14 °C

Стена на славата откриха в училището в Дълбок извор

Стена на славата откриха в коридора, между директорския кабинет и учителската стая на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ село Дълбок извор. Под наслов „Децата на Дълбок извор- корени и върхове“ са събрани портретите на ученици, учили в местното училище, с голям обществен принос. Между тях са акад. Ташо Ташев – основател  на катедрата по гастроентерология, трима професори - Георги Славчев, Янко Караджов, арх. Петър Ташев,  Васил Манахилов- зам. мин на финансите, доц. Веселин Колешев- стенограф в НС, зам. министър на културата,  доценти, преподаватели във висши училища,  дори народният представител в 42-то Народно събрание – Ирена Узунова. Освен фотосите, на стената са записани имената на над 200 възпитаници, които са завършили висше образование. Между гостите на събитието бяха някои от най- успелите ученици.

Доц. Йордан Донев – н.с. в ТУ – София, разказа накратко историята на образованието в селото. В последните години той се занимава с издирване и записване на факти от историята на селото. Доцентът припомни, че първото светско училище в околията е създадено именно там, а пръв негов учител е бил Паун Спасов. За хората, чиито портрети ще стоят на стената той каза, че това са велики дълбокизворци, хора, които са постигнали върхове в науката, икономиката, културата, които никога не са забравяли откъде са и всички са казвали с гордост: „Аз съм от Дълбок извор“. Селището Дълбок извор – каза той- съществува повече от 8 века, от времето на Иван АсенII и през всички тези векове нашенци са преживявали тежки моменти, но са оцелявали и оживявали, защото са били убедени в правота и в ползата на решенията, вземани  със знанията на местните даскали, с мъдростта  на местните свещеници, с упоритостта на местните кметове, и това е малкото, което не ни достига сега.

Директорът на училището Сребрин Сребрев и всички изказали се изразиха своята благодарност към Георги Шейтанов – инициатор и двигател за подреждането на изложбата. Лично той е намерил портретите на всяка личност, заслужила с живота си и работата си да бъде на тази стена. Отворени са списъците с имената на завършилите висше образование, за да могат да бъдат допълвани и да не бъде пропуснат никой.

Честта да прережат лентата се падна на доц. Георги Славчев и доц. Йордан Донев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини