Фотоизложба от архива на гарата привлича любопитни

Откритата преди няколко дни изложба от архива на гара Първомай привлича пътуващи и любопитни. Днес началникът Йордан Димитров посрещна децата от лятната школа „На море в Първомай“. Той им разказа, че ровейки се в архива е намерил фотосите, направени от Недко Недев и Момчил Карадинев. Родила се идеята да бъдат подредени в изложба, разказваща за историята на гарата – от времето когато е била Хаджи Елес, през Борисовград и до днешната -Първомай. За подреждането ѝ помогнал и кметът Папазов, а преди дни и официално я е открил.

Малчуганите имаха възможност да сравнят вдигащият черни кълбета парен локомотив и съвременните електрически машини. Озеленената стара сграда, паркът, издигащ се на мястото на входа към стария подлез, разходките пред гарата, пасарелката – всички тези романтични за някои спомени бяха любопитни и непознати за децата.  Началник Димитров им обърна внимание на това, че сега влаковете са повече и по- бързи и затова е недопустимо слизането на релсите. С болка разказа, че се опитват да озеленят гарата, а все се намира кой да унищожи засадените цветя. Гордост за работещите на гара Първомай е най-съвременното оборудване за организация на движението.

Оказа се, че половината от хлапетата не са пътували с влак и им беше любопитно да научат дори къде се купуват билети и как изглежда информационното табло с разписанието. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини