Сградата на "Кротнев" продължава да е заплаха за движещите се около нея

Добронамерен човек е оградил с предупредителна лента и подръчни средства малък участък от сградата на бившата фабрика „Кротнев“, с опасно надвиснала етернитова плоча от покрива. Траекторията ѝ, която би описала ако падне ще завърши върху уллицата и е притеснителна за автомобилите, движещи се по ул. „Бр. Миладинови“.

За сградата вече имаше подписка. Падащата мазилка, стъкла и керемиди крият опасност за живеещите в близост и преминаващите покрай нея пешеходци. Според оглеждалите я строителни техници и инженери, сградата не е опасна като конструкция – няма пукнати, но  падащите от нея материали застрашават живота и здравето на хората.

По Закон за устройството на територията може да бъде направено предписание в определен срок да бъде обезопасено мястото. В случая това е факт – макар и с подръчни средства има предупреждение към пешеходците за надвиснала опасност. Следва заповед на кмета за събаряне, премахване, преобразуване, ремонт или обезопасяване на сградата с цел опазване на сигурността на хората. Крайната мярка събаряне може да бъде приложена само след среща между собствениците и заинтересованите страни и специална комисия от архитекти, инженери и техници, която може да се състави по искане на заинтересованите или служебно.

Всичко това може да стане лесно, с премахването на надвисналата плоча, но редът не позволява общината да навлиза в частна собственост, а собствениците са далече и очевидно незаинтересовани.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини