили аниматори и артисти – имало е караоке, рисунки върху фланелки, подреждане на цветя, много забавни програми и дори грим за майките. Всички деца са получили медали, защото те вече са победители.

Светлинни години преди нас са руснаците – споделя с болка Елеонора Маринова – децата, болни от рак получават изключителна подкрепа, за тях се правят много неща, рехабилитацията е на високо ниво, родителите не се чувстват самотни в борбата с коварната болест – и разказва – повече от 8 години изминаха от поставянето на диагнозата на Станислав. Преборихме се, но с цената на какво си знаем ние. Безкрайно съм благодарна на д-р Ангелина Стоянова и нейния екип за подкрепата. Щастлива съм, че и тя беше с нас в Москва. Станислав вече е здрав, сега тренира карате и се чувства добре, защото спортът е здраве. Много тежки и емоционални моменти имаше на Световните игри на победителите – дете, което слиза от количката, за да участва в състезание по плуване или бяга с протеза, или си помага с бастун. Понякога това предизвиква сълзи в очите, но виждаш желанието за борба, силата на духа.

От България за Москва пътуваха 10 деца, от трите онко - хематологични центъра – София, Варна и Пловдив. Три медала е завоювала Николета Митова, а Ивайла Манолова – 1 сребърен. Но всеки състезател се е върнал с медал на победител, защото както е девизът на игрите, „След историята на болестта, започват историите за победители“.

Гостите са имали възможността да гледат представление на Руския национален балет „Кострома“, да се разходят с корабче по Москва река, Посетили са Кремъл и Червения площад, особено са били впечатлени от Планетариума. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини