Депутати и браншови организации единодушни за необходимостта от спешни промени в ЗУТ

Членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и представителите на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството се обединиха около необходимостта да бъдат направени спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Представители на бранша заявиха, че очакват най-неотложните промени да се случат до юни - юли.

Днес представители на Координационния съвет запознаха членовете на комисията с предложенията си за нормативни промени.

Целта е улесняване на инвестиционния процес, намаляване на административната тежест и на корупционните практики. Участниците в днешното заседание на комисията бяха единни и за това, че има нужда от нов Закон за устройството на територията, което обаче ще отнеме повече, като беше изтъкнато, че браншовите организации са готови с проект на Кодекс, който обединява темите на основните законови норми в сектора (Закон за регионалното развитие (ЗРР), Закон за устройство на територията (ЗУТ), Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) и Закон за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)).

Браншовите организации приветстваха инициатива на председателя на комисията Настимир Ананиев за създаване на работни групи по предстоящите нормативни промени с участието и на техни представители.

Валентин Николов, изпълнителен директор на Камара на строителите в България, беше категоричен, че ЗУТ вече е изживял времето си и въпросът за радикалната му промяна е назрял. Изграждането на такъв закон не е проста работа, по предишния закон четири години се работи, допълни той и изрази надежда сега това да стане по-бързо.
Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, повтори, че браншът създава повече от 9 на сто от националния БВП и изтъкна, не е рационално да работи с подобна неработеща нормативна база, целта е тя да стане ясна и достъпна.

Председателят на Камарата на инженерите по геодезия Златан Златанов, също изтъкна нуждата от нов ЗУТ, като каза, че докато това се случи, е необходимо да се направят промени в сегашния закон. По думите му е необходимо да се намери нормативен вариант за "изчистване" на различията между действащата кадастрална карта и предходните регулационни кадастрални планове, което би намалило административната тежест и би решило проблемите на гражданите, на собствениците на земи.

Главният секретар на Съюза на архитектите в България Ваня Фурнаджиева постави въпроса за отговорността в строителството, като заяви, че всеки участник в процеса трябва да носи своята отговорност.

Председателят на комисията Настимир Ананиев увери представителите на бранша, че по всички законопроекти ще има обществено обсъждане, което ще се повежда и в комисията, като ги покани да внесат предложенията си за нормативни промени.

Елена Гунчева (Възраждане) изтъкна, че сред належащите проблеми е намирането на решение с незаконното строителство. Петя Аврамова (ГЕРБ и бивш ресорен министър) приветства създаването на работни групи по нормативните промени и предложенията за промени в ЗУТ, свързани с дигитализацията в строителния процес. Тя напомни, че вече е представен в националния План за възстановяване и устойчивост проектът за електронна платформа, който е в устройственото планиране и изрази надежда в Министерството на регионалното развитие и благоустройството да продължи работа по него.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини