1 °C

Хиляди почитатели на народната музика дойдоха в Дълбок извор. Ибряма откри програмата

Хиляди почитатели на фолклора събра Дълбок извор. Снощи там завърши XIV национална творческа среща на инструменталните групи за българска народна музика. Големият празник започна в петък следобед със среща разговор, посветена на 80-годишнината от рождението на прочутия дълбокизворски кларнетист Бисер Каев - Байрям. На сцената в салона на читалището излязоха акад. Петко Радев и акад. Милчо Василев, Иво Папазов – Ибряма, Мария Карафезиева, Славка Калчева, акордеонистите Нешко Нешев и Тончо Минков, композиторът Димитър Ангелов – Цампито, дългогодишните музиканти свирили с Бисер Каев: Кирил Христов и Никола Кьосепашев. Те и останалите гости в залата бяха приветствани от кмета на Дълбок извор – Янко Янков  и на община Първомай – Ангел Папазов.

Известните певци, инструменталисти и академичните лица говориха за приноса на Бисер Каев в развитието на народната музика, за впечатляващия му стил и блестящите импровизаторски способности.

Много импровизации звучаха и от сцената, където през осемдесетте години започват големите надсвирвания в Дълбок извор. Тази година проявата нямаше конкурсен характер, но певците и инструменталистите със същата настройка изпълняваха песни и мелодии.

Иво Папазов – Ибряма със своя оркестър „Тракия” дадоха началото на двудневния празник. На сцената звучаха песните на Мария Карафезиева и Славка Калчева.

Програмата продължи с оркестрите „Бутански ритми”, „Орлин бенд”, „Южни ритми” на популярния тракийски певец Тодор Кожухаров – юбиляри през 2014, и „Орфей”. Соловите изпълнения на световноизвестния цигулар Георги Янев, ръководител на оркестър „Орфей”, приповдигнаха настроението.

Вторият ден на празника започна с участието на младите музиканти от оркестър „Българи”, които свириха пред погледа на проф. акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Оркестър „Колорит” продължи изпълненията, а музиката на „Сияние” - ръководител Иво Ралчев, спечели доста нови почитатели на този състав след участието му в Дълбок извор.

35-годишен юбилей празнува тази година оркестър „Хебър” на акордеониста Добри Вълчев, който бе посрещнат с честитки в родната си община.

Кулминацията снощи дойде с оркестър „Пловдив”, а на поляните се завихри няколкокатовото  хоро и атмосферата взе връх.

Поредната среща на оркестрите за народна музика в Дълбок извор доказа големия заряд и успешната формула на  организаторите да реализират запомнящо се събитие, с интересни участници и голямо настроение.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини